Mireia Boya deixa la direcció de la CUP per l'"agressió psicològica continuada" d'un company

L'exdiputada lamenta que l'agressor no hagi sigut apartat de l'òrbita de la direcció del partit

zentauroepp42041963 pla mig de l exdiputada de la cup  mireia boya  durant la ro180213091632

zentauroepp42041963 pla mig de l exdiputada de la cup mireia boya durant la ro180213091632 / Salvador Miret

3
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Mireia Boya ha abandonat el secretariat nacional de la CUP, del qual era portaveu, i la política nacional a causa de l’"agressió psicològica continuada" d’un company de la formació anticapitalista mentre ella era diputada al Parlament (entre el gener del 2016 i l’octubre del 2017), segons ha explicat a través d’un comunicat a Twitter. 

"Vaig patir un episodi continuat d’agressió psicològica que m’ha suposat una gestió emocional complicada encara oberta. Així ho vaig viure llavors i així ho sento ara", relata Boya. "Tot el que va passar durant aquells temps difícils i complexos, en els quals la prioritat era el referèndum, i tot el que ha vingut associat a la repressió de l’Estat, m’ha comportat problemes de salut que he amagat sota una cuirassa que em vaig fabricar a mida. Me la trec", prossegueix.

L’exdiputada lamenta que al tornar a coincidir amb aquesta persona i demanar que no compartissin espai, la cúpula dels anticapitalistes no hagi estat a l’altura: "Ara, quan he coincidit de nou amb aquella persona, en les meves tasques com a membre del secretariat nacional, i amb el record d’aquells comportaments agressius i rols de poder, malgrat demanar evitar-lo, he vist amb tristesa com les organitzacions vam tendir a canviar prioritats, a oblidar-les i a fer perifèric això que realment importa i no parem de repetir: les persones i les atencions en el centre", assegura.

La cupaire conclou que necessita “temps” per cuidar-se i que "per primera vegada”, se l’agafa, i aprofita per reprendre el seu partit en la gestió de les "agressions masclistes", perquè creu que qualsevol projecte de país que no abordi el repte "col·lectiu de millorar la gestió" en aquest camp està abocat al fracàs.

Violència "subtil"

Fonts de la CUP han assegurat a aquest diari que "prendran mesures". Apunten que la violència psicològica és "una forma molt subtil i difícil de percebre" i que, "com tota violència masclista, el seu abordatge passa pel reconeixement del mal causat, la seva reparació i aconseguir garanties de no repetició".

"No apostem per una cultura punitiva, d’agressió-càstig, perquè creiem que no és transformadora", afegeixen aquestes veus, i recorden que són processos "llargs i complexos" en els quals es requereix la "participació essencial de la víctima" i la "corresponsabilització i complicitat de totes les militants de l’organització".

Aquestes fonts apunten a una possible expulsió de l’agressor: "Evidentment, una part important de la feina és amb l’agressor i sí, una de les possibles mesures és l’expulsió o suspensió de militància, però abans cal fer una tasca, perquè l’objectiu és transformar l’organització i la societat perquè no es donin aquestes situacions".

Resposta del secretariat

El comunicat de Boya ha aixecat una onada de comentaris de recolzament a les xarxes socials, ha remogut les bases i el secretariat nacional ha emès una missiva en què lamenten el que ha passat i posen de relleu un protocol intern sobre la violència masclista que ja estan debatent les assemblees territorials.

En el comunicat, remarquen el seu "compromís" en la lluita contra aquesta xacra, admeten que no en són impermeables, i destaquen que la comissió feminista ha encaixat la denúncia de Boya, "tal com s’ha fet amb els casos que s’han gestionat en l’últim any i mig".

Notícies relacionades

"El secretariat nacional es compromet a continuar treballant, amb més força si fa falta, per la construcció d’una organització que sigui un espai de participació segur per a les dones i per a totes les persones, en què es pugui participar en igualtat de condicions", afegeix la nota.

L’esborrany, fruit de la resolució de la primera assemblea de dones cupaires, s’ha elaborat a partir d’un "procés participatiu" entre la militància i contempla l’expulsió d’agressors d’espais compartits amb les víctimes, l’obligatorietat de sotmetre’s a cursos de formació, l’exclusió de les llistes electorals o càrrecs públics i orgànics que ocupin i l’expulsió del partit, segons fonts anticapitalistes.