LA CORRUPCIÓ DEL PP

Alfonso Grau, la mà dreta de Rita Barberá, a la banqueta per dos rellotges de luxe

zentauroepp47594062 alfonso grau190401104023

zentauroepp47594062 alfonso grau190401104023 / Miguel Lorenzo

3
Es llegeix en minuts
Nacho Herrero

Alfonso Grau, exvicealdalde de València i durant més de 20 anys mà dreta de la popular Rita Barberá, s’ha assegut aquest matí al banc dels acusats de la Sala Tirant de la Ciutat de la Justícia acusat de blanqueig de capitals i suborn impropi per, presumptament, haver rebut dos rellotges de luxe d’un contractista municipal i haver-los utilitzat, a més, per blanquejar diners d’origen desconegut.

La fiscalia demana per a ell sis anys de presó i una multa de 75.000 euros, una pena elevada que, si es confirma, podria portar-lo a canviar el seu paper en el 'cas Taula', que estudia el finançament irregular de les campanyes de Barberá a l’alcaldia de la capital valenciana i en la qual també està investigat i està considerat un dels possibles cervells de les campanyes del 2007 i 2011.

El judici, que té previst acabar el pròxim dia 11, ha arrencat amb un canvi en la dinàmica habitual i han sigut els testimonis els primers a declarar, sense aportar fins ara dades concretes.

Grau va ser detingut el 22 de febrer del 2016, en el marc de l’'operació Clepsidra', un nom que feia referència a un antic rellotge d’aigua i que ja avançava per on anaven les indagacions de la Guàrdia Civil. El novembre del 2017, el TSJCV revelava en una nota els detalls de la interlocutòria que han acabat amb el llavors poderós Grau a la banqueta.

Segons les investigacions, l’empresari U.C. hauria adquirit per Nadal del 2010 i 2011, després d’haver sigut adjudicat a la seva companyia un contracte de més de 600.000 eurosdos rellotges de luxe en una coneguda joieria de València. El fet que aquest tipus de productes tinguin un número de sèrie únic ha facilitat la investigació.

L’empresa, contractista habitual de l’ajuntament i receptora de 2,5 milions en contractes en una dècada, va justificar l’adquisició com a "articles de regal" per realitzar "segons els usos i costums". En aquest cas, per a Grau, "en consideració" al seu càrrec de vicealcalde i regidor.

La fiscalia demana un any de presó per a l’empresari. Fins aquí el suposat suborn impropi, el mateix delicte pel qual es va acusar Francisco Camps, expresident de la Generalitat, en el ‘cas dels vestits’.

El blanqueig

Però, segons la instrucció, Grau hauria utilitzat aquests rellotges per blanquejar diners d’origen desconegut, canviant els rellotges rebuts al cap de pocs dies per altres de més cars i pagant-ne la diferència. El primer any va canviar un Breuget Classique per un Lange de 25.680 i el segon, un Piaget Polo 45 MM Tig AC per un Vachever Patrimony de 16.825 euros.

Al principi no va poder justificar davant de l’Agència Tributària l’origen dels més de 17.000 euros que va abonar en metàl·lic (uns 12.000 el primer any i 5.000 el segon), tot i que més tard va assegurar que eren diners que tenia en una caixa forta fruit de la seva activitat privada. Grau era cirurgià, però teòricament no exercia com a tal.

Passat i futur judicial

Notícies relacionades

Grau va dimitir el març del 2015 després de la seva imputació en el 'cas Nóos' pel qual dos anys després va ser absolt, però que va provocar el seu agre distanciament amb Barberá, a qui acusava d’haver-lo deixat malgrat estar en el cas per una actuació de l’ajuntament dissenyada per tots dos.

Tot i que va ser una gravació a la seva dona, morta l’any passat, la que va revelar el supòsit 'pitufeo' que va finançar de la campanya de Barberá el 2015, ell va quedar fora d’aquesta investigació al no anar ja a les llistes, però, en canvi, se’l considera cervell del finançament irregular de les dues anteriors a través de sengles empreses de comunicació, que haurien pagat actes amb els diners donats per contractistes municipals.