PRESENTACIÓ DEL PROGRAMA ELECTORAL
Casado exhibeix el seu pla d'involució
El PP aposta per la recentralització de l'Estat i lleis per apaivagar el sobiranisme
El seu programa per al 28-A no esmenta l'avortament ni com fer front a la corrupció
El PP provarà d’arribar a la Moncloa amb un assortiment de propostes recentralitzadores amb les quals pugna en mà dura amb Ciutadans i Vox. Més enllà d’un programa electoral, Pablo Casado va presentar ahir a Barcelona una declaració d’intencions sobre Catalunya, ja que la seva recepta per apaivagar el conflicte català ocupa el primer capítol de la cartilla sota el títol “Compromesos amb l’enfortiment de la nació”.
A més d’encapçalar una aplicació del 155 “pel temps que resulti inexcusable” en educació, règim penitenciari, mitjans públics de comunicació i hisenda pública, destaquen altres mesures ja patrocinades. Entre aquestes, destaca una llei de llengües –perquè el castellà sigui llengua vehicular a l’escola i administració–, una llei de símbols –que prohibeixi insígnies independentistes a l’espai públic–, reforçar la llei de finançament de partits polítics per tallar subvencions “als que atemptin contra la unitat i els interessos de la Nació”, una reforma del Codi Penal per tornar a tipificar com a delicte la convocatòria de referèndum il·legal i per prohibir els indults en els casos de delictes de rebel·lió i sedició, i la de “reforçar” la llei de partits i exigir la “il·legalització d’aquells que promoguin la violència”, un destí al qual Casado va encasellar “els que encoratgin la ‘kale borroka’ o sagnants terroristes”.
Per evitar driblatges a la Constitució, van incloure en el programa per al 28-A que es legisli per garantir el jurament o la promesa de càrrec públic partint de la Carta Magna, “com cal, sense afegits”, va apuntar, en al·lusió a l’imperatiu legal que utilitzen els independentistes.
Augmentar la “presència de l’Estat”
Així mateix, el PP pretén augmentar la “presència de l’Estat” a tot el territori amb l’increment dels “recursos materials i humans” en les delegacions del Govern i amb l’ampliació de les infraestructures a disposició dels cossos i forces de seguretat de l’estat i inclou la seva idea de reformar les lleis per garantir la “prevalença” de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil sobre els cossos autonòmics.
El successor de Mariano Rajoy també habilita l’aprovació d’una moratòria que paralitzarà la cessió de noves transferències a les comunitats i proposa establir “els cursos necessaris” perquè aquelles que així ho vulguin puguin tornar competències. A més, si Casado arriba al Govern, l’Alta Inspecció de l’Estat reforçarà les seves competències i els funcionaris que detectin “adoctrinament” en els alumnes per motius polítics podran expedientar directament els responsables.
En un altre epígraf, el PP promet aprovar una llei de concòrdia que derogui la llei de memòria històrica i promoure la Festa Nacional del 12 d’Octubre.
Però tan important és el que el programa electoral recull com el que deixa fora. El PP no ha dedicat ni una de les 500 mesures a la lluita contra la corrupció, una de les xacres del seu partit les dues últimes dècades, ni a l’avortament –prefereix posar èmfasi a donar suport a les famílies i la maternitat– ni tampoc detalla com mantindrà el sistema de pensions. Després de la controvèrsia provocada per Daniel Lacalle, el text del programa només assenyala que les pensions “han de mantenir el seu poder adquisitiu” i que la seva revaloració tindrà en compte l’IPC i “altres indicadors” que no concreta.
Contra Sánchez
Casado va centrar tots els seus dards a la diana del president del Govern, Pedro Sánchez, a qui va acusar de ser un “perill públic”, de “liquidar la nació” després d’“implorar els vots dels terroristes” –en al·lusió a EH Bildu–, i fins i tot va etzibar que “prefereix mans tacades de sang que mans pintades de blanc”, referint-se a les manifestacions contra l’assassinat de Miguel Ángel Blanco el 1997. Va insistir en aquesta idea asseverant que Sánchez també “prefereix mans pintades de groc que mans obertes a tots els espanyols” i que convalida la “violència i la deslleialtat com a mèrit polític”.
El popular va invocar els seus “aliats comunistes, batasuns, chavistes, separatistes i terroristes” i va concloure que el president “té un pla que va directe a la independència de Catalunya”. “Menys vots al PP, són més escons per a Sánchez”, va resumir, i fer una crida a concentrar el vot en el seu partit.
Per la seva banda, la candidata per Barcelona, Cayetana Álvarez de Toledo, va assegurar que la seva llista de voluntats per encarar les eleccions persegueix “apoderar els demòcrates” per “impulsar una autèntica devolució d’autonomia” i afrontar “el més urgent”: “El rescat democràtic de Catalunya”. “Davant els plans i projectes CDR, la nostra RDC: Rescat Democràtic de Catalunya”, va proclamar. I va citar una entrevista a Josep Tarradellas el 1985, en la qual, segons les seves paraules, advertia que hi ha una “espècie de dictadura blanca, més perillosa que la vermella perquè no assassina, no mata, però s’apodera del país”, i va sentenciar que això és el que passa avui a Catalunya.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia