LA CURSA CAP AL 28-A
Sánchez vol que l'SMI sigui de 1.126 euros, el 60% del salari mitjà
El candidat socialista retreu a Casado que proposi "retallar-lo" per primera vegada
Podem planteja que s'arribi als 1.200 euros i Cs ho lliga a la productivitat
undefined47676828 madrid 08 04 2019 pol tica el presidente del gobierno pe190410111554 /
El Salari Mínim Interprofessional (SMI) va entrar aquest dimecres en campanya per aquesta porosa frontera que separa les propostes de les ficades de pota. Després de la patinada de Pablo Casado, que va dir que abaixaria l’SMI a 850 euros per rectificar unes hores després, Pedro Sánchez va evitar el to dur (tota la seva estratègia electoral és en positiu) però no va desaprofitar l’embolic del seu adversari i va lamentar que el PP proposi, per primera vegada en la història de la democràcia, “retallar” aquesta norma. Des d’un enunciat de certa perplexitat, el candidat socialista va assenyalar que la seva intenció al capdavant de la Moncloa és augmentar-lo progressivament amb l’objectiu d’arribar al que indica la Carta Social Europea: el 60% del salari mitjà, és a dir, incrementar l’SMI fins a 1.126 euros al mes.
Tot i que Espanya està adherida a l’esmentada Carta des del 1978, resulta evident que està lluny de complir-la. El desembre passat, en el convuls Consell de Ministres celebrat a Barcelona, el Govern socialista va aprovar apujar l’SMI a 900 euros, l’augment més important de la història, d’un 22%, que va entrar en vigor l’1 de gener. Aquest dimecres, després d’escoltar Casado, Sánchez va remarcar que aquest increment va ser només el“preludi”del que el seu gabinet pretén avançar en la pròxima legislatura.
Va blasmar Casado que proposés una “retallada” i va considerar que la rectificació del candidat conservador -que va negar haver-ho dit malgrat que es va emetre a Onda Cero i va atribuir la polèmica a “les 'fake news' de la setmana”– és “criticable” id’“obligat sentit comú”.
“Sabíem que el PP frenava, però ara veiem que el que volen és retrocedir", va criticar, des d’una entrevista a La Sexta i també a la seva arribada al Consell Europeu per abordar el ‘brexit’, a Brussel·les.
Sánchez va defensar que l’augment de l’SMI afavoreix especialment lesdones, ja que constitueixen el70%de les beneficiades. “L’ocupació femenina és la més castigada per la precarietat laboral, tant en termes d’estabilitat com salarial. És una mesura també dejustícia intergeneracional”, va reivindicar, amb referència a les dificultats dels joves per tenir una feina digna que els permeti posar en marxa un projecte de vida.
Preguntat per l’oposició de lapatronal, els representants de la qual consideren que l’augment de l’SMI frena la creació d’ocupació, Sánchez va repetir que el seu compromís amb l’avanç en l’increment és “ferm”.
El primer partit que va situar l’SMI entre els assumptes de la campanya electoral va serUnides Podem. Els morats, que van col·laborar amb Sánchez per augmentar-lo a 900 euros, proposen ara que s’incrementi en la pròxima legislatura fins als1.200 euros,una xifra rodona en la mateixa línia que Sánchez, emparada amb la Carta Social Europea.
Els podemistes entenen que existeix marge per a la pujada salarial perquè el creixement de la productivitat no ha discorregut en paral·lel a una pujada dels salaris. Ni de l’SMI ni dels sous en general, sinó que han quedat estancats en l’última dècada, la qual cosa ve a confirmar que els espanyols han perdut capacitat adquisitiva.
Rivera, tan a prop tan lluny
Ciutadans no comparteix aquesta lectura. Considera el partitd’Albert Rivera que l’SMI no pot incrementar-se si no es constata una pujada de la productivitat i una millora de l’economia. En lloc de propostes bonistes, sosté, ha de prioritzar l’estabilitat econòmica.
Notícies relacionadesLes reticències de Cs a augmentar el salari mínim no sempre han sigut les mateixes. El 2008, Rivera va incloure com a mesura en el programa electoral un increment del 9% anual fins a arribar al 55% del salari mitjà, una xifra molt pròxima al 60% que proposen el PSOE i Podem.
No obstant, Cs va ser especialment dur amb Sánchez al denunciar que l’SMI ha de pujar partint del criteri de productivitat i no a través d’un "decretàs" del Govern.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Es trenca el tabú dels sacerdots enamorats
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"