EL FUTUR DE LA DRETA

Sonen les primeres objeccions en el PP pel seu gir cap al centre

La diputada electa per Barcelona Cayetana Álvarez de Toledo no entén "les voltes al centre o les moderacions" del seu partit

El candidat a alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, titlla Vox d'"extremista", però no els seus votants

undefined47945150 primer pla de la candidata del ppc cayetana  lvarez de toled190501130240

undefined47945150 primer pla de la candidata del ppc cayetana lvarez de toled190501130240 / Gerard Artigas

3
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

No es pot canviar de sobte la direcció d’un troleibús en marxa sense que grinyoli almenys algun coixinet. En caut silenci aquest 1 de maig, per no danyar la campanya del 26-M, la majoria dels dirigents populars que Pablo Casado va patrocinar o que va recuperar la lleixa aznarista han admès el nou rumb cap al centre... tret de qui fingeix convertir-se en un nou vers solt del Partit Popular.

La diputada electa del PP per Barcelona, Cayetana Álvarez de Toledo, ha expressat objeccions al sobtat gir de moderació de Casado. En declaracions al programa de Carlos Herrera en la COPE, i preguntada aquest dimecres pel canvi de rumb després del desastre del 28-A, Álvarez de Toledo ha comentat: "No sé què és això de tornar al centre o a la moderació. Defensar l’Estat constitucional, defensar la democràcia, defensar el que vam fer junts els espanyols el 1978 i plantar cara al nacionalisme no és falta de moderació, crec, és simplement dir les coses pel seu nom".

La diputada ha ironitzat interpretant el moment que viu el seu partit: “Ara hi ha tota mena de debats molt sofisticats sobre el que s’ha de fer i jo no em considero capaç de trobar un rumb que d’altres sembla que sí".

Després d’haver admès sense embuts que el resultat del PP a les eleccions del 28-A és "una derrota contundent, una enorme clatellada", Álvarez de Toledo ha opinat que amb "unes eleccions a prop, a les quals s’arriba en una situació enormement difícil” el seu partit "més que donar cops de volant, ha de trobar el ritme i seguir amb el pla de reconstrucció de l’espai de centredreta".

Equilibris

I tot malgrat que aquesta nova parlamentària assumiria el missatge, també a la ràdio –Onda Cero– de l’exministra i nova cap de campanya del PP per a les Europees, Isabel García Tejerina: "Amb Vox no fem ni quatre passes; ho hem après".

No obstant, alguns candidats dels més exposats en les municipals i autonòmiques del 26 de maig es veuen en la necessitat de secundar el distanciament de Vox intentant alhora no irritar el votant escapat a aquesta formació. Difícil equilibri que ha intentat aquest dimecres el candidat a alcalde de Madrid pel PP, José Luis Martínez-Almeida, que ha qualificat Vox de partit "amb plantejaments molt radicals i extremistes", tot i que ha matisat que els antics votants del PP que se’n van anar a aquest partit "no són ultradreta".

Martínez-Almeida ha presentat la llista del PP per a les municipals a Madrid Río. Durant l’acte, s’ha proposat "connectar amb aquesta immensa majoria de votants de Vox que no són ultradretans i que casa seva és el PP".

El 28-A, gairebé 300.000 veïns de Madrid ciutat van abandonar aquesta casa: el PP va obtenir 696.172 vots en els comicis del 2016 i en va aconseguir 389.046 el 28-A. A la Comunitat de Madrid, l’hemorràgia és similar en proporcions: 1.315.847 sufragis per al PP el 2016 i 699.904 diumenge passat.

Moral alta

Potser per la mateixa raó n’hi ha en el PP que prefereixen passar com més aviat millor la pàgina de l’autocrítica. Lluny de delectar-se en la derrota, Isabel Díaz Ayuso, candidata del PP a la presidència de la Comunitat de Madrid, s’ha mostrat aquest dimecres convençuda, perquè, per al 26-M, els populars "van al capdavant i són els primers".

Falcó del partit, Díaz Ayuso ha eludit comentar el cop de timó del president que la va promoure al cartell electoral, perquè augura que "estan tornant al PP" els qui el van deixar per votar Vox o Ciutadans. La seva teoria es basa que "tothom veu el Partit Popular com a favorit després del que va passar" el 28-A, perquè s’han adonat que "la fragmentació del vot ha provocat que Pedro Sánchez estigui a la Moncloa".

Notícies relacionades

Des de Ciutadans, el seu rival en la carrera per Madrid Ignacio Aguado li ha contestat negant aquest efecte rebot: "Tenen molts votants en el PP rebotats que no els tornaran a votar".

Aquest dijous podran discutir-ho a la recepció pel 2 de maig, dia de la Comunitat de Madrid, a la qual també ha anunciat la seva assistència Pablo Casado. En els grupets de periodistes el líder popular tindrà ocasió d’estrenar el seu nou moderantisme.