TROBADA A LA MONCLOA
Sánchez i Iglesias rebaixen la tensió per segellar un pacte
El líder de Podem aparca el Govern de coalició i trasllada optimisme sobre un acord d'investidura
El president i el dirigent morat estableixen les bases perquè la Mesa del Congrés sigui «progressista»
Primer, dilluns, Pablo Casado va arribar a la Moncloa i va demanar a Ciutadans que facilités la investidura de Pedro Sánchez. Després, aquest dimarts al matí, va passar Albert Rivera i va dir que no. Finalment, ja a la tarda, Pablo Iglesias va mostrar el seu rostre més conciliador, aparcant la seva defensa d’un Govern de coalició que inclogui Podem com a requisit perquè la legislatura comenci. I davant, el president en funcions, que després de guanyar les generals ha obert una ronda de trobades amb els líders dels partits (deixant de banda Vox i els minoritaris) que busca reforçar la seva centralitat. Els socialistes asseguren que l’època inestable en la política espanyola ha acabat, que aquesta vegada el seu mandat serà de quatre anys i que es necessiten recompondre ponts a esquerra i dreta, per “restablir els espais de comunicació”.
Però perquè aquest pla fructifiqui es necessita un nou Govern, i totes les mirades, també les del PSOE, es dirigeixen a Podem. Després de deu dies en els quals els morats pressionaven per formar part de l’Executiu i els socialistes deien que no, Sánchez i Iglesias van acordar rebaixar la tensió. Volen evitar un encreuament de declaracions que podria acabar frustrant la seva futura entesa.
Després de més de dues hores de reunió, Iglesias es va mostrar optimista, però eixut en paraules. “Ens hem posat d’acord a posar-nos d’acord”, va repetir una vegada i una altra, sense oferir concrecions sobre el contingut de la reunió. Ni tan sols va defensar, com havia fet el dia anterior al Consell Ciutadà de Podem, l’entrada dels morats a l’Executiu. “Les posicions són conegudes –va dir–. Ara toca prudència, discreció i tranquil·litat”.
Fonts de la Moncloa no van dir gaire més allà que volien donar un “nou impuls” a l’entesa mútua, que ha servit de motor a l’acció legislativa del Govern socialista. “La reunió ha servit per reconèixer el treball i els avanços conjunts que s’han donat en benefici d’una àmplia majoria social. Aquest treball emprès des de l’esquerra serveix per establir una voluntat renovada de cooperació i d’entesa. Ara hem de continuar parlant, però el més immediat serà la negociació sobre la Mesa del Congrés”, van explicar, amb referència a la constitució del Parlament, prevista per al 21 de maig. Aquest futur pacte establirà les bases de l’acord de legislatura: les dues parts volen que l’òrgan de govern de la Cambra baixa tingui majoria progressista.
Una negociació llarga
Les negociacions sobre el format del nou Govern, monocolor o de coalició, s’anticipen llargues. Estaran supeditades als resultats dels comicis municipals, autonòmics i europeus del 26 de maig i es veuran condicionades per quant Sánchez necessita després Iglesias, i quant Iglesias necessita Sánchez, per conquerir i mantenir poder territorial. Però els socialistes creuen tenir la paella pel mànec. En la direcció del PSOE assenyalen que el líder de Podem no voldrà una repetició electoral (ve de perdre 25 diputats i un milió i mig de vots respecte al 2016) i que això farà que no porti al límit la pressió per entrar a l’Executiu.
A Ciutadans, malgrat que l’expressió “Govern del PSOE i Podem” forma part del seu mantra, coincideixen en aquesta visió, segons assenyalen a l’entorn de Rivera, la reunió del qual amb el president en funcions va ser molt diferent a la que va mantenir després amb el líder morat.
La trobada a penes va durar 50 minuts, fets servir pel dirigent taronja per deixar clar al cap de l’Executiu que la seva oposició serà ferma. A diferència del que va passar el dia anterior amb Casado, no hi va haver acostament. Rivera, segons va explicar ell després (Sánchez no ha comparegut des que va guanyar les eleccions), va urgir al president a aplicar ja l’article 155 de la Constitució a Catalunya, va carregar contra la pujada d’impostos a les rendes més altes i va transmetre que en cap cas, per moltes pressions que li arribin de l’àmbit econòmic, facilitarà la investidura de Sánchez.
El líder socialista el donava per descomptat. Ni tan sols va explorar aquesta possibilitat durant la breu cita, la primera que mantenien des de juny del 2017. La finalitat d’aquesta ronda de trobades no és, almenys oficialment, explorar la reelecció de Sánchez, sinó “normalitzar les relacions institucionals i el diàleg polític”, van explicar fonts de la Moncloa, destacant que els dos dirigents van acordar, com havia fet dilluns el president amb Casado, “mantenir una comunicació permanent sobre Catalunya”.
Un nou 155
Segons Rivera, va ser ell, i no Sánchez, que va defensar la necessitat d’obrir un “canal” d’aquest tipus. El líder de Cs creu que un nou 155 ja arriba tard. “Li he ofert els diputats i senadors de Ciutadans per aplicar-lo. Hem de requerir a [Quim] Torra que acati la Constitució”, va assenyalar Rivera, citant com causes d’aquesta nova suspensió autonòmica les “accions” dels CDR, la “manipulació” de TV-3 i les “estelades a les escoles”. Però el Govern socialista no hi està d’acord. Considera que de moment no hi ha hagut cap ruptura de la legalitat, a diferència del que va passar a la tardor del 2017. Reactivar el 155, expliquen a l’Executiu, seria “inconstitucional”.
Alhora, el líder de Cs li va oferir explorar quatre possibles pactes d’Estat en la nova legislatura: educació, lluita contra la despoblació, immigració i antiterrorisme.
Però Rivera no va escatimar crítiques a Sánchez. Per “cosir a impostos els espanyols” (malgrat que l’anunciada pujada d’IRPF als qui guanyen més de 130.000 euros a l’any només afecta el 0,5% dels contribuents), per tenir ja decidit que aplicarà “indults” als dirigents independentistes i per voler governar amb els “populistes” de Podem.
El lideratge de l’oposició
Notícies relacionadesEl dia anterior, Casado havia demanat a Rivera que facilités la investidura de Sánchez. Segons els col·laboradors del president de Cs, el missatge ve a provar la “debilitat” del PP. Amb 57 diputats i 4.136.000 vots aconseguits a les generals del passat 28 d’abril, a només nou escons i 220.000 paperetes del PP, Rivera s’atorga davant Casado el lideratge de l’oposició.
Per a la Moncloa, però, no hi ha cap discussió: Casado és el líder de l’oposició. El protocol ho va deixar clar. Mentre el president del PP va comparèixer a la Moncloa a la sala noble, on tenen lloc les rodes de premsa després del Consell de Ministres, tant Rivera com Iglesias ho van fer en una habitació adjacent i més petita, reservada per a les convocatòries de menor entitat. “Jo no mesuro la mida de les sales”, va explicar el líder taronja.
- Melania Trump, la discreta primera dama
- Els consells de Maria José Valiente, psicòloga i col·laboradorada de SanaMent Sis eines per tornar a la normalitat després de les festes de Nadal
- Juan y Medio inaugura avui la sisena temporada de ‘Lo de Évole’
- Exuberant ball català a NY
- Milo J: aquí hi ha artista