El poder polític de les últimes quatre dècades acomiada Rubalcaba
Els reis emèrits i representants de tots els Governs del PSOE i el PP reten homenatge a l'exlíder socialista
Alfredo Pérez Rubalcaba, l’home que ho va ser pràcticament tot en la política espanyola dels últims 40 anys, ha sigut acomiadat aquest dissabte alCongrés dels Diputats gairebé com si es tractés d’un antic president del Govern, un dels pocs càrrecs que no va arribar a ocupar. La prova ésl’amplísima representació del poder de les últimes dècades que ha acudit al saló dels passos perduts de la cambra baixa per acomiadar-se de l’exvicepresident de l’Executiu, encapçalada pelsreis emèrits, Joan Carles i Sofia.
La capella ardent s’ha reobert a les nou i deu del matí i ja eren centenars els ciutadans que feien cua per retre homenatge a l’exsecretari general del PSOE. El seu successor i president del Govern, Pedro Sánchez, ha arribat minuts abans per acompanyar la família del seu company a la capella ardent al costat de la presidenta del Congrés, Ana Pastor, i una representació de l’actual Executiu socialista, que ha anat augmentant a mesura que passaven les hores. Fa unes setmanes, Sánchez va intentar recuperar-lo com a candidat a l’alcaldia de Madrid per a aquesta campanya electoral, que ha hagut d’interrompre’s per una mort que ha commocionat el socialisme.
La figura de Pérez Rubalcaba era un dels pocs nexes d’unió entre el PSOE del passat i el del present. Ho demostra la presència a la cambra baixa de l’actual Govern i directiva del partit de costat amb la nombrosíssima representació dels dos Executius dels quals va formar part: el de Felipe González, encapçalada pel mateix expresident i que ha comptat també amb exvicepresidents com Alfonso Guerra i Narcís Serra i més d’una dotzena d’exministres coordinats per Rosa Conde, i el de José Luis Rodríguez Zapatero, també amb el seu líder, els exvicepresidents Pedro Solbes, Elena Salgado i Manuel Chaves (a qui Pedro Sánchez ha semblat evitar) i diversos exministres. La mateixa barreja intergeneracional s’ha donat en els presidents i expresidents autonòmics socialistes, com Juan Luis Rodríguez Ibarra, José María Barreda, Patxi López, Guillermo Fernández Vara, Susana Díaz o Ximo Puig.
Clau per a la monarquia
La presència dels reis emèrits també ha tingut una càrrega simbòlica. Felip VI, que va acudir aquest divendres a retre-li homenatge, sap que Rubalcaba va ser clau en l’engranatge que li va permetre arribar al tron sense grans turbulències: era dels pocs a qui Joan Carles va explicar la seva intenció d’abdicar i el líder socialista va arribar a retardar la seva dimissió, que el seu partit li exigia i ell desitjava, per aguantar les costures d’un PSOE en què afloraven els sentiments republicans. Amb el consegüent desgast personal, perquè llavors no se sabia que ell formava part d’aquella operació d’Estat.
Joan Carles i Sofia han sigut rebuts a la porta del Congrés per Pedro Sánchez i Ana Pastor. Posteriorment han donat el condol a la vídua de l’exlíder socialista, Pilar Goya, i a la resta de la família, li han retut homenatge davant el fèretre (que el rei ha volgut tocar lleument) i, després de senyar-se, s’han quedat un temps asseguts a la capella ardent. Una mitja hora després han sortit i Felipe González, que havia arribat poc abans, s’ha acostat a saludar-los. La imatge del rei, l’expresident socialista i l’actual líder de l’Executiu recordant Pérez Rubalcaba probablement sigui la imatge de la jornada.
Respecte dels rivals
La presència d’ex alts càrrecs del PP ha sigut, així mateix, significativa, amb exministres com Federico Trillo, Pilar del Castillo, Isabel Tocino, Juan Ignacio Zoido o Dolors Monserrat. Rubalcaba va ser la figura que van elegir els populars per sembrar ombres sobre l’11-M i la gestió del final d’ETA o defensar-se en els inicis del cas Gürtel. En la seva època de ministre d’Interior, el van acusar d’utilitzar els cossos i forces de seguretat de l’Estat, la Fiscalia i els serveis secrets per tramar un hipotètic complot contra la formació conservadora. No obstant, fora del focus els dirigents del PP sempre van reconèixeradmiració pel seu contrincant i molts van tenir una relació personal profunda amb ell.
També diversos polítics catalans han volgut acomiadar-se de l’exvicepresident. A més dels líders del PSC d’ahir i d’avui com José Montilla, Pere Navarro i Miquel Iceta, han acudit pel PDCat David Bonvehí, Josep Lluis Cleries i Marta Pascal, amb qui Rubalcaba es va reunir recentment de forma discreta per sondejar la seva posició sobre el conflicte català. Així mateix, hi ha hagut presència d’altres forces parlamentàries, com el líder de Ciutadans, Albert Ribera, i els portaveus parlamentaris d’Unides Podem, Irene Montero, i el PNB, Aitor Esteban, així com de la societat civil, amb els cantants Ana Belén i Víctor Manuel. També hi ha estat present elprimer ministre de Portugal, el socialista António Costa, que va ser ministre d’Interior al seu país alhora que Rubalcaba a Espanya.
Últim adeu
Notícies relacionadesLa cua dels ciutadans que anaven a retre homenatge a Rubalcaba s’ha tallat dues hores abans del tancament de la capella ardent per evitar que, com en la vigília, el Congrés hagués d’obrir les seves portes més del previst per donar cabuda a tots els que volien acomiadar-se de l’exlíder socialista. Centenars de persones de totes les edats han presentat els seus respectes a Pérez Rubalcaba, molts d’ells portant la rosa vermella símbol del PSOE, i només s’ha registrat un petit incident, quan un espontani ha deixat anar uns fulls sobre el taüt i ha sol·licitat parlar amb el president del Govern, la ministra de Defensa o el responsable del CNI. Pedro Sánchez se l’ha emportat de la capella ardent ràpidament.
Com estava previst, a les 14 h s’ha tancat la capella ardent i els membres del Govern han passat a firmar al llibre de condolences. La porta dels lleons del Congrés, que es reserva per a l’inici de les legislatures i actes solemnes, s’ha tornat a obrir com aquest divendres i membres de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil destinats a la cambra han tret a collibè el fèretre, seguits de la vídua de Rubalcaba, Pedro Sánchez, Ana Pastor i familiars i dirigents socialistes. Els centenars de ciutadans que esperaven fora l’han acomiadat amb una llarga ovació. L’enterrament tindrà lloc a Madrid i la família ha volgut fer-lo en la més estricta intimitat.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia