Vox Andalusia demana ajuts per a la Fira d'Abril de Barcelona

La formació manté el seu veto als Pressupostos andalusos si inclouen ajuts a associacions feministes "per no ser d'utilitat pública"

abertran48455249 madrid 03 06 2019 politica el presidente de vox santiago aba190603113500

abertran48455249 madrid 03 06 2019 politica el presidente de vox santiago aba190603113500 / DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

Vox Andalusia reclamarà al Govern andalús del PP i Cs una defensa activa de les associacions encarregades d’organitzar la Fira d’Abril de Barcelona i que “intenten mantenir les seves senyes d’identitat a Catalunya”.La formació ultradretana, que manté el seu veto als Pressupostos autonòmics si inclouen subvencions associacions feministes o de memòria històrica a l’entendre que no sónd’“utilitat pública”,sí que es mostra procliu, no obstant, al recolzament d’aquestes entitats que miren de perpetuar les tradicions i la cultura andalusa.

La formació portarà al ple del Parlament, que se celebra entre aquest dimecres i dijous, una pregunta oral als responsables de Cultura subscrita pel diputat i membre de la mesa Manuel Gavira en què inquireixen sobre si la Junta d’Andalusia “ha contribuït a la celebració de la Fira d’Abril de Catalunya d’aquest 2019, i en cas afirmatiu, amb quin tipus d’ajuts”. Poc abans, el portaveu parlamentari de Vox Andalusia, Alejandro Hernández, justificava la seva petició en una recent visita realitzada per tots dos a la fira passada, on el comitè executiu de Vox Barcelona va muntar per primera vegada una caseta aprofitant la coincidència amb la campanya de les eleccions generals.

"La força d’un sentiment de pertinença"

“És impactant veure la força que pot tenirl’andalucisme entès com a cultura, tradició o un sentiment de pertinença que segueix vigent en terres catalanes”, va referir Hernández en roda de premsa aquest dimecres, “en uns moments en què les coses són complicades per a aquells que se separen del discurs dominant nacionalista separatista”.

En aquest sentit, la formació d’ultradreta entén que “és molt important” que des de l’executiu andalús “es recolzi aquestes associacions que intenten mantenir les seves senyes d’identitat allà a Catalunya”, en al·lusió a la Federació d’Entitats Culturals Andaluses a Catalunya (FECAC), encarregada d’organitzar la fira. El portaveu parlamentari va apuntar, a més, la necessitat que els fills i nets dels emigrants andalusos que es van instal·lar a la regió i que “potser, òbviament, viuen d’una altra manera el sentiment dels seus pares, almenys tinguin coneixement del que és la cultura i les tradicions andaluses”.

Veto als comptes andalusos

La defensa encesa de les tradicions i el recolzament a la cultura andalusa contrasten amb la posició respecte a un altre tipus de subvencions incloses en els Pressupostos de la Junta d’Andalusia, les línies mestres de les quals van ser avançades aquest dimarts pel conseller d’Hisenda, Juan Bravo. Malgrat no voler entrar en valoracions al no tenir el detall concret de les xifres, el portaveu de Vox va insistir que mantindran la seva exigència que es retirin determinats ajuts, especialment els referits a associacions feministes o memorialistes.

En aquest sentit, el portaveu de Vox va fer una crida al president de la Junta, Juanma Moreno Bonilla, perquè “no se separi dels 37 punts que té subscrits amb nosaltres” en l’acord d’investidura. “La responsabilitat ha de ser recíproca”, va desafiar en al·lusió a les peticions de diàleg i entesa per no desestabilitzar l’executiu. En un d’aquests 37 punts, Hernández esmenta expressament l’“eliminació” de la convocatòria de subvencions per a “persones físiques o jurídiques que no compleixi evidents finalitats d’utilitat pública i social”, argument fet servir en anteriors ocasions per atacar les associacions que lluiten per la igualtat entre dones i homes o contra la violència de gènere.

Notícies relacionades

Així, el diputat ultradretà va insistir a conèixer les causes de l’anunciat augment de la partida d’Igualtat, i va carregar contra l’obligació que tenen els Pressupostos autonòmics i generals d’incloure com a eina d’anàlisi una avaluació de l’impacte de gènere de les diferents partides pressupostàries. “Quan es fa una obra pública, un dels documents que s’exigeix és que es faci un informe d’impacte de gènere, en ordre a la igualtat de sexe”, va indicar, retraient que “això no és més que un peatge que ens obliguen a pagar tots els ciutadans perquè determinades associacions facin aquest informe”.

Aquesta avaluació, que analitza la despesa de la Junta per comprovar la transversalitat de les mesures d’igualtat, el realitzen, no obstant, els funcionaris de la mateixa Administració. La seva inclusió en la memòria del pressupost és, a més, obligatòria a tot Espanya des del 2007, després de l’aprovació de la llei d’igualtat durant el mandat de José Luis Rodríguez Zapatero. En el cas d’Andalusia, apareix recollit, a més, en la llei autonòmica d’igualtat, reformada i aprovada per majoria l’any passat al Parlament andalús.