Sánchez escull Batet per presidir el Congrés i Manuel Cruz per al Senat
El president opta per dos socialistes catalans per ser al capdavant de les Corts
El PSOE segella un pacte amb Podem perquè la Mesa del Congrés tingui majoria progressista
El Congrés i el Senat estaran presidits en la nova legislatura, excepte si hi ha sorpreses d’última hora, per dos socialistes catalans. Les propostes de Pedro Sánchez per exercir la tercera i quarta autoritat de l’Estat, que el president en funcions portarà aquest divendres a l’Executiva del PSOE, són l’actual ministra de Política Territorial, Meritxell Batet, i Manuel Cruz, senador del PSC.
Batet, que des de la moció de censura va portar junt amb Carmen Calvo el diàleg amb la Generalitat, estarà al capdavant d’un Congrés encara més fragmentat que el de l’última legislatura, amb els socialistes en millor posició per governar que just després de la moció de censura (ara tenen 123 escons; en aquell moment, 84), però forçats a arribar a pactes amb altres partits per tirar endavant les seves iniciatives.
Nascuda a Barcelona el 1973, professora de Dret Constitucional a la Universitat Pompeu Fabra, Batet no ha sigut una de les dirigents més implicades en la trajectòria de Sánchez (no va formar part del seu equip quan va reconquerir el lideratge socialista davant Susana Díaz i Patxi López), però el cap de l’Executiu en funcions sempre ha confiat en ella per a les grans ocasions. Va ser el seu número dos per Madrid en les generals del 2015. Després, quan van fer foraMariano Rajoy de la Moncloa, ministra. I ara serà presidenta del Congrés.
El substitut d’Iceta
La proposta de Cruz per al Senat ve forçada pelrebuig de l’independentisme a designar com a senador al Parlament Miquel Iceta, per després presidir la Cambra alta. La direcció socialista havia estudiat la possibilitat de portar fins al final la seva aposta pel primer secretari del PSC, confiant que el Tribunal Constitucional resolgués amb rapidesa el recurs d’empara presentada pels socialistes catalans i nomenant de moment un president interí del Senat. Al final, no obstant, han descartat aquesta via. Cruz serà el president del Senat durant tota la legislatura.
Batet encara ha de concitar el recolzament d’altres grups dimarts que ve, quan es constitueixen les dues cambres, però Cruz no, ja que el PSOE té majoria absoluta al Senat.
Nascut a Barcelona el 1951, Cruz és catedràtic de Filosofia Contemporània per la Universitat de Barcelona. En la legislatura passada va ser diputat, després d’ocupar a les eleccions generals del 2016, com a independent, el segon lloc de les llistes dels socialistes catalans. Tant ell com Batet, junt amb la resta de parlamentaris del PSC, van votar en contra de la investidura de Rajoy, trencant la disciplina del grup socialista, que havia ordenat abstenir-se per evitar unes terceres eleccions.
"És un missatge als catalans, no als partits catalans. Davant el relat que als catalans no se’ls fa cas a Espanya, ara estaran presidint el Congrés i el Senat", assenyalen fonts socialistes, que descarten que l’aposta de Sánchez pel PSC per al Parlament caigui malament en altres federacions del PSOE, perquè els elegits "tenen prestigi i experiència".
Acord amb Podem
Notícies relacionadesEl PSOE, de moment, ja ha assolit un acord amb Unides Podem, que pot ser l’embrió del pacte d’investidura per reelegir Sánchez després dels comicis del 26 de maig, sobre el repartiment de la Mesa del Congrés, el seu òrgan de govern, que és fonamental per tramitar les iniciatives legislatives. Tal com va publicar aquest diari la setmana passada, els socialistes tindran tres representants; el PP, Cs i els morats, dos cadascun. Així, la Mesa serà aquesta vegada, a diferència de la passada legislatura, de majoria progressista, amb el PSOE i Unides Podem sumant cinc llocs dels nou totals. El partit de Sánchez ocuparà la Presidència de la Cambra, una Vicepresidència i una Secretaria, mentre que al de Pablo Iglesias li correspondrà la Vicepresidència Primera i la Secretaria Primera.
"La portaveu socialista, Adriana Lastra, i la portaveu d’Unides Podem, Irene Montero, han culminat aquest acord amb la voluntat que la Mesa del Congrés reflecteixi la nova realitat de la Cambranova realitat de la Cambra que va sorgir de les eleccions generals del 28 d’abril, de tal manera que representi i integri la pluralitat de les forces polítiques majoritàries i que faciliti i no entorpeixi la feina del poder legislatiu –han assenyalat els dos partits a través d’un comunicat conjunt. L’objectiu prioritari de les dues formacions és que la Mesa del Congrés compleixi degudament les seves funcions com a òrgan de govern, evitant així que es torni a produir el bloqueig sistemàtic i partidista que el PP i Ciutadans van portar a terme durant l’última legislatura sobre un gran nombre d’iniciatives preses en consideració per la majoria de la Cambra".