SUPOSADA MALVERSACIÓ
La fiscalia investiga una presumpta desviació de diners públics al PDECat
Una denúncia recull que els fons destinats a l'esport es canalitzaven a través d'una entitat sobiranista
Les indagacions també intenten aclarir si es van malversar diners per eludir l'article 155
zentauroepp16371588 canal olimpic190520162446
La Fiscalia Anticorrupció està investigant la presumpta desviació de fons públics destinats a l’esport que, a través d’una entitat sobiranista, haurien anat a parar al PDECat. El fiscal de Barcelona Fernando Maldonado ha obert les diligències arran d’una denúncia presentada a mitjans del 2018 davant la Policia Nacional en què es detalla que l’oenagé Catmon/Igman va rebre, almenys, 10.000 euros del Canal Olímpic de Catalunya/Equacat, una societat pública participada per la Generalitat, mitjançant factures de publicitat inserida a la revista d’aquesta associació per un import superior al preu del mercat. Els fons, indica la denúncia a la qual ha tingut accés EL PERIÓDICO, "són realment derivats al PDECat". Operatives similars irregulars "es poden estar" fent des d’altres entitats esportives catalanes, segons fonts coneixedores del cas.
Catmon té per objectiu el reconeixement internacional de "la nació catalana". El seu president és Víctor Tarradellas, exsecretari de Relacions Internacionals de l’extinta Convergència (CDC), i en el seu patronat ha estat l’actual diputat de Junts per Catalunya (JxCat) Francesc Dalmases. Al maig del 2018, el jutge de Barcelona Joaquín Aguirre va desenvolupar una àmplia operació, batejada amb el nom d’Estela, en què van participar 500 agents de la Policia Nacional i en la qual es van practicar 20 registres i 30 detencions per la suposada desviació de fons públics a través de subvencions irregulars de la Diputació de Barcelona, en l’època que estava presidida per Salvador Esteve (CiU). Un dels arrestats en aquesta operació va ser Tarradellas, ja que la seva oenagé, Catmon, va ser una de les beneficiàries d’aquests ajuts públics. Entre el 2011 i el 2015, aquesta entitat va percebre més de 10 milions d’euros de diferents organismes públics de la Generalitat.
La investigació iniciada ara per la fiscalia no té d’entrada relació directa amb les indagacions del jutge Aguirre. Aquest nou cas parteix d’una denúncia de la policia que se centra en la presumpta desviació de fons de la societat Canal Olímpic de Catalunya/Equacat, presidida pel secretari general d’Esports de la Generalitat, Gerard Figueras, exdiputat i expresident de les joventuts de CDC, que va substituir, al febrer del 2016 a Ivan Tibau.
Una de les tres factures emeses per Catmon/Igman i girades al Canal Olímpic per la inserció de publicitat a la contraportada interior de la revista de l’entitat sobiranista
Segons la denúncia que ha donat peu a la investigació de la fiscalia, Figueras va sol·licitar el 2018 al Canal Olímpic que aportés 10.000 euros a l’entitat sobiranista Catmon, suposadament per a la construcció d’uns vestidors esportius a Sarajevo. El pretext ofert per l’alt càrrec de la Generalitat va ser que arran de l’aplicació per part del Govern de l’article 155 de la Constitució, l’oenagé no podia rebre aquests diners en concepte d’ajuda solidària.
La relació entre el Canal Olímpic i Catmon, no obstant, venia d’anys enrere. A finals del 2016, l’oenagé va girar tres factures per un import de 3333,34 euros cada una al Canal Olímpic per la inserció d’anuncis a la contraportada de la revista de l’entitat, un import molt elevat per a una publicació d’aquestes característiques. Les factures les firmen Figueras i Xevi Ardite, que era apoderat de l’empresa i la Generalitat. Aquests fons, segons la denúncia, són "derivats al PDCat", partit que s’havia fundat mesos abans com a hereu de CDC.
Notícies relacionadesFonts del PDEcat han assegurat que no té constància de la investigació de la fiscalia i que el partit no té relació amb el Canal Olímpic ni amb Catmon. Un portaveu de la secretària de l’Esport ha explicat que tampoc té cap comunicació oficial.
La fiscalia té en el seu poder una factura que provaria que el Govern d’Artur Mas podria haver estat pagant altres despeses vinculades al procés sobiranista, concretament del referèndum independentista del 9 de novembre del 2014. El document data del 31 de desembre del 2015, en l’època de Tubau, i va ser girada per Unipost a Canal Olímpic/Equacat pel "disseny, manipulació i distribució" de fullets vinculats a l’entitat esportiva. El cost total, 17.955,71 euros, IVA inclòs. Els investigadors tenen proves que aquests diners van poder anar destinats a pagar els treballs que Unipost va realitzar per al9-N.
- Tomé tensa la selecció
- La xacra de la corrupció Sánchez desafia Aldama a presentar proves i titlla de "fals" el seu relat
- Champions League Kika enlluerna en un Barça màgic
- Urbanisme La nova ronda de Sant Antoni provoca embussos d’autobusos
- Medi ambient El polit becfí, la primera au que s’extingeix a l’Europa continental
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- BAGES Construir amb llistons de fusta solidaris
- ANOIA Jorba celebra un mercat de productes de proximitat
- Ruta per la DO EMPORDÀ Perelada, temple del vi
- AGENDA DE BARCELONA Barcelona contra la violència masclista