CORRECCIÓ DE XIFRES

Diversos municipis afectats per errors en el resultat provisional del 26-M

El recompte oficial dona l'alcaldia al socialista PSIB a Eivissa i deixa Lleó en l'aire

Interior insisteix que aquest tipus de desfasaments es repeteixen en cada procés electoral

mataro26 2202500

mataro26 2202500

4
Es llegeix en minuts
Miriam Ruiz

Ja va sent un clàssic. A cada procés electoral, salten les alarmes. I després de la triple cita del 26 de maig s’han disparat les veus de partits polítics en municipis que apunten a errors en els resultats provisionals errors en els resultats provisionaldels comicis locals.

Tant que aquest dimecres el Ministeri de l’Interior ha hagut de sortir al pas de les crítiques i assegurar que aquestes equivocacions són "habituals" i es deuen al trasllat de les dades de cada una de les taules a la pàgina web que difon els resultats provisionals, no al mateix escrutini.

Els primers problemes van començar en municipis com Lleó i Eivissa, en que apoderats del PSOE van comprovar que les dades que apareixien a les actes d’algunes taules no coincidien amb les que reflectien com a resultats provisionals a la web del Ministeri.

"A totes les taules de Lleó, o guanyem nosaltres o guanya el PP, fins i tot que de sobte veiem una taula en la qual guanya Vox. Cridem el nostre apoderat i ens diu que sí, que aquesta taula la guanyem, i els vots que a ell li consta que teníem eren els que li apareixien a Vox", expliquen a EL PERIÓDICO des del PSOE de Lleó.

Equivocació flagrant

El mateix error es va repetir a 12 taules. "Cantava a ull", afegeix la mateixa font. Després de reclamar davant de la Junta Electoral, el recompte oficial efectuat aquest dimecres al matí acarant les actes dona la raó als socialistes, que guanyen un regidor davant Vox. A més, recorreran una de les actes, i això podria treure la majoria a la dreta.

El cas d’Eivissa és encara més cridaner. El PSIB ha recuperat l’Ajuntament després que la Junta Electoral rectifiqués 11 taules. I en les eleccions al Cabildo de Lanzarote el sistema assignava consellers a tres partits que no superaven la barrera mínima del 5%.

Des del Ministeri de l’Interior insisteixen que es tractad’errors habituals, com els que ja van passar en el 2015 amb una altra empresa, Indra, al capdavant de la difusió de les dades. En aquella ocasió, Interior fins i tot va haver de publicar aclariment.

Molestos en el PSOE

De fet, insisteixen que els erros són "mínims" i en els grans municipis "són innocus". Però en alguns dels ajuntaments afectats no comparteixen aquesta opinió. "És normal que es corregeixin detalls, però en aquest cas han ballat 1.500 vots", assenyalen des del PSOE de Lleó.

"Les dades solen coincidir, això no és l’habitual", diu un responsable de la Junta Electoral de Lleó. L’explicació que han trobat és que les plantilles que van utilitzar els interventors encarregats de traslladar les dades de les taules per a la difusió provisional no seguien el mateix ordre de partits que apareixien a les actes, i això va poder provocar que ballessin les xifres.

En el Govern hi ha malestar perquè les queixes sobre possibles errors en els ajuntaments s’han desbordat, i en part culpen Scytl-Vector perquè no han sigut especialment àgils reparant aquest tipus d’errors. 

L’error del còmput global

Una altra de les crítiques al recompte arribava des de la CUP,CUP, que denunciava que el Ministeri li "va restar 56.056 vots" del seu còmput global a la web de resultats. En un comunicat, la formació ja advertia que l’"error" no afectava els resultats obtinguts en cada municipi, sinó a l’hora de fer la suma. 

Però aquí el problema ha sigut un altre. L’empresa  encarregada de la difusió de les dades provisionals de recompte electoral, l’UTE Scytl-Vector, oferia a la web del ministeri un còmput global per províncies i per comunitats autònomes dels vots i regidors que cada partit havia obtingut en els comicis. No obstant, a l’hora de fer la suma, el sistema només ha tingut en compte els vots dels partits en els municipis en els quals sí que van aconseguir regidors, deixat fora tots –milers, en alguns casos– els que no es van transformar en representació.

Aquest és el cas de la CUP, a la qual no se li van comptabilitzar, per exemple, els 29.335 vots que va obtenir a Barcelona, on no va aconseguir superar la barrera de 5% dels sufragis, o els 2.434 de Lleida, on tampoc va aconseguir cap edil.

Crítiques a l’empresa contractada

Fonts d’Interior asseguren que el criteri de l’UTE encarregada de la difusió va ser "desafortunat", i mirarà de reparar l’error com més aviat millor. Mentrestant, han hagut d’incloure en la pàgina web una nota metodològica per explicar que la informació agregada només inclou els vots a les llistes que han aconseguit escó en la seva circumscripció.

Scytl-Vector va guanyar el concurs per difondre l’escrutini provisional dels vots de la triple jornada electoral per poc més de 8,7 milions d’euros, sis menys que el pressupost base de licitació. L’UTE  va ser l’encarregada del recompte de les eleccions generals del 2015, imposant-se sobre Indra, i per a aquests comicis va tornar a guanyar el concurs.

Funcionament del sistema

El recompte dels vots el realitzen a mà i escrivint en actes els membres de cada mesa electoral. Són ells els que han de comprovar que les dades quadren i traslladar aquests resultats en número i lletra a tres còpies de l’acta que firmen tots els membres.

Notícies relacionades

Després del recompte, els vots es destrueixen a excepció dels nuls, que es conserven juntament amb les actes. Després un treballador de Correus i el president de la taula, escortat per la Policia, donen trasllat de les actes i els vots nuls al jutjat de la Junta Electoral que correspongui. I als tres dies després dels comicis comença el recompte oficial.

A Espanya, com passa en altres països, per no haverd’esperar al recompte als jutjats es contracta una empresa que s’encarrega de difondre resultats provisionals la mateixa nit de les eleccions. Per a això, hi ha representants de l’administració encarregats de visitar les escoles i recollir les dades de les actes. Aquests s’envien a través d’un sistema informàtic –una tauletes electròniques– al centre de dades, que les recopila, analitza i publica a la web del Ministeri de l’Interior. Per això són dades provisionals. I és en aquestes en les que s’ha produït l’error.