DECISIÓ JUDICIAL

El Suprem obre la porta a preguntar a la justícia europea sobre la immunitat de Junqueras

Els magistrats del procés han activat el tràmit per consultar el Tribunal de Justícia de la UE

L'alt tribunal espanyol vol obtenir l'opinió de la Fiscalia, l'Advocacia de l'Estat, Vox i la defensa de l'exvicepresident

zentauroepp46934090 junqueras190411093424

zentauroepp46934090 junqueras190411093424 / J J Guillen

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els magistrats que han jutjat el procés han activat el tràmit per preguntar al Tribunal de Justícia de la Unió Europea, amb seu a Luxemburg, sobre "els privilegis i les immunitats" de la UE i la "seva incidència" en la concessió del permís sol·licitat per Oriol Junqueras per assistir a la Junta Electoral Central (JEC) i complimentar els tràmits per adquirir la condició d’eurodiputat.El 14 de juny, els jutges espanyols van rebutjar la possibilitat que el polític republicà acudís al Congrés per realitzar aquestes gestions i acatar la Constitució.  

La Sala del Tribunal Suprem ha donat un termini de tres dies a les acusacions (Fiscalia, Advocacia de l’Estat i Vox, que exerceix l’acusació popular) i a la defensa de l’exvicepresident de la Generalitat perquè es pronunciïn sobre la pertinència de plantejar una qüestió prejudicial sobre aquesta qüestió davant el Tribunal de Justícia de la Unió Europea. Els magistrats, que mantenen a presó l’exvicepresident de la Generalitat, pregunta a tots ells si, al seu parer, aquesta qüestió prejudicial és necessària per resoldre el recurs de súplica de Junqueras contra la negativa d’excarcerar-lo perquè acudís el 17 de juny al Congrés. En cas afirmatiu, sol·licita que es detalli quina qüestió hauria de formular Luxemburg. L’alt tribunal espanyol fa menció a l’article 9 del protocol sobre els privilegis i immunitats de la Unió Europea que regula aquest aspecte. 

Junqueras va demanar al Tribunal Suprem en el seu recurs que preguntés al TJUE, entre altres assumptes, si aquesta immunitat parlamentària comença des del moment en què els candidats al Parlament Europeu són elegits. "¿Aquesta immunitat protegeix davant de mesures cautelars de naturalesa penal (per exemple, presó provisional) quan aquestes mesures fan impossible per al candidat electe adquirir la seva condició i exercir de forma efectiva el seu mandat com a membre del Parlament Europeu?", formulava la defensa de l’exvicepresident.

Fonts del Tribunal de Justícia Europeu veuen difícil que puguin resoldre aquesta qüestió prejudicial, si al final s’efectua, abans del 2 de juliol, quan es constitueix l’Eurocambra, segons informa l’ACN.

La Fiscalia, en contra

Notícies relacionades

La Fiscalia –que ja es va manifestar en contra de la petició de Junqueras– creu que no i entén, partint d’un informe dels serveis jurídics del Parlament Europeu, que aquesta garantia no és efectiva fins que no s’adquireixi la plena condició d’eurodiputat i la Cambra estigui en període de sessions. Fa uns quants dies,la Fiscalia ja es va oposar que el Suprem preguntés al TJUEsobre aquesta qüestió. 

Aquest va ser el mateix argument que va utilitzar el jutge d’instrucció del procés, Pablo Llarena, per mantenir les ordres nacionals de recerca, detenció i ingrés a la presó de Carles Puigdemont i Toni Comín, escapats a Bèlgica des de l’inici de la instrucció el 2017, i els escons dels quals, com el de Junqueras, van quedar vacants.