L'oposició tomba el decret de control del preu de lloguer
El debat deixa al descobert la solitud del Govern a tres anys del final de la legislatura
Comuns i CUP es desentenen del text i arremeten contra l'Executiu
zentauroepp48804693 capella190626131921 /
Un Govern en minoria que no troba recolzaments i amb les costures internes sotmeses a una enorme pressió per la tensió perenne entre els socis que el formen. Aquest és el paisatge que deixa el debat sobre el decret per al control del preu dels lloguers al Parlament. Un debat clau en el polític perquè suposava veure el grau d’empatia entre l’Executiu i aquelles úniques forces que podrien col·laborar (per allò de ser sobiranistes) en allargar la legislatura de manera més o menys còmoda, és a dir, els comuns i la CUP. I la reacció d’aquests va ser l’anunciada. Van ajuntar els seus vots amb la resta de l’oposició per tombar la mesura.
I el dubte és immediat. Si aquest decret, que tanta polèmica interna va causar al Govern perquè afectava la substància ideològica dels dos socis, el de centreesquerra, ERC, i el de centredreta (JxCat), per allò de regular un mercat lliure, no aconsegueix ni tan sols la mera aprovació de la CUP i els comuns, ¿què ho aconseguirà? No sembla que sigui, per tant, el millor precedent de cara a la negociació pressupostària que, se suposa, arribarà a la tardor.
Un decret que ja va néixer amb mal peu, entre acusacions d’electoralisme. Va ser la part republicana del Govern, la conselleria de Justícia, la que va promoure la mesura, en plena campanya de les eleccions municipals, per a disgust i enuig de la part postconvergent. És cert que, passats els comicis, i potser per no alimentar més aquesta imatge de cisma continu que envolta l’Executiu, Justícia i la Conselleria de Territori han remat públicament en la mateixa direcció. També els grups parlamentaris que, a diferència del que va passar dimarts amb l’ILP per redebatre i aprovar la DUI del 2017, van mostrar aquest dimecres unitat de destí en l’intel·lectual.
La lluita per la convalidació
Esclar que, una vegada promulgat, la lluita ja era convalidar-lo en el Parlament. Les entitats socials van mostrar la seva oposició per tal com entenen que el text permet que els preus de lloguer, ja molt per sobre dels màxims assumibles, puguin créixer fins un 10%. Un 20%, si hi ha rehabilitació, cosa que ja permet una gatera per on els constructors poden continuar aplicant els seus augments a discreció.
També van expressar els seus dubtes els membres del Consell de Garanties Estatutàries que entenen que la Generalitat envaeix competències de l’Estat, que és qui pot regular la matèria. “No podem permetre que el mercat es posi per sobre de les persones”, va assenyalar la consellera Ester Capella al Parlament, sobre el dictamen del consell de garanties: “S’ha extralimitat”, va sentenciar.
“Aquest decret ha comptat amb l’oposició de l’‘establishment’, va assenyalar Capella, en la formació de la qual, juntament amb Ciutadans, les patronals empresarials i el Banc d’Espanya, va alinear el PSC, un dels que van sol·licitar el dictamen al consell de garanties. “Si el Parlament tomba aquest decret”, va preguntar Capella als grups de la CUP i els comuns, “¿qui creu que ho celebrarà?”. Capella va tancar la seva intervenció convidant els grups d’esquerra a “proposar i millorar el text” després de constatar que fins al moment no havia vist “una sola línia” per part d’aquests partits. “Sí que es pot i desitjo que vostès vulguin fer-ho”, va sentenciar.
Pessigolles als ‘voltors’
La resposta dels comuns va ser immediata: Susana Segovia va dir que aquest “decret fa pessigolles als fons voltor. I va seguir: “El text és un tret al peu. No s’ha fet bé. No s’ha consultat el Sindicat de Llogateres. I es basa en un índex de referència que pren com a base el mercat. No es pot regular el mercat prenent com a punt de partit els preus de mercat”.
Notícies relacionadesMaria Sirvent, de la CUP, va ser igualment contundent contra el decret i contra els seus promotors. “Volen que esmenem un decret sense potestat sancionadora i que posa al mateix nivell llogaters i propietaris. Que agafa com a referència el preu de mercat actual, els mateixos preus que han provocat una situació d’emergència”, va assegurar.
El PSC, via Rosa Maria Ibarra, no va deixar passar les reiterada al·lusions de la consellera a la seva força i va replicar recordant, precisament, el presumpte caràcter “electoralista” de la mesura: “ERC va provar de posar-se una medalla la setmana de les eleccions”, va rematar Ibarra. Va culminar el contraatac socialista apel·lant al dictamen del consell consultiu i recordant que el camí apropiat seria promoure un projecte de llei i registrar-lo en el Congrés . “Ja sabem que no els agraden [al Govern] els dictamens que no s’ajusten a les seves accions”, va dir la diputada socialista.
Lloguer de vivenda Consell de Govern ERC - Esquerra Republicana de Catalunya Catalunya Ester Capella Junts per Catalunya
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- El PPE mostra la seva "preocupació" per l’estat de dret a Espanya
- Feijóo i el risc de recolzar Mazón
- Sánchez lloa el socialisme de Page tot i les seves diferències
- Isabel Rodríguez: "Sense allotjaments turístics, l’augment de l’oferta contindrà els preus"
- Alexia salva el Barça de l’empat en l’últim minut a Bilbao