Parlament Europeu

Carta de Tajani a Puigdemont: "No el puc tractar com a membre del Parlament"

El president del Parlament Europeu afirma que són els tribunals espanyols els que s'han de pronunciar

zentauroepp46760604 exiled former president of the government of catalonia carle190513204953

zentauroepp46760604 exiled former president of the government of catalonia carle190513204953 / Niall Carson

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez

La possibilitat que l’expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, i l’exconseller Toni Comín ocupin dimarts que ve un escó a l’hemicicle d’Estrasburg durant el ple de constitució de la nova Eurocambra comença a evaporar-se. Després de tres cartes i desenes de pàgines de documentació, els dos dirigents catalans ja tenen resposta del president del Parlament Europeu. En una missiva amb data de dijous 27 de juny, el conservador italià Antonio Tajani adverteix que no està en disposició de reconèixer-los com a futurs membres del Parlament Europeu, tal com han sol·licitat, perquè no figuren en la llista oficial remesa per Espanya.

“Sembla que els seus noms no estan en la llista de membres electes (llesta de diputats electes) comunicada oficialment al Parlament Europeu per les autoritats espanyoles. En conseqüència, i fins a nova notificació de les autoritats espanyoles, no estic actualment en posició de tractar-los com a futurs membres del Parlament Europeu, tal com van sol·licitar a la seva carta del 14 de juny”, explica Tajani. 

Aquesta primera missiva dels polítics catalans la van seguir dues més –enviades el 20 i el 24 de juny– i una sèrie de correus electrònics del seu equip jurídic i de l’eurodiputat del PDECat, Ramon Tremosa. En aquesta documentació van adjuntar la llista de diputats electes publicada al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) el 14 de juny, en la qual sí figuraven els noms dels independentistes catalans.

Acte en la Junta Electoral Central

En la seva resposta, el president de l’Eurocambra argumenta que la Junta Electoral Central va informar a l’Eurocambra dels resultats oficials de les eleccions el passat 18 i 20 de juny. Però en aquest llistat no figuraven ni Puigdemont, ni Comín, ni tampoc Oriol Junqueras. Els dos primers no es van presentar al Congrés el dia fixat per acatar la constitució per evitar ser detinguts mentre que a Junqueras va ser el Tribunal Suprem qui li va impedir d’anar-hi. 

Notícies relacionades

Malgrat les queixes dels polítics independentistes, Tajani recorda que el Parlament Europeu només pot prendre nota dels resultats electorals declarats oficials pels Estats membres i recorda que “correspon als tribunals nacionals en primera instància decidir sobre la legalitat de les disposicions i procediments electorals nacionals. 

L’equip que defensa Puigdemont i Comín ja ha anunciat en reiterades ocasions la intenció de remetre aquest assumpte davant delTribunal de Justícia de la UE (TJUE) i, segons l’advocat de Puigdemont, Gonzalo Boyé, ara tenen l’element que necessitaven. “Estimat president del Parlament Europeu, gràcies per la carta d’ahir perquè és just el que ens faltava per guanyar”, ha anunciat en el seu compte de Twitter. Segons la cort europea, com a particular hi ha dues fórmules de recórrer davant del Tribunal de la UE si es considera perjudicat per acció o omissió d’una institució de la UE. La primera, de forma indirecta a través dels tribunals nacionals que poden remetre una pregunta prejudicial. La segona, directament recorrent al Tribunal General si una decisió d’una institució de la UE l’afecta directament i individualment.