MEMÒRIA HISTÒRICA

El Govern exigeix als Franco que tornin el Pazo de Meirás perquè "van actuar contra el dret"

El dictador va adquirir l'immoble per 85.000 pessetes de manera "fraudulenta", segons l'Executiu

zentauroepp39538739 aerial view of the pazo de meiras  la coruna  galicia    pho170804181012

zentauroepp39538739 aerial view of the pazo de meiras la coruna galicia pho170804181012 / Xurxo Lobato

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, ha assegurat aquest dijous que l’Executiu exigirà a la família Franco la devolució a l’Estat del Pazo de Meirás per considerar que "van actuar contra el dret".

En una entrevista a 'Los desayunos de TVE', Sánchez s’ha referit així a la demanda presentada pel Govern als jutjats de la Corunya per recuperar el Pazo de Meirás perquè entén que la seva venda a Francisco Franco va ser "fraudulenta", ja que es va produir tres anys després de la primera compra per col·lecta popular forçosa.

Els advocats de l’Estat basen la demanda en una acta notarial del 1938 desconeguda fins ara que, segons publica aquest dijous 'El País’,i han confirmat fonts del govern, confirma que la propietat ja era residència de la Direcció de l’Estat.

Primera compravenda

El document assenyala que el Pazo de Meirás va ser comprat el 3 d’agost del 1938 per la Junta pro Pazo per 406.346 pessetes als hereus d’Emilia Pardo Bazán.

Els diners van ser avançats pel Banco Pastor, al qual es va tornar amb una col·lecta popular que, al fracassar, es va convertir en forçosa, amb diners que es restaven de les nòmines dels funcionaris i de les arques dels ajuntaments de la província.

Tres anys després, el 24 de maig del 1941, es va subscriure un contracte de compravenda en escriptura pública entre Franco (representat en l’acte per Pedro Barrié, amo del Pastor) i Manuela Esteban-Collantes, vídua del fill de l’escriptora.

El dictador adquireix la finca

Segons els advocats de l’Estat, aquest contracte va servir per crear "artificiosament l’aparença que Francisco Franco adquiria aquest immoble per un preu de 85.000 pessetes", una quantitat que els lletrats qualifiquen d’"irrisòria".

La demanda, que ha recaigut en el Jutjat de Primera Instància 1 de la Corunya, es presenta contra els nets de Franco, Carmen, Jaime, Aránzazu, Cristóbal, María del Mar i María de la O Martínez-Bordiú, juntament amb la mercantil Prístina, SL, vinculada a la família.

El Govern reivindica la rectificació del Registre de la Propietat i la nul·litat del títol de donació el 1938, la "compravenda fraudulenta" del 1941 i l’escriptura de partició de l’herència de Carmen Franco.

"Possessió irregular" dels Franco

La Comissió per la Recuperació de la Memòria Històrica (CRMH) de la Corunya s’ha congratulat "per fi" d’aquesta decisió al considerar que es tracta d’una "possessió irregular" de la família Franco.

L’associació ha argumentat que un informe juridicohistòric elaborat per experts de la Diputació de la Corunya i un altre informe fet a instàncies del Parlament de Galícia "desmunten" la teoria de la família Franco que el Pazo va ser una donació del poble gallec al dictador.

Notícies relacionades

El juny passat, els quatre grups que conformen el Parlament gallec van tornar a demanar al Govern central la recuperació de la titularitat pública del Pazo de Meirás i anul·lar els títols nobiliaris de Ducat de Franco i Distinció de Meirás.

Aquesta petició es va produir un any després que la Cambra legislativa gallega aprovés també per unanimitat la reclamació al Govern d’iniciar unademanda civil contra la família Franco per recuperar el Pazo .