El 'no' de Torra a Sánchez reobre la guerra interna a JxCat

"El partit aposta pel possibilisme; el president, no", lamenten sectors postconvergents

Els consellers d'ERC no van ser avisats del text de Torra demanant el 'no' al candidat socialista

zentauroepp48066704 torra lazos190709133226

zentauroepp48066704 torra lazos190709133226 / ALBERT BERTRAN

3
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

Constatada i airejada la falta d’unitat estratègica de l’independentisme, la guerra s’ha declarat oberta. La nova etapa pot portar per títol ‘Campi qui pugui’ o bé ‘Tonto el que no pressioni primer’. Prova de tot això és que dotze hores després que la portaveu Meritxell Budó proclamés que el Govern serà "neutral" sobre la posició que ha d’adoptar l’independentisme en la investidura de Pedro Sánchez a Madrid, el president Quim Torra ha trencat la promesa per proclamar públicament en una text publicat per ‘La Vanguardia’ que s’ha de votar que no al candidat socialista (tret que accepti el dret d’autodeterminació).

La decisió de Torra respon sense dissimulació a la voluntat de pressionar internament en favor del 'no', en una batalla a pit descobert en la qual els presos i diputats han proposat l’abstenció, l’expresident Artur Mas també rebutja el veto, altres dirigents del PDECat són clarament partidaris de l’abstenció, algun diputat a Madrid s’ho pensa, i un grup d’independents de JxCat al Parlament han firmat un breu text també pel 'no' i per revertir tots els acords amb els partits "del 155". Una mostra més del caos intern és que aquest text breu el firmen parlamentaris com Aurora Madaula, Josep Costa, Francesc de Dalmases i Salwa El Garbhi. D’altres hi donen suport però critiquen com s’ha filtrat. I membres de la direcció asseguren que s’ha fet marxa enrere.

"Un moment delicat"

Tornant a Torra, el seu text no ha sigut anunciat prèviament als membres del Govern, tal com confirmava a primera hora del matí el diputat d’ERC Gabriel Rufián, qui en una entrevista a SER Catalunya es mossegava la llengua per no criticar la decisió i l’emmarcava en els debats interns de la postconvergència. El mateix va fer el vicepresident del Govern i conseller d’Economia, el republicà Pere Aragonès, qui va recordar a Torra que la posició dels 15 diputats d’ERC la decidiran els republicans al marge del criteri del cap del Govern. Fonts de l’entorn del president al·leguen que Torra sí que havia anunciat als actors implicats que prendria partit. Els més crítics en el PDECat lamentaven ahir que el president és una "anomalia" que va "a la seva bola". “És un moment delicat, al partit intentem resituar-nos en un espai més possibilista; Torra i el seu entorn, no”, afegeix un altre dirigent.

No seria la primera vegada que el criteri del cap del Govern és desautoritzat pel PDECat. Va passar fa tan sols una setmana, quan es va confirmarel pacteamb el PSC a la Diputació de Barcelona contra el criteri de Torra, entre d’altres.

¿I Puigdemont? No s’ha pronunciat públicament, però l’entorn de Torra afirma que és també partidari de votar contra Sánchez, si bé no ho afirmarà públicament. Neda i guarda la roba, com va fer en el debat intern sobre l'aliança amb els socialistes a la Diputació.

La desunió dels diputats

¿I els diputats de JxCat a Madrid? Depèn. Alguns dubten entre l’abstenció i el no en funció de si Sánchez aconsegueix o no un acord previ amb Podem. D’altres estan pel no, com Laura Borràs, Míriam Nogueras o Jaume Alonso-Cuevillas. Els presos se suposa que estan per posicions pactistes, com va fer públic Quim Forn en una entrevista a ‘El País’.

Notícies relacionades

Si finalment JxCat decideix votar 'no' a Sánchez, un dels efectes col·laterals serà que el candidat socialista a la reelecció no podrà acusar Podem de quedar arraconat a l’oposició al costat de les dretes –PP, Ciutadans i Vox– perquè també part de l’independentisme seria en aquest sac.

"Que ningú dubti que JxCat tindrà una posició única", va prometre Jordi Sánchez en una recent entrevista a EL PERIÓDICO. Una promesa que serà difícil de complir.