SENSE ACORD

JxCat es debat entre el no i l'abstenció a Sánchez

La falta de recolzament d'Unides Podem al candidat socialista resta incentius als independentistes per facilitar la seva reelecció

Laura Borràs demana a ERC una posició unitària mentre els republicans decidiran unilateralment aquest divendres

zentauroepp48244730 madrid 20 05 2019 politica  los presos pol ticos electos  or190520113028

zentauroepp48244730 madrid 20 05 2019 politica los presos pol ticos electos or190520113028 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

Junts per Catalunya (JxCat) segueix sense mostrar una posició definitiva sobre què votar en el debat d’investidura de Pedro Sánchez com a candidat a la reelecció com a president del Govern. Dues reunions a la presó de Lledoners de diputats a Madrid de JxCat i d’altres dirigents d’aquest espai van acabar aquest dijous amb un acord: els diputats a Madrid hi votaran en contra, tret que Sánchez presenti un acord amb Unides Podem que inclogui una posició sobre el conflicte català oberta al debat.

La posició basculant de JxCat representa d’entrada una certa desautorització de la posició del president de la Generalitat, Quim Torra, qui s’ha mostrat públicament partidari del 'no' a Sánchez, tret que aquest accepti el dret d’autodeterminació de Catalunya. Les reunions d’aquest dijous a Lledoners –primer dels membres del grup del Congrés i després amb altres dirigents– van servir perquè els diputats Jaume Alonso-Cuevillas, Laura Borràs, Míriam Nogueras –partidaris del 'no'– juntament amb Sergi Miquel, intercanviessin punts de vista amb els diputats presos Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull, que s’havien mostrat favorables a l’abstenció. Va ser una reunió llarga en la qual es van exposar tots els condicionants per a la decisió definitiva sobre això.

La decisió final –el no o l’abstenció– serà vinculant per als quatre parlamentaris. No hi haurà, per tant, divisió interna en el vot. La decisió d’ahir es va traslladar al president Torra i a l’expresident Carles Puigdemont i aquest divendres a primera hora es reunirà el grup coordinador de JxCat que integra dirigents del PDECat i dels grups parlamentaris d’aquest espai. Puigdemont no s’ha pronunciat explícitament sobre què votar en la investidura de Sánchez.

L’acord adoptat representa una certa sortida salomònica a un debat intern que s’havia tornat a enverinar a mesura que s’acostava la sessió del Congrés de la setmana que ve. Dirigents destacats com l’expresident Mas han mostrat una posició molt més procliu a facilitar la investidura de Sánchez, davant del 'no' d’altres com la mateixa Laura Borràs i de diputats del grup de JxCat al Parlament, que van firmar un breu manifest contrari a Sánchez i en favor de revertir tots els pactes amb els partits "del 155". Encara cou en el PDECat el tens debat sobre el pacte amb el PSC per governar la Diputació de Barcelona.

Notícies relacionades

El cert és que les posicions més temperades respecte a Pedro Sánchez també han perdut incentius ja que, argumenten, el candidat del PSOE, de moment, no ha aconseguit presentar-se al debat del Congrés amb un acord amb la formació de Pablo Iglesias. De fet, la mateixa Borràs ahir, a SER Catalunya, va afirmar que la posició inicial dels presos ha anat evolucionant durant els últims dies en vista del desacord entre Sánchez i Iglesias.

La unitat d’acció

El que sembla més difícil encara és que, com reclama Borràs JxCat i ERC, votin unitàriament la setmana que ve al Congrés. Tots els missatges d’ERC en les últimes hores han seguit la mateixa pauta: Esquerra decidirà sota el seu propi criteri, independentment del que opini JxCat i fins i tot del que ha manifestat per escrit el president Torra aquest dimecres. Són avisos llançats pel vicepresident del Govern i conseller d’Economia, Pere Aragonès, i pel diputat a Madrid Gabriel Rufián. ERC reunirà aquest divendres la seva direcció amb la mateixa tendència interna a no facilitar la investidura de Sánchez.