Sánchez i Iglesias es donen una última oportunitat

El PSOE reactiva la negociació amb Podem per abordar una nova oferta de coalició

Els morats demanen Ecologisme, Ocupació, Ciència, Política Fiscal i Igualtat

230719 investidura 16-9 ep / periodico

4
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Miguel Ángel Rodríguez

Pedro Sánchez va fracassar aquest dimarts en el seu intent de ser reelegit president del Govern, però no tot està perdut. Un dia després que Pablo Iglesias i ell airegessin les seves diferències en públic, durant un intens debat parlamentari, el PSOE Podem van recular en les seves posicions i van reactivar la negociació, bloquejada des de dilluns a primera hora. Els socialistes van donar el seu vistiplau al fet que Irene Montero, número dos i portaveu dels morats al Congrés, ocupés una de les vicepresidències. També van estudiar la possibilitat de plantejar a Iglesias una nova oferta que anés més enllà de l’anterior, que consistia, com va avançar EL PERIÓDICO, a crear els ministeris de Vivenda i Joventut i una nova vicepresidència que coordinaria les dues carteres. Podem, que havia rebutjat aquesta proposta, va recollir el guant. En lloc de votar en contra en el primer intent d’investidura de Sánchez, com tenien decidit a primera hora, es van abstenir, la qual cosa va obrir la porta a un recolzament dijous que ve i detalla les parcel·les de poder a les quals aspira: Ecologisme, Política Fiscal, Ciència, Igualtat i Ocupació.

Quan va perdre la votació (124 vots a favor, 52 abstencions i 170 en contra), el líder del PSOE no se’n va anar a la Moncloa. Es va quedar al Congrés. Els socialistes buscaven combatre el relat del dia anterior, en el qual Iglesias havia aixafat la negociació, acusant el president en funcions de rebutjar totes les propostes que li havien arribat, dibuixant una imatge en la qual era Sánchez, i no ell, que no volia un acord i buscava eleccions. Així que el president en funcions es va reunir durant més de tres hores amb el seu nucli dur, format per Calvo, els ministres José Luis Ábalos i María Jesús Montero, i el cap de gabinet de la Moncloa, Iván Redondo, per estudiar el "nou escenari".

Diverses coses havien canviat des de dilluns. La principal va ser l’actitud de Podem, que va passar del rebuig de l’abstenció en l’últim moment: Irene Montero, que havia hagut de votar telemàticament a primera hora pel seu avançat estat de gestació, va votar en contra. El canvi va preparar el terreny per a un possible recolzament dijous, quan Sánchez necessita més sís que nos, una cosa que aconseguirà si hi ha pacte amb els morats i el PNB ERC recolzen o s’abstenen, com sembla previsible. Els nacionalistes bascos van cridar a l’acord; els republicans, tot i que van votar en contra, es van obrir a facilitar la investidura en segona votació.

Prendre la "iniciativa"

Els socialistes van aplaudir el canvi a Podem. "Hi som més a prop. Ens toca a nosaltres prendre la iniciativa", van explicar fonts de l’Executiu, on s’insisteix que la coalició és ara o mai, perquè al setembre, quan podrien tornar a intentar la investidura, no hi haurà una oferta similar. La seva voluntat és que hi hagi acord, però "no a qualsevol preu". Busquen un "Govern estable durador", i això, van continuar, implica que no cediran als morats matèries on les divergències siguin de molta entitat. "Allà on es pugui estar d’acord en qüestions socials, negociarem competències", van dir. 

A l’acabar la reunió amb Sánchez, Calvo va anunciar que s’havia posat en contacte amb la seva contrapart negociadora a Podem, Pablo Echenique, secretari d’Acció Política, per a una trobada que es produirà dimecres, dia clau per a la negociació. Allà es discutiran els termes d’aquesta possible nova oferta, de la qual es desconeix el seu contingut, però que en principi anirà més enllà de l’avançat per aquest diari. 

"En els governs socialistes no hi ha polítiques decoratives mai. Els hem ofert polítiques molt importants que són molt atractives, polítiques socials de contingut molt clar per a l’esquerra," va contestar la vicepresidenta quan li van preguntar sobre els futurs ministeris de Vivenda i Joventut. A la seva enrevessada manera, Calvo va deixar clar que una vegada aconseguida la renúncia d’Iglesias a formar part del Govern, ja no hi hauria més "vetos". Montero podria ser vicepresidenta per supervisar les àrees que seran competències de Podem. "Per a ells era molt important que una altra persona en el seu lideratge estigués en un rang molt important del Govern, i això va ser acceptat, no hi ha hagut vetos", va dir. 

Missatges ambivalents

Podem també va valorar el canvi d’actitud, però continua dubtant de la voluntat real de Sánchez, que durant la segona jornada del debat, com en la primera, va jugar a tot. A l’abstenció del PP Cs i també a l’acord amb els morats, però amb missatges ambivalents. Tan aviat va qualificar el "plantejament" d’Iglesias de "molt difícil, per no dir impossible" com va dir que no perdia l’"esperança", apel·lant a la "generositat" del líder morat. 

Notícies relacionades

La seva portaveu parlamentària, Adriana Lastra, una de les més proclius a l’acord amb Podem, va ser bastant més conciliadora. "Seria un error històric no formar un Govern progressista. Hi ha milions d’espanyols que no poden esperar. I això, senyor Iglesias, està molt més enllà d’interessos partidistes. Tenim la base per trobar-nos i podem fer-ho", va explicar Lastra, amb referència al frustrat pacte per als Pressupostos. 

Els morats aspiren a ocupar-se de les àrees d’Ecologisme, Política Fiscal, Ciència, Igualtat i Ocupació.  "Podem espera que el PSOE faci un pas sincer amb una proposta realista i raonablement proporcional de repartiment de competències dels ministeris actuals que permeti desenvolupar des del Govern de coalició polítiques socials", van explicar en el partit d’Iglesias. En això, almenys, hi ha acord. Els ministeris de Podem seran socials o no seran. Ja queda poc.