ELECCIÓ DEL NOU PRESIDENT
¿Quants vots necessita Pedro Sánchez en la votació d'investidura d'avui?
El líder del PSOE només necessita sumar més 'sís' que 'nos' en la segona votació d'investidura, que se celebrarà després d'un breu debat al Congrés
pedro-sanchez
El debat d’investidura de Pedro Sánchez es reprèn avui al Congrés amb una sessió en què tindrà lloc la segona i decisiva votació. El candidat del PSOE només necessita obtenir més 'sís' que 'nos'. [Segueix el debat d’investidura de Pedro Sánchez en directe.]
El líder socialista va perdre dimarts la primera votació, en la qual necessitava assolir la majoria absoluta, a l’obtenir només 124 'sís' (els 123 diputats del PSOE i el del Partit Regionalista de Cantàbria),52 abstencions (Unides Podem excepte Irene Montero, PNB, Bildu i Compromís) i 170 'nos' (PP, Ciutadans, Vox, ERC, Junts per Catalunya i altres forces minoritàries, a més d’Irene Montero).
Pedro Sánchez necessita 156 'sís'
De cara a la segona votació d’avui, elPP, Ciutadans, Vox, Junts per Catalunya, Coalició Canària i Navarra Suma tenen previst votar 'no' a Pedro Sánchez, un total que suma 155 vots. Aquest bloc difícilment augmentarà, després queERC hagi basculat a l’abstenció i queBildu s’hagi reafirmat en aquesta posició.
Per tant, el candidat socialista necessita almenys 156 vots favorables per tirar endavant la investidura. És a dir, que als 123 diputats del PSOE, el del Partit Regionalista de Cantàbria i el probable de Compromís (125 en total), necessita afegir tant sí com no els 42 escons d’Unides Podem. Aquesta suma donaria 167 'sís', suficients per a la investidura de Pedro Sánchez, independentment de si els 6 representants del PNB es queden en l’abstenció de dimarts o si també es passen al 'sí'.
En cas que el candidat socialista no aconseguís avui sortir investit com a president del Govern, s’activarien els mecanismes previstos a la Constitució sobre el procés d’investidura.
Article 99 de la Constitució
L’article 99 de la Constitució espanyola estableix el funcionament del procés d’investidura, en què es detalla que si efectuades les esmentades votacions no s’atorgués la confiança per a la investidura, es tramitaran “successives propostes”. Després d’això, si transcorregut el termini de dos mesos a partir de la votació d’investidura cap candidat ha obtingut la confiança del Congrés, el Rei dissoldrà les dues Cambres i convocarà noves eleccions amb la ratificació del president del Congrés.
Només en dues ocasions, totes dues el 2016, el candidat proposat pel rei no va obtenir la confiança del Congrés dels Diputats en cap de les dues votacions. En la primera ocasió, al març, el Congrés va rebutjar la investidura de Pedro Sánchez. El bloqueig en la investidura es va solucionar repetint les eleccions, de conformitat amb el punt 5 de l’article 99 de la Constitució espanyola.
Notícies relacionadesEn la segona ocasió, al setembre, el Congrés va rebutjar igualment la investidura de Mariano Rajoy. En aquesta ocasió, el bloqueig es va solucionar amb un acord ‘in extremis’ del PSOE (que va patir un canvi d’executiva intern) amb Mariano Rajoy, que va permetre que fos novament proposat i investit a finals del mes d’octubre.
Termini de dos mesos abans de noves eleccions
El 25 de juliol marcarà, per tant, el moment decisiu: Espanya tindrà president amb plenes funcions a partir del debat d’investidura o es posarà en marxa el rellotge de dos mesos que estableix la Constitució perquè un candidat rebi la confiança del Parlament per presidir el país. Si no és així, es convocaran noves eleccions generals per aldiumenge 10 de novembre.
- Segueix tota l’actualitat política al canal de Telegram d’EL PERIÓDICO
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- El PPE mostra la seva "preocupació" per l’estat de dret a Espanya
- Feijóo i el risc de recolzar Mazón
- Sánchez lloa el socialisme de Page tot i les seves diferències
- Isabel Rodríguez: "Sense allotjaments turístics, l’augment de l’oferta contindrà els preus"
- Alexia salva el Barça de l’empat en l’últim minut a Bilbao