JxCat i ERC apaivaguen el seu xoc de cara a la Diada

Les dues forces coincideixen a no voler arribar a l'11-S en ple clima bèl·lic

El Govern aprova portar als tribunals l'impagament dels 1.317 milions

GRAFCAT430  BARCELONA  11 06 2019 -La consellera de la presidencia y portavoz del Govern  Meritxell Budo  durante la rueda de prensa posterior a la reunion semanal del Govern en la ha pedido que se ponga en libertad a los  presos politicos  cuando acabe el juicio contra los lideres del  proces   que esta semana intervendran en el turno de la ultima palabra  en lo que la consellera ha augurado que sera  un ejercicio de dignidad  EFE  Andreu Dalmau

GRAFCAT430 BARCELONA 11 06 2019 -La consellera de la presidencia y portavoz del Govern Meritxell Budo durante la rueda de prensa posterior a la reunion semanal del Govern en la ha pedido que se ponga en libertad a los presos politicos cuando acabe el juicio contra los lideres del proces que esta semana intervendran en el turno de la ultima palabra en lo que la consellera ha augurado que sera un ejercicio de dignidad EFE Andreu Dalmau / Andreu Dalmau (EFE)

3
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena

La ‘pax Diada’ existeix. Sigui per convenciment que l’independentisme no es pot presentar en mode guerra civil el tradicional dia en què es presenta i ocupa portades europees o sigui per la por de rebre les ires del ciutadà cansat de les raons entre organitzacions pensades, fundades i crescudes per ocupar cotes de poder, el cert és que els dos partits majoritaris del secessionisme han rebaixat el pistó dels atacs recíprocs. I tot apunta que la intenció, que s’haurà de veure corroborada pels fets, és mantenir aquest to baix en el conflicte larvat fins a l’Onze de Setembre.

Després de l’andanada del president del PDECat, David Bonvehí, contra els republicans diumenge, quan els va criticar haver “aparcat” l’independentisme i de cultivar les formes i el fons de la Convergència 'vintage’, ERC es va mossegar la llengua i va optar per demanar simplement respecte.

Aquest dimarts, republicans i postconvergents s’han vist les cares en el primer consell de Govern després de les vacances. Tot i que han arribat per clans, junts però no barrejats, el missatge que va enviar la portaveu Meritxell Budó va ser que les aigües havien tornat al seu curs.

Budó va detallar que Quim Torra havia donat compte de la seva conferència a la Universitat Catalana d’Estiu, on va exposar la seva teoria de la confrontació democràtica i va negar que hi hagués hagut debat amb els consellers republicans, entre altres coses perquè aquest xoc “polític és compatible amb el diàleg”. És a dir, exactament el mateix que exposaven els portaveus d’ERC quan se li preguntava si potser hi havia contradicció entre l’apel·lació al diàleg feta per Oriol Junqueras des de Lledoners i l’anunci de demanda judicial contra el Govern de Pedro Sánchez per l’impagament de 1.317 milions.

Cohesió denunciadora

Evidentment, aquest punt, el de portar l’Executiu en funcions davant de la justícia, ha cohesionat també el Govern. El Govern va acordar fer-ho, a petició de la Conselleria d’Economia, com a pas previ a presentar la demanda davant dels tribunals. Quan no es discuteix per ningú que aquest import és, amb la llei a la mà de la Generalitat, sinó que el quid és saber si és un acte administratiu que un Govern en funcions pot fer o no, és que, sens dubte, és una bona carta per jugar contra l’Estat. Sobretot si, com va revelar la portaveu, “Castella i Lleó i Galícia s’han posat en contacte amb el Govern perquè pateixen situacions semblants.

També sembla haver-se trobat un mínim comú en la gran qüestió que separa republicans i postconvergents, l’avançament o no de les eleccions. Budó les va descartar i va donar com a prova que el vicepresident, i líder extramurs d’ERC, Pere Aragonès, va anunciar en la reunió (com ja havia fet en la seva compareixença de la setmana passada al Parlament) l’inici d’una ronda de contactes per buscar suports per als pressupostos del 2020.  

Notícies relacionades

Amb això, i poc més, s’aguanta formidablement fins a la Diada. Aquests suports hauran de venir sí o sí dels comuns, perquè el PSC ja va anticipar que l’apel·lació a la confrontació de Torra, i allò de portar el govern dels seus correligionaris del PSOE, era incompatible amb qualsevol recolzament parlamentari d’importància.

Si els comuns tampoc hi accedissin, fet gens descartable, la situació del Govern quedarà molt en precari. Es pot recordar que els comptes que actualment regeixen són els prorrogats de l’exercici anterior, amb tot el que això comporta. Un nou exercici sense comptes nous seria difícilment gestionable. I tornaria la lletania de l’avançament electoral i s’accentuaria la tensió. Però quan passi tot això, la Diada ja haurà quedat enrere. I com assenyala una font republicana, “a tots ens interessa que la Diada vagi bé”.