Els moderats del PDECat marquen territori a Poblet

Participen en la reunió «El país de demà», que qüestiona la via unilateral de Puigdemont i Torra

«En la mesura que no tenim Estat propi estem obligats a sumar», explica Antoni Garrell, impulsor de la plataforma

zentauroepp49972221 poblet190921150729

zentauroepp49972221 poblet190921150729 / Mar Rovira

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

Des de les onze del matí unes 150 persones estan reunides a porta tancada al Palau de l’Abat de Poblet per enllestir un document de propostes de futur per a Catalunya, sota la plataforma «El país de demà», en què es planteja una esmena en vista de l’estratègia rupturista i de desobediència que plantegen el president Torra i l’expresident Carles Puigdemont. Entre els reunits, els exdiputats del PDECat a Madrid, Carles CampuzanoJordi Xuclà i Mercè Pigem, la senadora Marta Pascal i també alguns càrrecs de menor rang del partit, com Josep Jordana, de Pallejà, exdirigent del Baix Llobregat, o Imma Mis. També hi participa l’exregidor del PSC a l’ajuntament de Barcelona, Ramon García Bragado, o Josep Solé, director del’Institut d’estudis Financers, entre d’altres. Antoni Bayona, jurista i exlletrat gran del Parlament, coordina els debats polítics.

El coordinador i portaveu de la plataforma, Antoni Garrell, ha recordat que unes 250 persones han fet aportacions fins avui als documents, i ha afirmat que només el 5% dels congregats són polítics o expolítics i ha remarcat que la intenció de la iniciativa no és convertir-se en un partit. «Hi ha gent independentista, n’hi ha de molt independentistes, d’altres que no ho són, el que ens uneix és que Catalunya tingui un futur de debò, no podem oblidar el que està passant al món, i en la mesura que no tenim Estat propi estem obligats a sumar perquè si anem junts segur que podem donar la volta a la situació», ha explicat.

Garrell ha esmentat la catalanitat, el progrés i l’europeïsme com els eixos de la proposta. «Aquest és un moviment de la societat civil, transversal, plural ideològicament, volem fer propostes de cara al país», ha subratllat. En termes genèrics, ha defensat també que el progrés econòmic es converteixi en progrés social i la sostenibilitat. 

La reunió a Poblet, a porta tancada, ha creat una notable expectació, perquè pretén servir per enllestir un document programàtic amb propostes econòmiques, socials, política i en el terreny dels valors. El recolzament de dirigents del PDECat com  Campuzano, Pascal o l’exconseller i exalcalde de Sant Cugat, Lluís Recoder, ha donat a aquesta plataforma un relleu notable i obre la incògnita que es converteixi en l’embrió d’un nou espai o partit polític al marge del camí de conflicte amb l’Estat que defensen Torra, Puigdemont i bona part de Junts per Catalunya (JxCat). Els impulsors de «el país de demà» afirmen que la seva intenció no és convertir-se en partit, sinó que les seves idees influeixin en l’espai polític.

Per un «gran consens»

Notícies relacionades

la presentació d’aquest text programàtic, dimecres passat, es va fer públic un esborrany en què s’afirma que «la independència és una opció legítima i vàlida si es canalitza en una estratègia possibilista que no perjudiqui Catalunya, cal superar la dinàmica del procés i del conflicte amb l’Estat, que perjudica els interessos de Catalunya i l’objectiu de la independència». El text proposa «arribar a un gran consens en la societat catalana sobre com enfocar a curt termini la relació amb l’Estat» i obrir una negociació per consensuar i implementar «les polítiques i inversions en què l’Estat pugui contribuir més en la prosperitat de Catalunya».

A la sessió de treball d’avui, el jurista i exlletrat gran del Parlament, Antoni Bayona, ha coordinat les propostes polítiques, la professora de la UAB Carme Casablanca ha ordenat les propostes econòmiques, l’àrea social l’ha impulsat Oriol Homs; la política de valors Josep Maria Lozano.