DISCURS A L'ASSEMBLEA GENERAL

Sánchez celebra davant de l'ONU l'exhumació de Franco

«Cap enemic de la democràcia mereix un lloc de culte», afirma el president

El líder socialista defensa que el trasllat «tanca el cercle democràtic»

zentauroepp50026975 ame912  nueva york  estados unidos   23 09 2019   el preside190924214019

zentauroepp50026975 ame912 nueva york estados unidos 23 09 2019 el preside190924214019 / Miguel Rajmil

1
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol (enviada especial)

L’exhumació de Franco és la mesura simbòlica més compromesa de Pedro Sánchez, la primera que va impulsar a l’arribar a la Moncloa, la que més es va enredar a les entranyes de la justícia pels rancors dels hereus del dictador. Aquest dimecres a la matinada el president ha portat la seva conquesta a l’ONUcom un tresor llargament perseguitpresentat ara, al fòrum mundial de més impacte i en el moment decisiu: durant la campanya del 10-N.

Sánchez va guardar silenci durant tota la jornada a Nova York i va evitar durant catorze llargues hores valorar la decisió del Tribunal Suprem que avala el trasllat de les restes de Franco, per reforçar així la solemnitat de les seves paraules davant de l’Assemblea General. Quan va arribar el seu torn d’intervenció, Sánchez va emmarcar la decisió de la justícia en la Història, amb majúscules.

Davant de la mirada internacional, va parlar del mal que el dictador va causar a Espanya durant quaranta anys. «Avui, 24 de setembre del 2019, s’ha produït un anunci molt important. Hem tancat simbòlicament el cercle democràtic»,va celebrar. «Tanquem un capítol fosc de la nostra història i comencem les tasques per treure les restes del dictador Franco d’on han reposat immoralment durant massa temps. Perquè cap enemic de la democràcia mereix un lloc de culte ni de respecte institucional», va defensar.

Va recordar que Espanya no va poder estar entre els països fundadors de l’ONU perquè la dictadura franquista «que va tenir segrestat el país durant gairebé quaranta anys va col·laborar amb els nazis en la segona guerra mundial».

Quaranta anys després d’inaugurar la democràcia, va dir, l’exhumació de Franco constitueix una«gran victòria de la democràcia espanyola».

Victòria que arriba a la campanya electoral del 10-N i que el Govern considera que pot impactar en el vot. El mateix Sánchez va reconèixer en una conversa informal amb periodistes a Nova York que l’exhumació del dictador, la sentència del ‘procés’ i el ‘brexit’ sacsejaran l’electorat.

Notícies relacionades

Sánchez va defensar la seva aposta pel multilateralisme. Va defensar que els països no poden refugiar-se en falses promeses de replegament, del proteccionisme, de l’ultranacionalisme.

Veneçuela i ’brexit’

Va tornar a demanar eleccions lliures i amb garanties a Veneçuela i va reconèixer la inquietud que genera el‘brexit’.Espanya, va dir, lamenta la sortida del Regne Unit de la Unió Europea i va insistir que aquest procés s’ha de fer de manera ordenada «en benefici dels ciutadans europeus i britànics, així com dels agents econòmics, que necessiten seguretat jurídica».