PRIMER ACTE DE PRECAMPANYA A CATALUNYA
Sánchez: «Donen lliçons de democràcia i no condemnen la violència»
El president del Govern en funcions avisa que activarà el 155 si es «trenca» la legalitat a Catalunya
Aquest diumenge la tradicional Festa de la Rosa del PSC es va convertir en el primer míting de precampanya electoral del 10-N a Catalunya. El president en funcions i candidat socialista, Pedro Sánchez, va oficiar la trobada disposat a erigir-se com l’únic candidat amb números i propostes per governar, davant del «bloqueig» de les dretes que van fer «pinça» amb la resta de forces perquè no consolidés el seu Executiu. Acompanyat per uns 25.000 assistents a Gavà (Barcelona), segons la organització, va insistir en la seva voluntat de desposseir-se d’aliats que fins ara eren imprescindibles per governar i de no voler acceptar cap gest dels independentistes per mantenir-se a la Moncloa.
Sánchez va defensar que a Espanya «no hi ha una dictadura i no hi ha presos polítics» i va carregar contra les formacions independentistes per la seva reacció als set empresonats acusats de terrorisme i tinença d’explosius. «Em crida l’atenció que l’independentisme vagi donant lliçons. Donen lliçons de democràcia i no condemnen la violència», va proclamar. «Hi pot haver moltes opcions polítiques, però quan hi ha indicis de violència només hi pot haver una condemna ferma i rotunda», va dir, i va mostrar el seu recolzament a jutges i fiscals, així com a les forces i cossos de seguretat de l’Estat. Una vintena de CDR van protestar a les portes de la Pineda de Gavà mentre se celebrava l’acte i van desplegar una pancarta amb el lema «L’Estat empresona, el poble respon. Comença la revolta».
El candidat socialista va exigir als dirigents de JxCat, ERC i la CUP que «deixin d’enganyar» perquè el seu projecte polític ha «naufragat» i «només ha portat dolor i fractura». I aquí va situar el seu al·legat de campanya: «La independència no és el problema, és la convivència, i l’única solució és llei i diàleg. No hi pot haver diàleg sense llei i tampoc hi pot haver diàleg per retorçar la llei, que és el que vol l’independentisme», va afirmar. Sánchez va diagnosticar que el moviment independentista ha reduït la seva capacitat de mobilització i que «cada vegada són més els que veuen que la via unilateral no porta enlloc».
En aquesta direcció, va advertir sobre l’aplicació de l’article 155 en el cas que es descarrili la legalitat a Catalunya: «Si l’independentisme torna a trencar l’Estatut i posa en qüestió i en risc l’autogovern, el Govern d’Espanya actuarà amb serena fermesa per garantir l’autogovern».
Sánchez va presumir dels resultats electorals del 28-A i va assenyalar els morats per no haver forjat un acord. Com ja va avançar després del Comitè Federal del PSOE, es va mostrar com una oferta d’«estabilitat» que doni «sortida al bloqueig polític» i que «posi fi a la provisionalitat i la incertesa». I, de tornada, a les dicotomies: un govern «progressista» o «dretà», que Espanya avanci o retrocedeixi. «L’important és consolidar el gir social», va dir sobre la seva obra al capdavant de l’Executiu.
També va guardar un dard per a la CUP, que aquest dissabte va decidir que es presentaria al 10-N, i va ironitzar que «aquelles forces que diuen que se’n volen anar d’Espanya es posen a la cua per tenir representació al Congrés dels Diputats».
«Ni ‘montapollos’ ni ‘pagafantas’»
El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va deixar clar que el seu «compromís» és guanyar les eleccions a Catalunya. Amb un to molt contundent, va llançar dards a Unides Podem, qüestionant si són o no d’esquerres quan «voten quatre vegades contra un president socialista», i va defensar el fet de portar els espanyols de tornada a les urnes «abans que un mal Govern».
«No volem ni ‘montapollos’ ni ‘pagafantas’», va afirmar des del faristol, i va criticar els partits «que viuen del conflicte» i «els que no s’atreveixen a dir el que pensen per no molestar l’independentisme», en al·lusió als comuns, que van recolzar propostes de resolució que seran impugnades pel Govern.
Iceta va apressar un nou Govern a Catalunya i va deixar clar que «no hi haurà amnistia ni un referèndum d’autodeterminació». Quant a la sentència del Tribunal Suprem que està a punt d’arribar, va avisar que «les opinions són lliures, però tots estem obligats a acatar-les, més encara les institucions i els representants polítics». També es va aturar en l’empresonament de membres dels CDR i va raonar que «no hem entès per què l’independentisme, que és un moviment pacífic, no ha sigut el primer interessat a desmarcar-se de qualsevol tipus de violència».
Per la seva part, la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, va defensar la trajectòria del PSOE i va carregar contra l’independentisme: «Es van saltar la llei però també van enganyar la societat i ciutadans de bona fe i això fa molt temps que no va d’independència, d’estructures d’estat, ni de república, que ho tenen destrossat perquè no governen, això va de lluita de poder entre ells», va emfatitzar. El president del Senat, Manuel Cruz, va afirmar que el líder de Ciutadans, Albert Rivera, «camina abraçat de la ultradreta mateixa». «Quan algú digui que no és de dretes ni d’esquerres, no us equivoqueu, és de dretes», va concloure.
- Cada cop més menors incompleixen el règim de visita després d’un divorci
- Vivas reclama al PP que negociï amb l’Executiu
- Col·lisió entre Broncano i Motos per Jorge Martín
- Urbanisme La nova ronda de Sant Antoni provoca embussos d’autobusos
- NENS TUTELATS El Govern va adjudicar cent milions a dit en centres de menors del 2016 al 2020
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- ERC busca la via per recuperar militants
- El testimoni d’Aldama deixa al TS l’opció d’investigar el Govern
- Sánchez es querella contra Aldama per "dret a l’honor"