EL DILEMA CATALÀ

¿El Suprem farà lectura pública de la sentència del procés?

Els magistrats encara han de decidir com faran públic el veredicte del procés

Manuel Marchena, president del tribunal, és un dels contraris a la lectura pública

zentauroepp47947689 tribunal supremo190429114807

zentauroepp47947689 tribunal supremo190429114807

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

Probablement serà la sentència més transcendental de la democràcia. Per això que el que estableixi sigui conegut pels ciutadans de la millor manera i al més ràpid possible planteja més maldecaps que qualsevol altra. La decisió de com notificar-la correspon als set magistrats del tribunal que va jutjar els 12 líders independentistes que van seure al banc dels acusats durant quatre mesos sota l’acusació de rebel·lió, sedició, desobediència o malversació.

Per donar a conèixer sentències destacades dictades en procediments que han transcorregut acompanyats d’un especial seguiment mediàtic, com sense cap dubte és el del procés, una de les fórmules utilitzades és donar lectura pública de la resolució i dels fets provats. Això, en una sentència de l’extensió de la qual es presumeix que tindrà aquesta, pot significar hores, cosa que converteix aquesta opció en inviable.

Davant de la impossibilitat de llegir la sentència en la seva totalitat, caldria seleccionar extractes, cosa que comporta la dificultat de decidir què es destaca i per què s’ha triat llegir determinat passatge i no un altre. A més, l’últim exemple de lectura pública d’una sentència no va llançar un balanç gaire positiu. Mentre que el president del tribunal que va jutjar l’agressió sexual de ‘La manada’ encara estava llegint la decisió, ja s’estaven convocant a tot Espanya concentracions contra aquesta sentència en particular i la justícia en general.

Marchena en contra

Com en el cas de ‘La manada’, en el del procés, l'encarregat de posar veu a la resolució seria el president de la Sala Segona, Manuel Marchena, ponent de la sentència que determinarà les conseqüències penals del que va passar a Catalunya la tardor del 2017. Segons les fonts del Suprem consultades, justament ell és un dels que són contraris a aquesta solució, la qual cosa contribueix a pensar que finalment s’adoptarà una altra fórmula.  

Notícies relacionades

Així, la que sembla més probable és la de citar els lletrats i procuradors dels acusats entre el 10 i 14 d’octubre a una determinada hora per notificar-los tots alhora de la resolució. Òbviament també es notificarà pel sistema informàtic previst per a això al món judicial. En aquell moment serà quan s’informarà també de la resolució a la premsa perquè els diferents mitjans de comunicació puguin donar-la a conèixer i explicar-la als seus lectors, o espectadors.

Per adoptar la decisió definitiva sobre com es coneixerà la sentència del procés, encara hi ha cert marge. Fonts de l’alt tribunal han assenyalat a EL PERIÓDICO que l’assumpte s’abordarà definitivament quan puguin donar-se per finalitzades les deliberacions amb les quals s’està redactant la sentència, un treball que s’està demorant més del calculat al principi. A l’alt tribunal no li agradaria coincidir amb l’afusellament del president de la Generalitat durant la II República i la guerra civil, Lluís Companys, ni haver de prorrogar la presó provisional dels líders de les entitats sobiranistes Jordi Sànchez i Jordi Cuixart sense haver decidit.