reedició del conflicte de les estelades en campanya
Torra defensa els llaços davant la JEC, però les conselleries retiren els símbols
El president ha enviat l'ordre de la Junta Electoral als departaments, que tenien fins a les 15.00 h per treure els llaços
Torra presenta un recurs contra l'ordre en què invoca la llibertat d'expressió
Aquest divendres al matí la majoria deconselleriesde la Generalitat ja no llueixenllaços grocs, pancartes a favor dels polítics independentistes presos ni altres símbols sobiranistes, a poques hores que expiri el termini de la Junta Electoral Central (JEC) per retirar aquests elements. Segons fonts de Presidència, ni el Govern ni el president han donat cap instrucció de retirar res, sinó que el secretari de l’Executiu català ha traslladat l’ordre de la JEC a cada departament perquè actuï com consideri, igual com ja van fer l’abril passat. El president Torra ha donat llibertat d’acció a cada Departament, al qual ha fet arribar l’ordre de la JEC.
Torra i la llibertat d’expressió
A pocs minuts que finalitzés el termini de la JEC, el president Torra ha presentat un recurs de reposició al·legant, com va fer davant de l’anterior campanya electoral i la mateixa polèmica, el dret a la llibertat d’expressió i l’argument que els llaços i estelades no són símbols partidistes. I afegeix que la prohibició total a tots els edificis públics «afecta els drets fonamentals dels empleats públics més enllà de tota ponderació i proporcionalitat». En relació amb la llibertat d’expressió Torra cita un memoràndum de l’assemblea parlamentària del Consell d’Europa, que té a veure amb actuacions dels governs de Turquia i Espanya «sobre restriccions a polítics kurds i catalans per a l’exercici de la llibertat d’expressió».
Torra també recorda que atesa la instrucció del TSJC als Mossos d’Esquadra, va retirar la pancarta del balcó del Palau de la Generalitat, el dia 27 de setembre.
Llaços en retirada
I, en aquesta mateixa línia de retirada dels símbols, a primera hora del matí lluïen 19 llaços grocs en finestres de la Conselleria d’Agricultura i un altre de més gran a l’entrada, que han sigut retirats a mig matí. Fonts del departament que dirigeix ERC consultats per Europa Press han indicat que aquests símbols no els ha col·locat la conselleria, sinó que ho han fet membres de l’Assemblea de Treballadors per a la Defensa de les Institucions Catalanes (Adic).
També al Departamentd’Empresa, de JxCat, al passeig de Gràcia de Barcelona, a la façana hi havia penjat al migdia un llaç groc. Aquest divendres, als departaments que anteriorment han lluït símbols, com la Vicepresidència, que dirigeix Pere Aragonès, o la d’Interior, de Miquel Buch, ja no hi havia cap pancarta.
Segons ha confirmat Europa Press, tampoc hi ha símbols visibles als departaments de Justícia, Territori i Sostenibilitat, Polítiques Digitals i Administració Pública, Treball, Salut, Cultura i Educació.
Fins a les 15.00 hores
L’acord que va adoptar dimecres la Junta Electoral Central va donar com a termini màxim les 15.00 h d’aquest divendres per a la retirada i va instar els Mossos d’Esquadra a exercir «una vigilància permanent» perquè no es tornin a exhibir símbols similars en façanes o elements arquitectònics visibles. [Seguiu les últimes notícies sobre Catalunya i les eleccions generals en directe.]
A partir de les 15.00 hores d’avui divendres, la Delegació del Govern a Catalunya estarà pendent del que li demani la Junta Electoral, ja que li podria requerir informació sobre si s’han retirat les pancartes dins del termini. Si es constata que els Mossos han apartat la simbologia, l’assumpte quedarà tancat, però si es comprova que aquesta iconografia o cartelleria no s’ha eliminat de l’espai públic, la Junta haurà d’adoptar una decisió després d’obtenir les dades que li faciliti la Delegació.
Igual que al març
Fonts de la Junta han explicat que podria repetir-se el guió del mes de març passat, quan l’àrbitre dels processos electorals va donar un primer termini de 48 hores a Torra i, posteriorment, un segon de 24. Com que les pancartes i llaços no es van treure superats els dos ultimàtums, la JEC va demanar a la direcció dels Mossos que n’ordenés la retirada, va portar el cas a la fiscalia, va advertir el president català de possibles delictes penals i li va imposar una sanció per vulnerar la normativa electoral. Ara, sis mesos després, podria repetir-se la seqüència.
Notícies relacionadesFa pocs dies, a la façana de la Generalitat, es va viure una situació semblant. Els Mossos van treure una pancarta a favor dels presos pel judici del procés, ja que així ho va demanar el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.
Situacions semblants a aquesta han afrontat Tarragona i Reus. Aquest dijous, la capital de província va despenjar una pancarta de la façana de l’ajuntament, tot i que el portaveu municipal, Xavi Puig (ERC), anunciava: «Quan acabin les eleccions la tornarem a penjar amb tota la legitimitat que confereix una majoria absoluta». D’altra banda, la Junta Electoral de Zona (JEZ) de Reus també va exigir al consistori retirar la pancarta i el llaç groc i va donar a l’alcalde, Carles Pellicer, un termini de 24 hores des de la notificació de l’acord.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia