PROGRAMA ELECTORAL DEL PSOE

Sánchez es compromet a apujar al desembre les pensions amb l'IPC

El líder socialista ho farà si guanya les eleccions, tot i que segueixi en funcions l'últim mes de l'any

Es presenta com l'únic capaç de donar una «resposta solidària i solvent» davant dels tambors de crisi

pedro-sanchez

pedro-sanchez / DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

Pedro Sánchez s’ha compromès aquest dilluns a apujar les pensions del 2020 «d’acord amb l’IPC real». El líder del PSOE, que ha presentat un avanç del programa electoral per a les generals del pròxim 10 de novembre, vol aprovar aquest augment al desembre si guanya les eleccions, i segons fonts del Govern la intenció és fer-ho estant o no en funcions, tant si ha aconseguit aleshores la seva investidura com si encara no ha sigut reelegit. 

La proposta socialista d’elevar aquestes prestacions, la revalorització de les quals està ara fixada per llei en el 0,25% anual, independentment del que pugin els preus, no és nova. Els socialistes ja la incloïen en el seu anterior programa. Però ara detallen quant i com ho farien. 

«Pensions justes significa blindar en la Constitució el sistema públic de pensions, abordant les reformes que garanteixin la seva sostenibilitat i la seva suficiència, actualitzant-les d’acord amb l’IPC real i augmentant les pensions mínimes i no contributives, en consideració al diàleg social i en el marc del Pacte de Toledo. Gràcies a les mesures adoptades pel Govern, el 2019 els pensionistes han guanyat poder adquisitiu i recuperat el perdut en anys anteriors. El pròxim mes de desembre actualitzarem les pensions de 2020 d’acord amb l’IPC real», assenyala el PSOE al document. 

La importància de l’equip

Sánchez s’ha limitat durant l’acte, celebrat al centre de Madrid, a detallar els seus 35 «compromisos socials», amb algunes reflexions més generals, que són les mateixes que el president en funcions repeteix en cada un dels múltiples mítings i entrevista que protagonitza des que va fracassar en el seu intent de ser reelegit i es van convocar les generals, les quartes en quatre anys. Ell és l’únic que pot trencar «una vegada per sempre» l’actual «bloqueig», ha assenyalat, l’única opció segura sobre les amenaces que planen sobre Espanya: el ‘brexit’ sense acord, la crisi territorial a Catalunya i «el refredament econòmic». 

El cap de l’Executiu s’ha estès més sobre aquest últim assumpte, garantint una «resposta solvent i solidària davant d’aquest escenari». La frase pretén jugar al contrast amb la dreta del PP i Cs, al remarcar la «solidaritat» de les seves receptes, i amb les formacions situades a la seva esquerra, Unides Podem i Més País, per la seva presumpta falta de «solvència». Però Sánchez també ha burxat en les recents desercions dels responsables econòmics del PP i Cs, com Daniel Lacalle i Toni Roldán. «Alguns, per no tenir, no tenen ni equip econòmic. Nosaltres tenim experiència, respostes i el més important, tenim equip», ha dit Sánchez.

Sense novetats 

Notícies relacionades

L’avanç del programa electoral, en rigor, té poc de nou. És bàsicament el mateix amb el qual els socialistes es van presentar a les generals del passat 28 d’abril, i recull així mateix les mesures que van proposar a Podem el setembre, quan van intentar que Pablo Iglesias aparqués el govern de coalició que defensava i s’obrís a recolzar la investidura de Sánchez a canvi d’iniciatives a aplicar durant la legislatura. Una cosa d’altra banda normal, pel poc temps que ha passat des de l’anterior convocatòria. 

El document inclou propostes com el blindatge de les pensions a la Constitució, l’augment del salari mínim, la derogació dels «aspectes més lesius» de la reforma laboral, l’abolició de la prostitució, el ‘només sí és sí’ aplicats als delictes sexuals i la universalització de l’educació infantil per a nens de 0 a 3 anys. Sobre Catalunya, com fa uns mesos, el PSOE es compromet a «abordar el conflicte de convivència impulsant el diàleg entre catalans i també entre el Govern d’Espanya i la Generalitat, sempre dins de la Constitució». Per garantir que les mesures s’apliquen si arriben a governar, els socialistes volen constituir «consells sectorials de verificació» en què participarà «la societat civil».