CAMÍ DE LES URNES

Més País: Juan Antonio Geraldes serà el cap de llista d'Errejón a Barcelona

Es va presentar com a número dos en les municipals per Guanyem Sant Boi

Els comuns carreguen contra «una candidatura dissenyada a Madrid sense projecte per a Catalunya»

juan antonio geraldes

juan antonio geraldes

4
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Juan Antonio Geraldes serà el candidat de Més País a Barcelona. Segons han confirmat fonts pròximes a l’entorn d’Íñigo Errejón a EL PERIÓDICO, Geraldes, politòleg que va ser el número dos de la llista de Guanyem Sant Boi en les últimes municipals, encapçalarà la llista a les eleccions del 10-N per la província catalana després que la formació hagi aconseguit els prop de 4.200 avals ciutadans per presentar-se contrarellotge. 

Geraldes, de 31 anys, té una trajectòria vinculada a l’activisme veïnal i estudiantil. Actualment es dedica a l’àmbit de la consultoria d’administracions públiques al sector de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC). Persones pròximes al polític català el defineixen com un jove inquiet, molt compromès en temes socials, federalista i partidari del dret a decidir. Com va avançar EL PERIÓDICO, Raimundo Viejo, un dels noms que més havien sonat, també serà als primers llocs de la llista, però no serà el cap de cartell, que serà una cara poc coneguda, com és la de Geraldes

Inscrit encara en Catalunya en Comú i exmilitant de base de Comunistes, fonts d’aquesta última organització expliquen que al confirmar-se la repetició electoral Geraldes va plantejar a la secretaria d’organització que s’havia de buscar la coalició amb Més País. Quan se li va dir que era impossible, ja que es reeditaria l’acord per anar amb ERC al Congrés, es va donar de baixa i va començar a ajudar a teixir la candidatura catalana d’Errejón. Després que alguns dels noms sondejats per Errejón fallessin, va fer un pas endavant per passar, en mig any, de ser el número dos d’una candidatura municipal a Sant Boi a comandar una llista a les generals. «Per aconseguir les coses s’hi ha de posar passió. D’altres hi posen diners. Nosaltres no som una franquícia amb seu a Madrid. Som de Sant Boi i per a Sant Boi», deia ‘Juanan’ en la campanya de les municipals del maig, en la qual Guanyem Sant Boi (que aglutinava la CUP, Sobiranistes, Som Aternativa i Moviment d’Esquerres) no va aconseguir cap regidor.

  

 

La decisió d’Errejón de fer un pas endavant a Barcelona ha sigut difícil. Segons apunten fonts del partit, Errejón ha posat a sobre de la taula els pros i contres que suposa tenir una papereta als col·legis electorals en els pròxims comicis. La confrontació amb En Comú Podem i, en concret, amb l’alcaldessa de la capital, Ada Colau, mantenia el candidat de Més País amb dubtes de fer aquest salt. A això s’hi suma la necessitat d’entrar de ple en la qüestió territorial a les portes que el Tribunal Suprem faci pública la sentència del procés o la dificultat de construir una campanya electoral sense militants de base. 

En l’altre costat, Errejón fa dies que aposta per ser present en totes les circumscripcions que reparteixen més escons i en què la proporcionalitat entre vots i diputats és més gran. Així, Barcelona es mantenia en el punt de mira de Més País des de fa més d’una setmana. A més, dins de la formació manegen enquestes que els situen amb dos representants al Congrés per Barcelona després del 10-N.

Dimissió

Una de les més contràries era la número dos d’Errejón a Madrid, Clara Serra, que va anunciar aquest dilluns la seva dimissió com a diputada autonòmica a l’Assemblea de Madrid al no compartir «la manera concreta en què Més País es presentarà a les eleccions generals». Serra, que també va marxar de Podem al febrer amb el confudador del partit, assegura que la manera de fer el pas al 10-N «oblida i menysprea anys de treball militant de companys de territoris que han aconseguit aixecar projectes necessaris i valuosos per a aquests llocs». 

I ha posat l’exemple de la capital catalana. «El cas concret de Barcelona exemplifica una manera de fer les coses que no representa l’esperit plurinacional que tant hem dit defensar. Per a mi, qualsevol projecte que pretengui reforçar i enfortir l’espai del canvi ha de sumar-se a les forces territorials ja existents, especialment a aquelles que han funcionat i han aconseguit conservar places clau institucionals malgrat tots els terratrèmols polítics als quals ens hem hagut de sobreposar», apunta l’exdiputada regional.

Xoc català

Notícies relacionades

Geraldes s’enfrontarà a una campanya electoral disputada. Amb nou grans partits competint a Catalunya després de l’entrada de la CUP, tindrà en En Comú Podem el seu principal rival. La confluència d‘Unides Podem veu amb mals ulls la irrupció de Més País i lamenta que es tracti d’ocupar un espai on ells ja estan reforçats. «Ens preocupa poc, perquè creiem que el que vol representar la plataforma d’Errejón ja ho representem nosaltres a Catalunya», ha defensat aquest dimarts Jaume Asens, que repeteix com a cap de llista dels comuns. «Ens sembla que és un error que una candidatura dissenyada a Madrid vulgui presentar-se a Barcelona i Catalunya sense un projecte per a Barcelona ni Catalunya, només per aconseguir vots per a Madrid», ha afegit. 

La candidatura de Barcelona se suma a les de Madrid, la Corunya, Pontevedra, Múrcia, Saragossa, Las Palmas, Santa Cruz de Tenerife, Sevilla, Cadis, Màlaga, Granada i Astúries, on Errejón presentarà llistes pròpies. A més, a les províncies valencianes, Més País es presentarà de la mà de Compromís –sota el nom de Més Compromís–, i a Saragossa han teixit una aliança de la Chunta Aragonesista.