EL DILEMA CATALÀ
El TC adverteix Torrent perquè freni l'autodeterminació
Suspèn diverses resolucions del Parlament i avisa la Mesa del risc «penal» de desobeir
Els independentistes defensen la «llibertat d'expressió» i clamen contra la «censura»
zentauroepp48929163 roger torrent190704093849 /
El Tribunal Constitucional va suspendre aquest dijous diverses resolucions del Parlament aprovades al juliol, entre aquestes la que defensa el dret d’autodeterminació i la que reprova el Rei. A més, els magistrats van advertir el president de la Cambra, Roger Torrent, i els seus companys de la Mesa que desobeir aquesta prohibició podria portar-los conseqüències penals. Els partits independentistes van reaccionar amb indignació a l’anunci.
Com s’està convertint en costum amb els recursos relacionats amb el procés que arriben al TC, els 12 magistrats que el componen van decidir per unanimitat admetre a tràmit els incidents d’execució de sentència presentats pel Govern de Pedro Sánchez. L’admissió de la iniciativa de l’Executiu significa la suspensió dels incisos impugnats.
El Govern, que malgrat els mesos transcorreguts va anunciar divendres passat aquesta impugnació, també recorrerà la que insisteix en l’autodeterminació i demana expulsar la Guàrdia Civil de Catalunya, aprovada en el debat de política general de fa dues setmanes. Però en el cas que ahir va abordar el TC el Govern va optar per no presentar nous recursos, sinó al·legar que s’havien incomplert sentències anteriors relacionades amb el procés, com la que suspenia la declaració sobiranista del 2015.
El Constitucional, com va demanar l’Executiu, va notificar «personalment» la seva decisió a Torrent, al secretari general de la Cambra, Xavier Muro, i a la resta de membres de la Mesa. A tots ells se’ls adverteix de la seva «obligació d’impedir o paralitzar qualsevol iniciativa que suposi ignorar o eludir la suspensió acordada, advertint-los de les eventuals responsabilitats, inclosa la penal, en què poguessin incórrer».
Hi va haver advertències similars a la Mesa del Parlament quan la presidia Carme Forcadell, i el mateix Torrent al principi d’aquesta legislatura, quan es va admetre el recurs contra la llei que pretenia la investidura a distància de Carles Puigdemont. En aquest temps no s’han produït resolucions de la Cambra suspeses cautelarment a instàncies del Govern central, que és en les que, a l’admetre tràmit, es produeixen aquest tipus de requeriments.
«Obligació d’impedir o paralitzar»
En les providències notificades aquest dijous, el TC requereix els membres de la Mesa perquè siguin conscients de «la seva obligació d’impedir o paralitzar qualsevol iniciativa, jurídica o material, que directament o indirectament suposi ignorar o eludir la sentència del Constitucional» del 2015 o qualsevol altra.
JxCat, ERC i la CUP van considerar la decisió un intent de limitar la llibertat d’expressió. «Al Parlament s’ha de poder parlar de tot el que interessa a la ciutadania, no només d’allò que li agrada al Govern espanyol», va apuntar el president del Parlament. Torrent va afegir que continuarà defensant la llibertat d’expressió dels diputats.
Els representants de JxCat a la Mesa, Josep Costa i Eusebi Campdepadrós, van comunicar al funcionari que els portava la notificació «il·legítima» que no la recollirien ni la firmarien. «Ningú nega el dret del Constitucional d’anul·lar les resolucions del Parlament, però no té dret a la censura prèvia», va afirmar Costa. «El que ens notifica el TC no està en cap llei, sinó que es desprèn de la petició del Govern espanyol, en els termes que es va inventar el Govern anterior i que ha heretat aquest», va afegir.
El president de la Cambra també va carregar contra el PSOE. «Sánchez té la mateixa consideració pel parlamentarisme que Rajoy», va assegurar Torrent, després d’instar el president del Govern en funcions a fer política en lloc de censurar el que s’opina al Parlament: «Aquí no es pot parlar sobre la monarquia, però hi ha altres Parlaments on es pot demanar que s’apliqui el 155 a Catalunya i, és més, compten amb el vot del PSOE».
Oferta de la CUP
Notícies relacionadesLa CUP, que va presentar el text reprovatori contra Felip VI, es va posar a disposició de la Mesa per entrar-hi i assumir «les responsabilitats que facin falta». »Si és necessari reprovar de nou el Rei o ratificar el dret a l’autodeterminació, no ens condicionarà en res el requeriment del TC, al contrari», va advertir Maria Sirvent.
La diputada anticapitalista va cridar a la mobilització i la desobediència, «no només davant les amenaces del TC, sinó també del cap de la Guàrdia Civil a Catalunya que torna a amenaçar d’aplicar violència contra un poble que defensa els seus drets».
Catalunya Tribunal Constitucional Felip VI Judici del 'procés' Declaració unilateral d'independència (DUI)
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034