Exhumació al Valle de los Caídos

La família Franco demana honors militars en la reinhumació

Argumenten amb un reial decret que al dictador li correspon «bandera, banda i música» i salva de canonades en el seu trasllat

Exigeix al Govern que el prior del Valle de los Caídos celebri a El Pardo una missa per a l'acte del nou enterrament

guardia-civil-vigila-valle-de-los-cados-20191013 jlr 3178

guardia-civil-vigila-valle-de-los-cados-20191013 jlr 3178 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Els set nets de Francisco Franco han demanat al Govern que, quan sigui tret del Valle de los Caídos el cos del seu avi i se’l reinhumi a El Pardo, se li concedeixin honors militars.

En un escrit que l’advocat de la família, Luis Felipe Utrera-Molina, firma aquest dilluns, els Franco basen la seva exigència en el reial decret 684/2010, de 20 de maig, que ordena el Reglament d’Honors Militars. L’escrit dels Franco recorda que aquest Reial Decret estableix que «les Forces Armades rendiran honors militars en senyal de respecte i homenatge a les restes mortals» d’una sèrie de personalitats previstes en la llei, entre les quals hi ha «expresidents del Govern i altres personalitats d’especial rellevància»

La família ha recordat un apartat d’aquest decret que fixa: «A l’organitzar els actes d’honres fúnebres es tindrà en compte la voluntat que hagués expressat el mort o, en el seu cas, la que manifestin els familiars». Sense esmentar la rebel·lió que el va portar al poder, el recurs dels Franco recorda que el general va ser president del Govern entre el 1936 i el 1973.

Cornetes i canonades

L’escrit dels Franco demana al Govern acreditació que ha tramitat l’expedició d’un títol funerari a favor dels nets del dictador que permeti l'enterrament al cementiri madrileny, però el gruix de la petició està relacionat amb la pompa fúnebre.

Llegint l’article 37 del reial decret, els Franco sol·liciten expressament honors «per una unitat amb bandera, banda i música». Aquests honors, diuen, han de consistir en «interpretació de l’himne nacional complet, arma presentada i una descàrrega de fuselleria» o «en el seu cas, la salva de canonades que correspongui.»

La família també demana que el fèretre de Franco «sigui cobert per una bandera nacional durant el trasllat i inhumació de les seves restes». I, igualment, que se celebri un ofici religiós en l’exhumació, i una missa al cementiri d’El Pardo-Mingorrubio per a la reinhumació. Per a aquestes celebracions, els Franco han preguntat al prior dels frares benedictins del Valle de los Caídos, Santiago Cantera, si voldria ser l’oficiant, i aquest els ha dit que sí.

Sense misses a la basílica

El frare Cantera i els seus monjos de l’abadia de la Santa Cruz han hagut d’improvisar aquest cap de setmana a l’hora de celebrar les seves misses diàries. L’ordre governamental del tancament del recinte monumental del Valle de los Caídos va implicar aquest diumenge el tancament també de la basílica en la qual es troba la tomba de Franco, i les de 33.833 cadàvers més de, aquests sí, caiguts durant la Guerra Civil.

Dissabte van oficiar missa concelebrada a la basílica, a la qual van assistir familiars dels alumnes de l’escola i escolania que manté l’abadia. A baix, a la porta del recinte, 40 franquistes van intentar entrar per anar a la missa, però la Guàrdia Civil els ho va impedir i es van produir uns minuts de tensió i forcejaments.

franquistas-forcejean-con-la-guardia-civil-en-el-valle-de-los-cados / periodico

Notícies relacionades

L’endemà, diumenge, la basílica estava tancada, amb guàrdies civils a la porta posterior, i guàrdies i vigilants jurats a la davantera. Els frares van improvisar llavors una missa a l’aire lliure a l’esplanada que dona accés a la seva abadia. 

El prior Santiago Cantera va suspendre aquest diumenge una sortida de la Valle per impartir una conferència en un saló parroquial de San Lorenzo d’El Escorial sobre la vida de Santa Maravillas de Jesús. És el segon acte públic que suspèn des que, divendres, al rebre la notificació de tancament del Valle, va renunciar a una altra conferència a la casa de cultura de la localitat. Hi anava a dissertar sobre ‘Espanya en la història’.