CONSEQÜÈNCIA DE LA SENTÈNCIA

Llarena aixeca la suspensió de Puigdemont com a diputat

L'expresident de la Generalitat havia demanat hores abans la restitució dels seus «drets polítics» a la Cambra catalana

L'Eurocambra prohibeix de nou l'entrada de l'expresident a les instal·lacions del Parlament Europeu com a conseqüència de l'euroordre

protesta de eurodiputados con carles puigdemont y exconsellers delante de la eurocamara por la sentencia del supremo / periodico

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez

L’expresident de la Generalitat Carles Puigdemontafronta la nova etapa oberta després de la sentència del procés i lareactivació de l’euroordre pels delictes de sedició i malversació amb confiança. És més, davant del Parlament Europeu i acompanyat per una vintena d’eurodiputats i exeurodiputats amb pancartes de «llibertat per als presos polítics», ha anunciat la seva intenció de demanar la restitució immediata dels seus «drets polítics i econòmics al Parlament de Catalunya».

Precisament, aquest migdia, el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena ha notificat al Parlament que aixeca la suspensió de Puigdemont com a diputat després que en la sentència del Tribunal Suprem hagi caigut el delicte de rebel·lió.

En aquests moments, la mesura només afecta Carles Puigdemont. Raül Romeva, que fins ara era diputat, ha sigut inhabilitat per la sentència, per tant, es tracta d’una qüestió diferent. Segons fonts parlamentàries, ara es farà un informe com a pas formal perquè Puigdemont torni a cobrar com a diputat del Parlament. Una altra cosa és com votarà en el ple del Parlament. Haurà de fer una petició sobre com designar el vot en cas d’absència. 

[Seguiuaquí en directeles reaccions a la sentència del procés]

El líder independentista era conscient des de fa temps que hi hauria una nova euroordre de detenció, encara que ha assegurat que desconeix per què s’ha emès només contra la seva persona i no contra els exconsellers Toni Comín, Lluis Puig, Meritxell Serret i Clara Ponsatí. «Ho haurien de preguntar als creatius que hi ha en la justícia espanyola. Les dues ultimes euroordres van ser per un delicte, i se suposava que hi havia raons per a això, que ara no serà. Veurem com expliquen el canvi, perquè en aquests dos anys no he anat a Espanya a fer res que hagi canviat la meva situació anterior», ha explicat criticant la «creativitat a la carta» de la justícia espanyola.

«Ara et poso una euroordre, ara te la trec, ara te la torno a presentar, ara no m’agrada el veredicte, ara te la demano només a tu. És una mica estrany, però soc incapaç de donar cap explicació», ha dit criticant les decisions adoptades a Espanya, un país on, segons ha assegurat, «no hi ha garanties» ni possibilitats de rebre un judici just. «Sabien que no hi havia violència, el tribunal ho ha confirmat, però estan fent enginyeria processal. És la demostració que tenim raó, que no hi ha garanties, separació de poders ni cap possibilitat de tenir un judici just», ha repetit.

A disposició de la justícia belga

Puigdemont també ha indicat que ha estat, està i estarà a disposició de la justícia de Bèlgica, un país on ha dit, hi ha separació de poders. «A través dels meus advocats estem en la seva absoluta i plena disposició. Saben on visc, coneixen la meva disposició a ser present quan ho requereixin», ha explicat. Tot i que de moment no ha rebut cap notificació de part del seu advocat, Paul Bekaert, fonts de la fiscalia federal han confirmat que ja s’ha traslladat l’euroordre a la Fiscalia de Brussel·les, que és la que s’encarregarà, com va passar anteriorment, de la tramitació.

Notícies relacionades

A l’espera de ser convocat davant de la justícia belga i de veure quines mesures cautelars s’apliquen, l’expresident assegura que està tranquil. «Estem segurs de la nostra posició, tranquils sobre la base dels nostres arguments. Imagino que les raons de la part espanyola seran les mateixes, però estem a l’inici i cal ser molt respectuosos i prudents en tots els passos que es faran, perquè potser no és tan ràpid com alguns sostenen», ha avisat. Les primeres conseqüències, no obstant, no s’han fet esperar.

El Parlament Europeu ja ha donat instruccions que se li prohibeixi l’entrada a les seves instal·lacions, una mesura que ja es va adoptar després de l’activació de la primera euroordre a causa que l’Eurocambra és un lloc «inviolable», segons les normes sobre privilegis i immunitats de la Cambra.