A LA MONCLOA

Sánchez no descarta «cap escenari» a Catalunya

Casado li demana aplicar la llei de seguretat nacional i el requeriment previ al 155

El Govern replica que de moment «no es donen els supòsits» per activar aquests instruments

sanchez-corbata-topos-castro

sanchez-corbata-topos-castro / DAVID CASTRO

6
Es llegeix en minuts
I. Mármol / P. Santos/ J. Ruiz Sierra

Després de la nit d’aldarulls protagonitzada per radicals independentistes a Catalunya el president del Govern ha convocat una ronda de reunions a la Moncloa amb els líders del PP, Podem Ciutadans. En la primera de les trobades, Pedro Sánchez ha transmès a Pablo Casado que «no descarta cap escenari», i que «si és precís actuarà des de la fermesa, la proporcionalitat i la unitat», indiquen fonts governamentals.

El cap de l’Executiu no accepta la petició que li ha fet el dirigent conservador, que sol·licita l’aplicació immediata de la llei de seguretat nacional i elrequeriment previ per activar el 155, mesures que els socialistes es neguen de moment a posar en marxa. El gabinet presidencial entén que, tot i que hi ha independentistes radicals que organitzen actes violents de manera organitzada per «acovardir els ciutadans», la cooperació entre totes les forces de seguretat és la correcta. En aquesta situació, de moment, no es prenen mesures extraordinàries, tot i que tot dependrà de com evolucioni la situació. 

Casado ha atès la premsa a la sala principal de la Moncloa després de la cita. El líder del PP veu «imprevisió» a Sánchez i tem que això el porti a «improvisar» en els pròxims dies. El dirigent conservador vol que el Consell de Ministres enviï aquest requeriment a Quim Torra ja, per demanar-li que compleixi amb les seves «obligacions constitucionals i legals» i cessi les seves «actuacions greument contràries a l’interès general» d’Espanya. Casado ha llegit, de fet, els arguments que va esgrimir Mariano Rajoy en el que li va fer a Carles Puigdemont l’11 d’octubre del 2017.

Mossos i presons

El màxim dirigent dels populars considera que la participació del president en les marxes d’aquest matí, amb perjudici d’infraestructures clau; la seva apel·lació a la «via eslovena» o el seu missatgede «pressioneu, pressioneu» als CDR fa mesos són prou motius per enviar-li aquest document, un pas obligat abans de poder aplicar l’article 155 i intervenir la Generalitat. Casado veu que les matèries més urgents que caldria assumir són Interior, per controlar els Mossos, i institucions penitenciàries, per impedir que els dirigents de l’1-O siguin beneficiats en les seves condemnes. El líder de l’oposició ha reclamat que la fiscalia actuï contra Torra i el president del Parlament, Roger Torrent, per «incitar al desordre públic i la desobediència», així com contra «els CDR i el Tsunami Democràtic».

De moment, el Govern central no amaga el seu malestar pel comportament dels líders de l’oposició. Tant a la seva dreta, amb Casado i Albert Rivera posant en qüestió la fermesa de l’Executiu, com a la seva esquerra, amb Pablo Iglesias advocant pels indults i acusant Sánchez d’utilitzar la sentència com a «excusa» per pactar amb el PP. Però el ministre de Foment i secretari d’Organització del PSOE, José Luis Ábalos, s’ha aturat sobretot en els dos primers durant la seva compareixença a la seu del partit.

«Els demanem que donin un cop de mà, no que posin problemes. La lleialtat s’espera en els moments difícils, que són també el resultat de la capacitat o de la incapacitat d’altres gestions», ha dit Ábalos, posant el focus en la responsabilitat del PP en la crisi territorial. «No crec que les seves receptes serveixin per fer front a l’independentisme, perquè sota el mandat del PP l’independentisme va créixer enormement. Amb aquest govern està passant a la inversa», ha continuat el ministre, que també ha demanat als líders de l’oposició que imitin el to que Sánchez va fer servir quan va pactar amb Mariano Rajoy l’aplicació de l’article 155, deixant de banda les qüestions partidàries.

«Els fets que jutja la sentència es van produir durant la gestió de l’anterior govern. Alguna cosa tindrà a veure amb com es va gestionar allò. Si [els líders independentistes] han sigut condemnats per sedició, és per fets que van passar, no em permetré dir que es van permetre, en aquell moment», ha argumentat Ábalos, rebutjant l’aplicació de la llei de seguretat nacional i del 155.

«No renunciem a cap recurs, però en aquests moments no es donen els supòsits per aplicar la llei de seguretat nacional. Hem d’anar veient com es van desenvolupant els fets, de moment la col·laboració i la coordinació amb els Mossos és visible. I amb un 155 no s’assoliria el nivell d’espectacularitat que pretén la dreta, perquè és un procediment taxat, i ha de seguir els seus passos. La resolució del procediment aniria molt més enllà de la situació a què estan apel·lant, que són els disturbis», ha explicat.

Segons fonts del PP, Casado està intentant «graduar» la seva resposta com a líder de l’oposició i les seves peticions al Govern en funcions. En aquest sentit, el màxim dirigent dels conservadors creu que, «si la violència fos greu i institucionalitzada», exigirà aplicar la llei de partits polítics en vigor per il·legalitzar les organitzacions polítiques que «promoguin actes violents o sabotatges greus».

Però l’Executiu també vol desterrar qualsevol imatge de permissivitat amb la Generalitat i els responsables dels disturbis. I més encara a les portes de les eleccions del pròxim 10 de novembre. Ábalos ha acusat el president, Quim Torra, d’«estimular» els episodis violents i ha advertit: «Que ningú confongui la moderació amb l’absència de fermesa».

«Aquells que creuen que la impunitat existeix, que es vagin fent la idea que res quedarà impune», ha conclòs poc després de dirigir-se a Torra. «Demanem que condemni els actes d’una minoria d’exaltats, en lloc d’estimular-los mitjançant el subterfugi d’aplaudir les mobilitzacions ciutadanes. No hi ha cap idea ni cap projecte que pugui construir-se des de la violència», ha dit el ministre. 

Amb Iglesias i Rivera

Després d’haver rebut Casado, Sánchez s’ha vist amb Pablo Iglesias. El podemista li ha plantejat que recolzarà mesures que contribueixin a la «desinflamació» i que això passa per la «sensatesa» i la «tranquil·litat». «El que toca a Catalunya és empatia, diàleg i en el marc de la llei buscar solucions polítiques. És molt miop pensar que la llei pugui resoldre el que no resolen els polítics», ha opinat. 

Albert Rivera, que serà l’últim a parlar amb el president perquè ha decidit no cancel·lar els seus actes de partit a Barcelona, ha anunciat des d’un míting que li demanarà l’aplicació de l’article 155i que posi tots els agents de les forces de seguretat necessaris a disposició dels catalans. Els podemistes advoquen per una taula de diàleg que encarrili la situació.

El to de l’Executiu, després dels últims episodis protagonitzats per radicals, s’endureix.  En un comunicat fet públic aquest dimecres, Sánchez exigeix al secessionisme que es desvinculi d’aquests actes i els rebutgi amb claredat. «Una minoria està mirant d’imposar la violència a Catalunya i intentant trencar la convivència. L’independentisme ha de condemnar fermament la violència», reclama.  

Després de la nit d’aldarulls, el Govern conclou que «no estem davant d’un moviment ciutadà pacífic, sinó coordinat per grups extremistes que utilitzen la violència al carrer per trencar la convivència a Catalunya». Encara així, de moment la Moncloa prova d’enviar un missatge de calma. El ministre de l’Interior, Fernando Grande Marlaska, ha descartat ara per ara mesures com l’aplicació del 155 o la llei de seguretat nacional. 

Igual que va fer ahir a la nit durant els incidents de radicals, l’Executiu ha tornat a traslladar tot el suport als cossos de seguretat que «estan vetllant per mantenir l’ordre i la convivència a Catalunya» i envia un «calorós missatge de recolzament» a tots els que han resultat ferits, mossos i policies. 

Notícies relacionades

Sánchez torna a insistir que el seu deure al capdavant del Govern és garantir la seguretat i la convivència, i torna a recordar que, si és necessari, actuarà des de la fermesa, la proporcionalitat i la unitat.

Fonts governamentals han confirmat a EL PERIÓDICO que es manté el viatge de Sánchez a Brussel·les dijous i divendres per participar en una trobada clau del Consell Europeu, amb el ‘brexit’ a les portes. El president té previst volar a la capital comunitària dijous a primera hora del matí.