VISITA OFICIAL
El Rei reivindica l'Estat de dret des de Seül: «Som dues societats en què la democràcia és indiscutible»
El monarca afirma que Espanya i Corea del Sud són «exemples» per haver transitat de manera «pacífica i exitosa» de dictadures a règims democràtics
zentauroepp46159223 graf2623 madrid 06 12 2018 el rey felipe vi y la reina l181206134705 /
El rei Felip VI ha fet una reivindicació de la democràcia espanyola en la seva visita d’Estat a la República de Corea, al recalcar, en el seu discurs al sopar de gala, que els dos països són «societats en les quals l’Estat de dret, la democràcia i la divisió de poders són una realitat indiscutible».
«Des d’un punt de vista polític, són els nostres dos països i els nostres pobles exemples per al món, per haver aconseguit transitar de manera pacífica i exitosa de dictadures a democràcies consolidades a la segona meitat del segle passat», ha dit el cap d’Estat.
A més, ha assegurat que són aquests «valors compartits» els que permeten als dos països «mirar cap alfutur immediat, afrontant i entenent des de perspectives semblants les oportunitats i reptes» que es presenten.
És el primer discurs de Felip VI en què ha fet una defensa de la democràcia espanyola i de la divisió de poders des que el Tribunal Suprem va publicar la seva sentència sobre el procés independentista el dia 14.
Les dues penínsules més extremes
Els Reis són a Corea en viatge d’Estat per, segons ha dit Felip VI, «renovar l’estreta amistat que uneix» els dos països, les «dues penínsules més extremes del continent euroasiàtic», remarcant precisament que entre tots dos hi ha «més coincidències de les que la gran distància geogràfica semblaria apuntar».
Al costat de les afinitats en el camp polític, ha destacat que Espanya i Corea tenen «un PIB i un PIB per càpita molt similars», i com els dos països defensen «un model econòmic obert» i «un comerç lliure i just, avalat en el respecte de les normes internacionals i els organismes multilaterals».
A més, ha assenyalat que les empreses dels dos països tenen prestigi mundial, la qual cosa ha portat a un alt grau de cooperació entre empreses espanyoles i sud-coreanes a tercers mercats, «una de les característiques més singulars» de la cooperació entre els dos països. A la seva manera de veure, aquesta entesa empresarial és «una expressió de la més àmplia sintonia» entre les dues societats.
Felip VI ha recordat el seu primer viatge a Seül, quan va assistir el 1988 a la inauguració delsJocs Olímpics, «una excel·lent aproximació a un país que, com Espanya, mostrava una nova imatge al món» amb un esdeveniment internacional que, precisament, Barcelona acolliria quatre anys després.
Primer viatge en 23 anys
És el primer viatge d’Estat dels Reis a Corea des del que va fer Joan Carles I fa 23 anys i es produeix en vigílies de la commemoració dels 70 anys de relacions diplomàtiques.
El Rei ha comentat com «un primer indici de les possibilitats de gran entesa» entre els dos països era ja que el primer visitant europeu a Corea fos un espanyol, el jesuïta madrileny Gregorio Céspedes, «que va arribar cap al 1593 a la ciutat de Changwon». Céspedes, ha afegit, quedaria «meravellat» al veure que el 2018 van viatjar a Espanya 490.000 coreans, gairebé un 1% de la població del país.
«Aquesta bona entesa en tots els àmbits, que troba les arrels fa més de quatre segles, ens permet afirmar que la distància geogràfica no podrà mai amb la nostra afinitat natural», ha dit també Felip VI.
Visita marcadament econòmica
La visita d’Estat continuarà aquest dijous, amb un esmorzar de treball del Rei amb representants dels principals conglomerats industrials de la República de Corea. Després, inaugurarà una trobada empresarial a la qual assistiran unes 300 companyies dels dos països. El viatge té un marcat caràcter econòmic i els Reis viatgen acompanyats pels ministres en funcions d’Exteriors, Josep Borrell, i d’Indústria, Reyes Maroto.
Notícies relacionadesEl cap d’Estat visitarà també l’Assemblea Nacional de Corea, on està previst que mantingui una breu trobada amb els líders dels principals partits polítics, i la Reina visitarà la seu de l’Agència de Promoció d’Inversió Comercial de la República de Corea (KOTRA). Tots dos aniran després a l’Ajuntament de Seül.
A la tarda, recorreran l’LG Sciencepark i la Innovation Gallery per observar innovacions en robòtica, automoció, estalvi d’energia, domòtica de la llar i intel·ligència artificial. La visita es completarà amb una trobada amb hispanistes i una recepció a la col·lectivitat espanyola resident al país asiàtic.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Mor un motorista després de patir una sortida de via a la B-225 a Castellbisbal
- Shopping ¿Busques un smartwatch? Aquests són els millors amb descompte del Black Friday
- Club d’Estil de EL PERIÓDICO 10 trucs infal·libles de la guru de l’ordre Alicia Iglesias per triomfar amb el canvi d’armari
- Bakú aconsegueix 300.000 milions a l’any per als països del sud global