UdG i UB donen facilitats acadèmiques als vaguistes
Els alumnes que ho sol·licitin podran acudir a un examen final
La UPF rebutja aquesta opció, i la UAB prendrà una decisió la pròxima setmana
zentauroepp50519553 pla obert de la facultat de ci ncies econ miques i empresari191025152240 /
La Universitat de Girona (UdG) ha aprovat inicialment un sistema d’avaluació alternativa que permeti als alumnes mobilitzar-se en el marc de les protestes per la sentència del procés i una desena de facultats de la Universitat de Barcelona (UB) també possibilitaran als seus estudiants abandonar l’avaluació contínua i acollir-se fora de termini a una avaluació final. Altres universitats catalanes, com la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), prendran una decisió sobre això la setmana que ve.
Aquest canvi de sistema d’avaluació obeeix a la pressió de cert sector dels alumnes. Els estudiants mobilitzats contra la sentència als líders independentistes catalans i a favor de l’autodeterminació volen seguir amb les protestes sense posar en risc els seus expedients acadèmics. Per això demanen una flexibilitat més gran per poder perdre’s algunes classes i canviar la clàssica avaluació continuada per un examen final. En altres paraules, saltar-se els treballs previs i exàmens parcials i jugar-se la nota en una única prova.
Per unanimitat a la UdG
El claustre de la Universitat de Girona ha aprovat per unanimitat un sistema d’«avaluació alternativa» que permeti la mobilització dels alumnes en el marc de les protestes per la sentència del procés. Els detalls d’aquest acord s’hauran de desenvolupar en el pròxim Consell de Govern, que tindrà lloc previsiblement la setmana que ve. A més, s’ha aprovat per àmplia majoria un manifest en defensa de l’autodeterminació que exigeix la posada en llibertat dels presos independentistes i dels fugits de la justícia. El text considera que «la redacció i aprovació d’una llei d’amnistia és la via preferent per reprendre el camí del diàleg» i expressa el recolzament «a totes les mobilitzacions cíviques i pacífiques», mentre que rebutja «qualsevol forma de violència».
A les facultats de la UdG celebren que aquest acord hagi tornat la normalitat a les facultats. Fins dimarts, detallen, l’accés a algunes classes es complicava per la presència de nombrosos piquets informatius. Fonts de la principal universitat de Girona es feliciten perquè amb l’acord han trobat «l’encaix» de la llibertat d’expressió i manifestació amb el dret a l’educació.
A partir d’ara, ha explicat el rector, Quim Salvi, cada un dels centres docents haurà de buscar quin és el millor sistema d’avaluació alternatiu per assegurar «que l’estudiant sigui avaluat en iguals condicions». El rector ha assegurat que aquest sistema alternatiu no atempta en absolut contra el pla Bolonya ni contra la llibertat de càtedra de cada docent: «El professorat sempre ha de seguir el reglament que s’aprova; no es vulnera cap dret amb aquest acord, respectem-lo,» ha insistit el rector, que espera que tot el cos docent respecti l’acord adoptat (a faltad’una aprovació definitiva al Consell de Govern i l’articulació dels mecanismes d’avaluació).
Nou facultats de la UB
La resposta a aquesta petició, canalitzada a través del Consell d’Estudiants i diversos òrgans representatius d’estudiants de les universitats catalanes, ha trobat una resposta dispar. En el cas de la Universitat de Barcelona, per exemple, depèn de la facultat. Segons fonts consultades per aquest diari, «cada facultat està negociant sobre aquest tema segons les seves particularitats».
En aquests moments, els estudiants han arribat a un acord a les facultats de Filosofia, Geografia i Història, Matemàtiques i Informàtica, Dret, Física, Química, Educació, Farmàcia i Ciències de l’Alimentació i Psicologia. A totes aquestes facultats, els respectius deganats permetran que els alumnes es puguin acollir a l’avaluació única «més enllà dels terminis fixats». En alguns casos, els respectius degans demanen als professors que ajornin «les activitats acadèmiques avaluables i les que requereixin una assistència obligatòria fins al dia 5 de novembre».
No és el cas de la Facultat de Dret, on només s’ha accedit al fet que els estudiants puguin canviar el sistema d’avaluació contínua, que s’aplica per defecte, a l’avaluació única fora de termini. Amb tot, això s’haurà de confirmar en una comissió acadèmica que tindrà lloc previsiblement la setmana que ve. «Des de la posada en marxa del Pla Bolonya sempre ha sigut d’un mes i mig, però ara s’ha acordat ampliar-lo. Així els alumnes que vulguin mobilitzar-se i trobin que això és incompatible amb un normal desenvolupament de la seva activitat acadèmica podran canviar de sistema», ha puntualitzat el professor de dret penal, Victor Gómez, també cap d’estudis de Criminologia.
Aquest divendres la normalitat ha predominat a totes les facultats de la UB excepte a l’edifici històric, a la plaça de la Universitat. Amb tot, les classes a les facultats de Matemàtiques i Informàtica han sigut anul·lades. Els accessos estaven bloquejats, segons han confirmat fonts de la universitat.
La UPF, en contra
La possibilitat de tenir una avaluació única efectiva al final del primer trimestre del curs vigent va ser descartada al claustre de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), celebrat ahir dijous, en el qual sí que es va aprovar un manifest conjunt de les universitats públiques que rebutja les condemnes imposades als polítics catalans presos i, en general, la judicialització de la política. La proposta formulada per una part dels estudiants va ser rebutjada amb 33 vots en contra, 23 vots a favor i 7 en blanc.
El vicerector adjunt de la UPF, Pelegrí Viader, va argumentar la negativa. En primer lloc, va dir, «és important mantenir el model docent de la UPF, un tret identitari i fonamental per mantenir les taxes d’èxit que tenim. A més, la ràtio entre presencialitat i avaluació és baixa, no hi ha tantes activitats avaluables que requereixin presencialitat. Viader també va assegurar que «aquesta situació ja es va produir el 2017, i llavors ja es va parlar d’aquesta qüestió i es va mantenir l’avaluació continuada sense problemes, sent flexibles i adaptant-se a les necessitats».
UAB, pendent del seu Consell de Govern
La Universitat Autònoma de Barcelona prendrà una decisió dimecres, 30 d’octubre, al Consell de Govern. En aquest organisme es presentaran, expliquen a aquest diari fonts de la universitat, «mesures per flexibilitzar l’avaluació acadèmica en un context de mobilitzacions». Aquest organisme, presidit per la rectora de la universitat, Margarita Arboix, està compost per vicerectors, professors, personal d’administració i estudiants.
La URV, a favor de les mobilitzacions pacífiques
Notícies relacionadesAl claustre celebrat de manera extraordinària ahir a la Universitat Rovira i Virgili (URV) de Tarragona es va aprovar el manifest de rebuig de la sentència amb 58 vots a favor, 18 en contra, 2 en blanc i una abstenció. Aquest mateix organisme va mostrar el seu recolzament a lesmobilitzacions cíviques i pacífiques i va instar a investigar si la policia ha utilitzat mètodes prohibits en diferents normatives, tant pròpies com internacionals. A l’acta d’aquesta sessió extraordinària no apareix reflectit cap proposta dirigida als estudiants de les seves facultats que es perdin classes per participar en les pròximes protestes.
El Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) no es conforma amb aquesta flexibilitat i ha exigit, en una situació que consideren «d’excepcionalitat», que se suspenguin les classes fins que l’independentisme català aconsegueixi les seves principals reivindicacions: «final de la repressió, amnistia i autodeterminació». Aquest sindicat també exigeix a l’Associació Catalana d’Universitats Públiques un «posicionament públic contra la repressió policia i estatal, en defensa del dret a l’autodeterminació i en defensa de l’amnistia». Els instituts, afirmen, també haurien de «facilitar als estudiants canviar dates d’exàmens i que no es penalitzin les absències dels estudiants de graus de Formació Professional».
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034