ENTREVISTA AL PRESIDENT DE SOCIETAT CIVIL CATALANA

Sánchez Costa (SCC): «El president del Govern espanyol fa bé al no acceptar els xantatges de Torra»

El president de l'entitat constitucionalista afirma que no acceptarà «uns altres Majestic»

No podem estar en mans de piquets extremistes i de gent que juga a la revolució.

jregue50553720 barcelona 24 10 2019 pol tica entrevista al presidente de so191025132759

jregue50553720 barcelona 24 10 2019 pol tica entrevista al presidente de so191025132759 / RICARD CUGAT

5
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Societat Civil Catalana (SCC) torna a sortir al carrer aquest diumenge després d’un impàs de mesos en què pretenia evitar les manifestacions per tal de «no crear un clima de tensió social a Catalunya».

- ¿Per què ha canviat d’idea?

- El president de la Generalitat ha animat a un clima de confrontació democràtica –com l’anomena ell–, però torna a ser un xoc amb les institucions de l’Estat. Per això és convenient que els qui demanem concòrdia tornem a ser als carrers recordant que Catalunya és de tots. Davant el tsunami de ruptura, hi oposem una onada tranquil·la de canvi que ens permeti fer un ‘reset’. Ha arribat el moment de posar fi a aquest procés que ens ha robat 10 anys de la nostra vida i és sinònim de decadència.

- Organitzen un cordó de voluntaris a la manifestació per evitar els «ultres». ¿Vox estarà dins o fora d’aquest perímetre?

- Seran benvinguts els que defensin la democràcia, la Constitució i l’autogovern. I diria que ells no són gaire partidaris de l’autogovern. No tenim interlocució amb Vox i no els hem convidat. Farem fora de males maneres els feixistes que l’altre dia van clavar una pallissa a un jove. Els volem a 10 milions de quilòmetres perquè no tenim res a veure amb ells. 

- ¿Veu el Govern disposat a driblar la legalitat en escenaris semblants als del 2017?

-  Torra és absolutament imprevisible, no crec que sigui capaç ni incapaç perquè aquesta legislatura és morta. El president ja no compta amb el recolzament dels mateixos partits del Govern. Per dignitat presidencial i de les institucions catalanes, hauria de fer un pas enrere, dimitir i convocar eleccions.

- ¿La resolució de JxCat, ERC i la CUP dona peu a l’activació del 155?

- Aquest debat divideix els partits constitucionalistes i com a entitat transversal no tenim un posicionament nítid sobre això. El 155 és un instrument democràtic per fer complir les lleis, però correspon a les Corts i no a Societat Civil Catalana decidir quan s’ha d’aplicar.

- Torra truca i Sánchez no li agafa al telèfon. ¿Com se surt d’aquest dilema? 

- Sempre hem defensat la interlocució entre administracions, però no en un marc de xantatge. El president del Govern en funcions fa bé de no acceptar-lo. Des del poder central s’ha tendit a identificar Catalunya amb la població nacionalista. Nosaltres, des de SCC, no acceptarem uns altres Majestic, pactes amb les elits. Som partidaris dels acords, però han de recollir les demandes de la majoria social no independentista.

- ¿Vostè considera que l’independentisme és violent? 

- Durant anys s’ha expressat de forma pacífica, però quan des del poder es fa un discurs antisistema, es deslegitimen les institucions i es posa en qüestió les forces de seguretat democràtiques, hi ha brots violents que et deixen sense paraules, com li ha passat a Torra. Havia d’haver sortit a demanar de manera enèrgica el cessament dels enfrontaments violents.

- Vostè defensa l’actuació policial d’aquests dies. 

- Vull expressar tot l’afecte de SCC cap als Mossos, la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, per com defensen els drets i les llibertats de tots els catalans. El focus no ha d’estar en els que fan complir la llei, sinó en exigir que cessi qualsevol indici de violència. A Espanya hi ha dret a la protesta però aquest ni pot ser violent ni pot afectar els drets i les llibertats dels altres ciutadans. No podem estar en mans de piquets extremistes i de gent que juga a la revolució. 

- El conseller Miquel Buch assegura que la coordinació policial és bona.

- En això s’ha avançat molt respecte al 2017. Això dona molta seguretat a la ciutadania: saber que els cossos policials no estan en mans d’ordres polítiques, sinó que vetllen pels interessos generals i pel compliment de les normes que ens hem donat entre tots.

- Per tant, Buch, ¿està fent bé la seva feina?

- No vull perjudicar el conseller Buch. [Rialles] De tota manera, continuo pensant que després del que hem viscut, hagués sigut raonable que s’haguessin produït més detencions, que la Generalitat i els serveis jurídics acusessin els violents davant la justícia i no miressin cap a una altra banda. Una vegada més, l’actuació de la Generalitat està sent insuficient.

- Ja hi ha sentència, per tant, ja puc fer-li aquesta pregunta que va quedar pendent a l’anterior entrevista

- Respectem i acatem la decisió del Tribunal Suprem. Als jutges els correspon exigir responsabilitats a tots els ciutadans, aquesta és la seva funció i això és el que han fet. I després als polítics els correspon gestionar també les resolucions judicials de cara al bé comú. Quin és exactament el bé comú és una cosa en què SCC no entrarà. De tota manera, l’indult primer s’ha de demanar, però Junqueras, de forma bastant brusca, va assegurar que no el volia. Donar alguna cosa a algú que no la vol no sé si té sentit.

- La moció de censura a Torra estava condemnada al fracàs i es va convertir en una ofensiva electoral cap al PSC. ¿Creu que va ser un error presentar-la?

- Respectem les decisions dels partits i no hi entrarem. Estic convençut que els partits constitucionalistes més enllà de les seves discrepàncies estratègiques, les seves tàctiques diverses, a l’hora de la veritat estan a l’altura de les circumstàncies, tenen sentit d’Espanya, de la Constitució. I estic convençut que després de les eleccions generals passarà el mateix. 

Notícies relacionades

- ¿Vostè celebra l’exhumació de Franco?

- A nivell personal sempre he defensat que no estigués enterrat en un lloc central del Valle de los Caídos. Hi ha múltiples punts de vista de com tancar millor la transició espanyola que jo reivindico. Va ser modèlica, va servir com a referent per a moltíssims països, i tot el desenvolupament que serveixi per a la reconciliació és positiu. La memòria històrica entesa amb l’esperit de la transició és una cosa molt positiva. Utilitzada merament com a arma entre uns i altres, té els seus perills.