80.000 PERSONES

El constitucionalisme clama al carrer contra el procés

Dirigents del PSOE, el PP i Cs s'afegeixen a la protesta organitzada per Societat Civil Catalana a BCN

La marxa reuneix 80.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, una xifra que els impulsors eleven a 400.000

cotri / periodico

3
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Catalunya del 2017 no pot assemblar-se a la del 2019. Ho van constatar dissabte els sobiranistes i, aquest diumenge, els constitucionalistes. L’ebullició als carrers en ple apogeu del procés amb unes lleis de desconnexió inversemblants, un referèndum colpejat i una Declaració Unilateral d’Independència (DUI) condemnada al fracàs s’ha evaporat. El pols es manté, és cert, i els carrers continuen clamant al·legats tradicionals, però les mobilitzacions són menys abundants i les exigències, trivials.

Societat Civil Catalana (SCC) va tornar aquest diumenge a liderar una protesta als carrers. L’entitat constitucionalista presidida per Fernando Sánchez Costa va considerar que era el moment de tornar a exhibir-se després de dos anys sense agitar el centre de Barcelona al·legant que no volien posar més llenya al foc. Van reunir al passeig de Gràcia de Barcelona unes 80.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, una xifra que els convocants van elevar a 400.000 sota el lema «Per la concòrdia, per Catalunya: Ja n’hi ha prou!». Unes dades que queden molt per sota al seu mesurador: segons les mateixes fonts de la policia local, en la del 8 d’octubre del 2017, després del referèndum, van reunir 350.000 persones, i en la del 29 d’octubre del mateix any, després de la DUI, 300.000 persones. Els CDR van fer alguns talls de carretera per intentar evitar l’arribada de manifestants. 

El constitucionalisme va respondre vestit de blanc com a símbol de la pau i amb banderes espanyoles, senyeres i europees a la sentència de l’1-O, i va exigir la dimissió del president Quim Torra i l’empresonament del seu predecessor, Carles Puigdemont. Els manifestants van mostrar el seu suport a les forces i cossos de seguretat a les portes de la Delegació del Govern, on es van fotografiar amb agents que custodien la zona. D’altres es van dirigir després de la marxa a la Direcció de la Policia a la Via Laietana i els van fer ofrenes. En el repertori de càntics hi va haver una actualització arran dels aldarulls desencadenats a Catalunya: «Barcelona no es crema» i «Els extintors seran sempre nostres», van corejar els manifestants, que també van lluir pancartes en les quals es podia llegir «Independentistes, abaixeu els fums», amb imatges de contenidors cremant.

Buscar la foto o no buscar-la

Per a SCC va ser tot un repte aconseguir la presència del PSOE, PP i Cs. Els socialistes van intentar que es cancel·lés la protesta, que es va celebrar només 15 dies abans de les eleccions generals, i l’entitat va vetar Vox per facilitar una entesa, una cosa que va enfurismar els ultres que van voler fer acte de presència per reivindicar-se i acusar la resta de «traïdors a la pàtria».

Les comitives dels polítics jugaven el seu propi partit: PP i Cs, amb Pablo Casado i Albert Rivera al capdavant van buscar aparèixer en la fotografia de la capçalera que havia sigut reservada expressament a representants de la societat civil. Els socialistes, amb la presència dels ministres del Govern en funcions de Foment i Exteriors, José Luis Ábalos i Josep Borrell, van donar un reconeixement al primer secretari del PSC, Miquel Iceta, i es van manifestar metres enrere de la línia que marcava el compàs. També hi va participar el regidor de Barcelona pel Canvi, Manuel Valls. Els taronges es van saltar part del protocol que demanava no portar insígnies partidistes i van lluir samarretes amb el cor tribandera que s’identifiquen amb Cs. 

«President, posi les urnes»

Des de l’escenari situat a l’altura de la Gran Via, simpatitzants de SCC van llegir el manifest en català, castellà, anglès i francès i van advertir que la Catalunya constitucionalista «mai més tornarà a ser silenciada, ni podrà ser menyspreada, ni tornada a la foscor».

Notícies relacionades

Sánchez Costa es va dirigir a Torra acompanyat per l’ovació d’alguns manifestants molt entregats: «President Torra, si no sap governar, si no vol governar per a tots els catalans, si prefereix fer d’activista i no de president de tothom, és molt senzill: «President, posi les urnes!», va etzibar, parafrasejant una intervenció de l’expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, quan era líder de l’ANC.

El líder de SCC va asseverar que l’independentisme «ha convertit Catalunya en un vedat sectari» i va desdenyar els «xantatges» de Torra al Govern. També va aprofitar el micròfon per explicar la proposta de SCC que passa per una reforma de la llei electoral, la neutralitat dels espais públics, la normalització lingüística de l’espanyol, la despolitització dels Mossos i els mitjans de comunicació i una auditoria del procés.