al costat del monument de les tretze roses

Delgado homenatja 18 víctimes del franquisme: «No és revenja, és justícia»

La ministra en funcions remarca que és l'Estat el que repara la memòria de les víctimes que no van cometre cap delicte

La ministra de Justicia en funciones, Dolores Delgado, durante el acto en homenaje con los familiares de los 18 represaliados del franquismo, fusilados en el Cementerio de La Almudena, en Madrid (España), a 29 de octubre de 2019.

La ministra de Justicia en funciones, Dolores Delgado, durante el acto en homenaje con los familiares de los 18 represaliados del franquismo, fusilados en el Cementerio de La Almudena, en Madrid (España), a 29 de octubre de 2019. / Ricardo Rubio (Europa Press)

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

Dolores Delgado, ministra de Justícia en funcions, ha entregat aquest dimarts declaracions de reparació a familiars de 18represaliats pel règim franquista afusellats alCementiri de l’Almudena de Madrid: «No és revenja ni desig de crispació, és anhel de justícia», ha afirmat. En un acte celebrat simbòlicament al costat del monument a les Tretze Roses, les joves afusellades l’agost de 1939 en aquest cementiri, Delgado ha remarcat que és l’Estat el que repara la memòria d’unes víctimes que «no van cometre cap delicte» i ha ratificat el seu compromís de continuar lluitant contra «el silenci i l’oblit». 

Gairebé 3.000 persones van ser afusellades a les tàpies del cementiri de l’Almudena entre 1939 i 1944 i aquest dimarts familiars de 18 d’elles, molts ja molt grans, han rebut el certificat que les reconeix com a víctimes de la guerra civil i de la dictadura franquista. Emocionats, amb roses vermelles i aferrant les fotos en blanc i negre dels seus éssers estimats, la majoria molt joves quan van ser executats, els familiars han pres de la mà de Delgado les declaracions de reparació moral que va establir el 2007 la llei de memòria històrica.

Honrats

Notícies relacionades

Així, han sigut recordats Ricardo Agudo López, Filiberto Agudo Rioja, Julián Arriaga Bargueño, Santiago Domínguez Riaza, Luis Fernández Aguado, Carlos Fernández Andrés, Ernesto Fernández Díaz, Feliciano García Rodilla, José Gómez Herradón, Pablo González Fernández, Fernando Izquierdo Montes, Valeriano Jara López, José Martín-Camuñas Ayala, Casto Martín Virseda, Tomás Montero Labrandero, Anastasio Moreno Martínez, Francisco Peinado Baonza i Julián Rodríguez Gálvez.

Sastres, paletes, militars, militants de partits, sindicalistes, fusters o jornalers que, ha destacat Delgado, «van ser condemnats per rojos, fonamentalment per rojos». En nom dels familiars, Tomás Montero Aparicio, fundador del col·lectiu Memòria i Llibertat, ha assegurat que les 18 persones homenatjades representen totes les víctimes, que «encara avui s’intenta deixar en un ominós anonimat», quan no són «vilipendiades o injuriades». Per a tots ells ha promès Delgado «veritat, justícia i reparació». «Que cap nom s’esborri de la història», ha conclòs la ministra en funcions parafrasejant Julia Conesa, una de les Tretze Roses.