El PSC força el PSOE a recuperar el federalisme en el programa electoral
Sánchez diu ara que aquest concepte no apareixia perquè es va filtrar un esborrany encara inacabat
Iceta va trucar a Narbona per demanar-li que s'incorporés la menció a les declaracions de Granada i BCN
zentauroepp50660195 viladecans 30 10 2019 pol tica mitin de pedro s nchez en 191031134633 /
La posició dels socialistes respecte a Catalunya sacseja la campanya del 10-N. El PSOE, que està endurint el seu discurs des que es va convocar la repetició electoral, reacciona ara a lapolèmicadesfermada en les últimes hores per la desaparició del seu programa electoral de la defensa del federalisme. L’absència d’aquesta proposta a l’esborrany que es va filtrar dimarts a diversos mitjans va despertar un profund malestar en el PSC. El líder dels socialistes catalans, Miquel Iceta, va trucar a la presidenta del PSOE, Cristina Narbona, a última hora. Aquest dimecres, Pedro Sánchez ha negat que el PSOE hagi decidit eliminar l’aposta per la reforma federal de la Constitució i ha atribuït que no figurés aquesta referència al fet que el document que es va fer públic era encara incomplet, tot i que aquest dimecres havia d’estar a punt perquè el validés el comitè electoral. Aquesta aprovació ja s’ha realitzat, segons indiquen fonts socialistes i el document ja figura a la pàgina web del partit [pàgina 47] amb mencions a les declaracions de Granada i Barcelona. En els dos documents el PSOE va apostar per avançar cap a un Estat federal i per la plurinacionalitat.
«S’ha filtrat un programa electoral queno estava acabat. És clar que incorporarem la declaració de Granada i Barcelona en el text programàtic», ha assegurat Sánchez en una entrevista a Antena 3. En aquests documents, els socialistes defensaven una reforma constitucional per establir un Estat federal i reconèixer el caràcter plurinacional d’Espanya.
Fonts del PSC expliquen que el primer secretari va demanar a Narbona que es recuperés la menció a les declaracions de Granada i Barcelona, aquesta última rubricada per Iceta i Sánchez fa dos anys i mig. Des del PSOE es van escudar que havien fet una versió molt abreujada del programa de l’abril, per deixar aquestes 170 pàgines en una cinquantena. «Ells volien escurçar molt el text, però els vam dir que no venia d’una frase de més, que aquesta menció era molt important», assenyalen aquestes fonts. Narbona va respondre, expliquen, que no hi hauria inconvenient i des del PSC agraeixen tant que s’afegís a l’esborrany com l’aclariment de Sánchez a Antena 3.
«Apostem per una Espanya forta i cohesionada, estructurada a partir de la Constitució i dels Estatuts d’Autonomia. Millorarem la col·laboració institucional amb totes les comunitats autònomes i abordarem el conflicte de convivència a Catalunya impulsant el diàleg entre catalans i també entre el Govern d’Espanya i la Generalitat de Catalunya, sempre dins de la Constitució i de l’Estatut d’Autonomia. Almenys des del 2003, a Santillana del Mar, el PSOE s’ha compromès a les reformes necessàries per a un nou impuls de l’autogovern, després concretades en la Declaració de Granada del 2013 i en la Declaració de Barcelona del 2017», figura finalment en el programa electoral.
Statu quo
En la carrera cap al 10-N, el PSOE ha anat matisant la seva posició a Catalunya i endurint el seu discurs. El 3 d’octubre, just després de l’aniversari de l’1-O, Sánchez es va mostrar partidari de mantenir l’estat autonòmic actual i va aparcar el federalisme.va aparcar el federalisme «Hi ha gent a Catalunya que vol una recentralització per part de l’Estat de les competències, d’altres volem mantenir l’statu quo, em refereixo a l’estatut d’autonomia, i d’altres, en canvi, proposen una descentralizació més gran», va defensar. Sánchez promet Govern al desembre i Pressupostos a principis del 2020
☕@sanchezcastejon: “Se ha filtrado un programa electoral que no estaba terminado”#CaféSánchezESP
— Espejo Público (@EspejoPublico) 30 de octubre de 2019
▶https://t.co/897gn9dxri pic.twitter.com/SCEcCTw45y
📺@sanchezcastejon en @EspejoPublico: Hay distintos proyectos para el país. El PSOE no se avergüenza de utilizar la palabra España y la lleva en sus siglas.
— PSOE (@PSOE) 30 de octubre de 2019
Defendemos un modelo de sociedad en el que quepamos todos. No excluyente, como propone la ultraderecha.#CaféSánchezESP pic.twitter.com/WXi3P2nvMi
Ara el líder socialista nega que l’absència del federalisme a l’esborrany del programa electoral sigui un pas més en l’enduriment de la seva posició respecte a Catalunya. «El problema és que es donen a conèixer documents abans que estiguin acabats», ha remarcat Sánchez, que ho ha atribuït al fet que el PSOE «de vegades és massa transparent». El comitè electoral socialista aprovarà aquest dimecres el programa definitiu. Alguns mitjans han tingut accés al document, de 43 pàgines, que incloïa les propostes electorals del PSOE. Un document no tancat, segons Sánchez.
Les declaracions de Granada i BCN
En la seva intervenció a ‘Espejo Público’, el president ha assegurat que el programa del PSOE per al 10-N inclourà la defensa de la declaració de Barcelona i la de Granada, que ja figuraven en el programa socialista per a les eleccions del 28-A, en què el PSOE assumia els documents acordats pel partit en la Declaració de Granada, aprovada el juliol del 2013, i la Declaració de Barcelona, aprovada al juliol del 2017, just després que Sánchez recuperés la secretaria general amb el recolzament del PSC. En els dos documents s’advocava per avançar cap a un model federal i reconèixer el caràcter plurinacional d’Espanya. No defensava ni el referèndum ni el dret d’autodeterminació, però tampoc «un estat d’excepció territorial amb caràcter permanent» a través de l’article 155.
A falta de la presentació oficial del programa, a la seva pàgina web, el PSOE té penjat un document de 35 «compromisos» que seran la base d’aquest programa. En el punt 34, al·lusiu al model territorial, els socialistes aposten per «un Estat de les Autonomies fort i cohesionat» i amb referència a la crisi a Catalunya remarquen que impulsaran el diàleg amb la Generalitat «sempre dins de la Constitució».
Visita a Viladecans
Notícies relacionadesEn aquest marc, Pedro Sánchez visita avui Catalunya. Serà a Viladecans, a les 18.00 hores en un acte preelectoral en el qual també participarà el líder del PSC, Miquel Iceta, un dels més ferms defensors socialistes del model federal. Sánchez i Iceta toparan amb una protesta convocada per la plataforma independentista Pícnic per la República que li expressaran que «no és benvingut» per ser «còmplice del 155 i responsable de la repressió policial». Els independentistes hi aniran amb cadires per acompanyar els seus crits de «sit and talk» (segui i parlem).
A l’entrevista a ‘Espejo Público’, Sánchez s’ha referit a aquest lema: ‘Sit and talk’. «Jo estic disposat a parlar, però dins de la legalitat democràtica, i crec que l’obligació de l’independentisme és reconèixer aquesta part de la societat catalana que se sent estrangera al seu país».
Eleccions generals PSOE Catalunya Pedro Sánchez Independència de Catalunya Sentència del procés
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- BCN, amb quatre noves estrelles, ratifica la capitalitat gastronòmica
- El millor servei de sala de la ciutat
- Kevin Punter: "Molta gent no s’adona del que he passat per ser aquí"
- ¿A què treu cap el menyspreu?