Sánchez intensifica la seva ofensiva contra l'independentisme

El Govern central liquidarà per decret la república digital, demana al TC que actuï i donarà cobertura jurídica a agents

A partir de dimarts les administracions públiques no podran allotjar els seus servidors en paradisos fora de la UE

sanchez-roca

sanchez-roca / JOSE LUIS ROCA

4
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dijous una bateria de mesures per fer front a l’independentisme. A nou dies de les eleccions generals, el Govern mira d’acorralar els secessionistes des de tres àmbits. Un, aprova un reial decret per acabar amb el projecte del Govern de construir una «república digital» catalana, una norma que obligarà totes les administracions públiques a allotjar els seus servidors dins de la UE. Dos, demana al Tribunal Constitucional que examini si la Mesa del Parlament ha incorregut en desobediència a l’incloure en l’ordre del dia la resolució a l’encalç de l’autodeterminació. I tres, posa l’Advocacia de l’Estat al servei dels agents de Policia i Guàrdia Civil en casos de denúncies, amenaces o acusacions. Els Mossos no rebrien aquesta assistència jurídica, perquè implicaria una invasió de competències. 

 [Últimes notícies de Catalunya i de les eleccions generals | Directe].

L’anunci el feia Pedro Sánchez a primera hora del matí i l’ha ratificat la vicepresidenta del Govern central, Carmen Calvo, en roda de premsa. El Consell de Ministres ha validat un reial decret llei que impedeix a les administracions públiques tenir allotjats dominis digitals fora de la UE.  La norma entrarà en vigor dimarts, quan es publiqui en el BOE. Fonts governamentals han indicat que aquest canvi «afecta plenament» el sistema d’identificació promogut pel Govern, IdentiCAT IdentiCAT, entre d’altres, que el mateix Quim Torra va presentar el setembre passat i que formaria part de l’arquitectura de la república digital.  Fonts governamentals asseguren que la Generalitat té dominis fora del territori comunitari, en «paradisos digitals». 

L’Executiu justifica la «urgència» i la «necessitat de protegir l’interès general» per aprovar aquest reial decret a pocs dies dels comicis, i davant de la perspectiva que no hi hagi un Govern central en plenitud de funcions en les pròximes setmanes. Calvo ha al·ludit a les incursions cibernètiques en processos electorals d’altres països, però no l’ha vinculat que hi hagi sospites d’una amenaça d’aquestes característiques el 10-N. «És urgent perquè hi ha situacions en què cal reaccionar al més aviat possible», ha argumentat Calvo.  «No hi pot haver servidors fora de la UE en un paradís digital», ha resumit. 

En una entrevista a Onda Cero, Sánchez ja havia advertit a l’independentisme que«no hi haurà independència, ni ‘offline’ ni ‘online’», abans d’explicar que es pretén controlar el «potencial mal ús» de la Generalitat per a la construcció d’aquesta «república digital». Segons Sánchez, l’independentisme ha patit ja les «conseqüències de la fortalesa de l’Estat democràtic», però ha insistit a buscar «reductes» on hi hagués «llacunes legals».

De nou al TC

En la seva ofensiva contra l’independentisme, el Govern central torna a acudir al Constitucional, on planteja dos nous incidents d’execució perresolucions del Parlament. L’Executiu socilita als magistrats que determinin si la Mesa de la Cambra catalana «ha desatès» l’apercebiment que el tribunal va fer als seus membres, a l’advertir-los que podien incórrer en delictes penals al permetre una resolució sobrel’autodeterminació. El Govern central demana al TC que, si considera que s’ha «traspassat la línia», es dirigeixi al ministeri fiscal. 

A més, la Moncloa ha demanat al’Advocacia de l’Estat un informe urgent sobre la resolució del Parlament en què es va debatre sobre la sentència del procés. 

En plena polèmica per la investigació parlamentària que ERC, JxCat i la CUP han impulsat contra els Mossos, el Govern central mira de protegir els agents dels cossos i forces de seguretat de l’Estat. El Ministeri de Justícia ha encomanat a l’Advocacia General que es personi en la defensa dels efectius en actes realitzats en l’exercici de les seves funcions.  «Els acompanyarem en les dificultats que trobin en l’exercici de la seva funció. Ens sentim orgullosos de la seva professionalitat», ha remarcat Calvo. 

Federalisme

Sánchez  ha aclarit que el que propugna la proposta federalista del PSOE és «perfeccionar l’estat autonòmic», fet que suposaria emprendre una reforma constitucional a mitjà termini per canviar, per exemple, les funcions del Senat. Després que el PSC forcés el PSOE a preservar el federalisme, Sánchez ha lamentat que el tema estigui «de moda» per les «filtracions» i ha detallat que la seva proposta no és més que respectar l’article 2 de la Constitució que defineix Espanya com «una nació formada per regions i nacionalitats».

Segons Sánchez, «les primeres víctimes de l’independentisme són els mateixos catalans», perquè es redueix el plantejament a una visió «binària».  En aquesta línia, ha tornat a trencar una llança per la convivència a Catalunya. «El senyorTorraha agafat el costum de trucar-me cada dia... [...] No parlo amb ell primer, perquè no condemna la violència i, segon, perquè no se solidaritza amb la policia», ha admès.

Expedient de la JEC

Notícies relacionades

A més, Sánchez ha considerat que la Junta Electoral Central ha canviat de criteri a l’obrir un expedient per donar una entrevista a la Moncloa i ha remarcat que Mariano Rajoy, Jose María Aznar, José Luis Rodríguez Zapatero i Felipe González ho van fer.

En concret, ha lamentat que sigui la primera vegada que el president del Govern sigui expedientat per això i ha considerat que la JEC «sembla que ha canviat de criteri». I, tot i que ha reconegut que «cal acatar les normes», ha confirmat que recorrerà.