ENQUESTA DEL GESOP

Sondeig: Els espanyols avalen l'exhumació de Franco

Un 54,8% dels enquestats recolza la sortida del dictador del Valle de los Caídos

Divisió d'opinions sobre si la mesura reobre ferides o dignifica la democràcia

zentauroepp50554073 san lorenzo de el escoria  spain  october 24  family members191024141318

zentauroepp50554073 san lorenzo de el escoria spain october 24 family members191024141318 / Pool

2
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’exhumació de Francisco Francoha sigut, després de Catalunya, el tema estrella de la precampanya. La decisió dePedro Sánchezha obtingut crítiques de la dreta tricèfala (que considera que només serveix per reobrir ferides), però també des de sectors de l’esquerra i de l’independentisme, que van criticar que més que traslladar un dictador semblava un «funeral d’Estat». Malgrat tot, l’enquesta del GESOP assenyala que els espanyols avalen la iniciativa, tot i que es mostren dividits sobre si aquesta reobre ferides o ajuda a dignificar la democràcia.

Un 54,8% defensa la sortida de Franco del Valle de los Caídos. Només un de cada quatre enquestats (23,6%) s’oposa a la decisió, mentre que un 21,6% prefereixen no mullar-se sobre aquest tema. El País Basc (69%) i Catalunya (65,6%) són les comunitats que més recolzen aquesta iniciativa.

Tot i que fos el PSOE el que impulsés aquesta mesura, els votants socialistes no són els que més l’emparen (72,9%). Els d’Unides Podem (86,1%) i ERC (75,8%), malgrat que Pablo Iglesias i Pere Aragonès lamentessin que l’exhumació semblava «un funeral d’Estat», són els que més celebren que les restes de Franco descansin a Mingorrubio.

Els electors que el 28-A van optar per Ciutadans són els que estan més dividits i es reparteixen en parts iguals entre el sí, el no i l’abstenció. Així, segueixen els passos dubitatius en aquesta matèria d’Albert Rivera, que va votar a favor de la proposta d’exhumació el 2017, es va abstenir a la votació del decret el 2018 i ha criticat la decisió quan s’ha consumat.

Gairebé la meitat dels seguidors dePablo Casados’hi mostren en contra (49,8%) tot i que els de Vox són, de lluny, els que s’hi oposen més frontalment: només un 7,9% dels que reconeixen haver votat la formació ultra subscriuen l’exhumació.

Notícies relacionades

Hi ha més divisió a l’hora d’analitzar què aporta la decisió de retirar el cadàver del Valle de los Caídos 44 anys després. Tot i que són més els que argumenten que l’exhumació contribueix a dignificar la democràcia, no arriben al 50% (45,2%) i només superen en un 7% els que denuncien que aquesta mesura el que fa és reobrir ferides del passat que ja estaven tancades. Només al País Basc es veu majoritàriament com un gest de dignitat (60,1%).

La dreta tricèfala defensa la tesi de les bretxes reobertes: El PP i Vox, gairebé en la mateixa magnitud (només un 8,6% i un 8,2%, respectivament, pensen el contrari), i els que van recolzar Cs una mica més lluny. Unides Podem i el PSOE ho avalen massivament, mentre que l’independentisme voreja la majoria (50,9% a ERC i 48,6% a JxCat).

  • Seguiu tota l’actualitat política al canal de Telegram d’EL PERIÓDICO

Fitxa tècnica

-<strong>Empresa responsable</strong>: GESOP. <br/>-<strong>Tècnica d’investigació</strong>: entrevistes telefòniques assistides per ordinador.<br/> -<strong>Àmbit d’estudi</strong>: Espanya.<br/> -<strong>Univers</strong>: població resident a Espanya, major d’edat i amb dret a vot. <br/>-<strong>Nombre d’entrevistes</strong>: 1.504. S’han fet 1.001 entrevistes en el conjunt d’Espanya i una ‘sobremostra’ de 503 entrevistes addicionals a Catalunya. Per tant, a Catalunya s’han fet un total de 657 entrevistes. <br/> -<strong>Marge d’error</strong>: +/-3,0% en el conjunt d’Espanya i +/-3,9% a Catalunya.<br/> -<strong>Treball de camp</strong>: del 28 al 31 d’octubre.