DEBAT A LA SEXTA

El PP i Cs eviten xocar amb Vox i es llancen contra el PSOE

Pastor aclareix que 'no és no' i al·lega que Álvarez de Toledo ho assumeix

Catalunya acaba amb un 'totes contra Sánchez' per la gestió de la crisi

undefined50793314 graf4668  madrid  07 11 2019   las dirigentes de los princip191107220853

undefined50793314 graf4668 madrid 07 11 2019 las dirigentes de los princip191107220853 / JUANJO MARTIN

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

En el debat electoral de dilluns el líder de Vox, Santiago Abascal, se’n va anar sa i estalvi, sense que amb prou feines ningú li qüestionés un discurs ple de falsedats, propostes anticonstitucionals i un ideari ultra. Els seus aliats en comunitats autònomes i ajuntaments, el PP i Cs, van copiar aquesta mateixa tàctica aquest dijous en el debat entre candidates, a La Sexta. Ni Ana Pastor ni Inés Arrimadas van voler enfrontar-se amb Rocío Monasterio.

[Així hem explicat el debat, al minut]

Malgrat que tots els sondejos constaten una fuga dels seus votants cap al partit d’ultradreta, es van distanciar en els seus discursos però van defugir aquest xoc. El PSOE, havent hagut d’encaixar crítiques severes després que Pedro Sánchez amb prou feines rebatés Abascal, va canviar el to. La ministra d’Hisenda en funcions, María Jesús Montero, va ser incisiva contra Vox i va dedicar el seu últim minut a les dones .

La socialista va exigir a la seva representant que demanés disculpes per «atiar» mesures «xenòfobes» i un discurs d’odi contra els menors no acompanyats (menes). Monasterio va respondre al cop. Amb un discurs netament populista de menyspreu a la classe política i a les institucions, va acusar el Govern de dirigir editorials contra els «mitjans progres» que encoratgen, assegura, la violència contra militants del seu partit. 

1,5 milions d’indecisos

Amb 1,5 milions d’electors indecisos en l’aire i a tres dies de les eleccions, Pastor, Arrimadas i Monasterio van llançar atacs constants a la ministra d’Hisenda, que també va rebre crítiques –principalment econòmiques i socials– de la portaveu d’Unides Podem, Irene Montero. 

Les cinc candidates van constatar que no hi ha una fórmula clara per desbloquejar el panorama polític després del 10-N, es van endinsar en assumptes com l’economia  –amb el PP presumint de bona gestió–, les pensions –que Vox proposa pseudoprivatizar–, i la vivenda, però, sobretot, en igualtat, àmbit en què es van carregar les tintes.

Pastor va provar de tancar la polèmica. Va assegurar que la posició oficial del PP és que «quan no hi ha consentiment, és violació», en contra del que va defensar la setmana passada la seva portaveu parlamentària, Cayetana Álvarez de Toledo. Va atribuir qualsevol sospita de diferència a l’ús d’unes paraules. «La senyora Cayetana Álvarez de Toledo diu el mateix que jo. Ho va dir [Pablo] Casado, ho dic jo i el PP», va proclamar.  

Monasterio va reclamar la cadena perpètua per als violadors. Montero va plantejar modificar el codi penalArrimadas va criticar el PSOE i Podem per«patrimonialitzar»el dolor de les víctimes. La portaveu podemista va retreure a la representant de Vox que «rebenti minuts de silenci» de les víctimes de violència de gènere, una cosa que les va embrancar en una picabaralla.

Pastor va defensar l’Estat de les autonomies, per marcar distàncies amb Vox, que proposa abolir-lo; la representant de Vox va atacar la popular per aquesta raó.

Notícies relacionades

Catalunya va centrar l’últim tram del debat, a compte de l’aprovació a l’Assemblea de Madrid d’una iniciativa pactada de Vox i avalada pel PP i Cs per il·legalitzar els partits independentistes, aquest dijous. Va ser un‘totes contra el PSOE’. 

Montero va defensar la moderació i la proporcionalitat en la resposta del Govern a l’independentisme, una cosa que no va convèncer les seves contrincants. El PP, Cs i Vox li van retreure actuar sense fermesa.