RELACIONS DIPLOMÀTIQUES
El Rei acompanya els empresaris espanyols a Cuba
Felip VI els mostra «total recolzament» davant de dificultats agreujades per l'enduriment de posició de Trump
El Monarca manté un dinar amb 18 dels empresaris afectats per impagaments i la llei Helms-Burton
zentauroepp50887902 ame4204 la habana cuba 13 11 2019 el rey de espa a fe191113230446 /
Fer negocis a Cuba sempre ha requerit que les companyies s’adaptin al que José María Berga, director general de l’empresa catalana d’embalatge Alzamora Group, amb 15 anys de presència a l’illa, defineix diplomàticament com a «situació de flexibilitat». Però últimament, i sobretot des que va arribar a la Casa Blanca Donald Trump, la situació s’ha agreujat considerablement. En la seva visita d’Estat a Cuba, el Rei ha volgut aquest dimecres acompanyar els empresaris espanyols afectats, mostrar-los el seu «total recolzament» i recordar-los que les autoritats espanyoles «estan treballant per alleujar l’impacte».
Aquest és el missatge que Felip VI ha transmès públicament en una recepció a prop de 1.200 integrants de la comunitat espanyola al Gran Teatro Alicia Alonso. El Monarca ha mantingut després un dinar privat en la residència de l’ambaixador amb 18 dels empresaris, entre els quals hi havia Berga, per sentir directament les seves experiències i preocupacions.
Impagaments i demandes
La situació és òbviament complicada. Els impagaments d’un Govern amb problema d’accés a divises arriben ja als 350 milions d’euros, elevats encara més que abans sota l’enduriment intens de l’embargament dels Estats Units. Aquest vol aïllar i, en paraules de fonts diplomàtiques espanyoles, «escanyar econòmicament» Cuba, igual que enviar un missatge dissuasiu als que es plantegin iniciar negocis en l’illa i «crear incertesa».
A més, un bon nombre d’empreses, especialment però no només les del sector hoteler, s’han vist afectades perl’aplicació del Títol III de la Llei Helms-Burton, que ha obert la porta als que van perdre propietats després de la Revolució a presentar als EUA demandes contra companyies a les que s’acusa de «traficar» amb aquests béns.
Ja hi ha almenys quatre companyies espanyoles–Meliá, Iberostar, BBVA i Air Europa– afectades per aquestes demandes i per altres mesures de l’Administració de Trump, que segons els empresaris està assetjant, amenaçant i pressionant perquè abandonin Cuba, negant visats no només als executius sinó també a familiars com fills i nets que, per exemple, es poden veure forçats a abandonar els seus estudis als EUA.
Fonts diplomàtiques arriben a titllar d’«immoral» el que està fent Washington, i fa temps que el Govern d’Espanya actua per intentar alleujar la situació a diversos nivells. Un d’ells és el reforç delsesforços a la Unió Europea (UE) per desarticular, en la mesura que pugui, aquestes demandes, principalment sobre la idea quel’aplicació extraterritorial de les lleis nord-americanes representa una sanció il·legítima. La idea és no traslladar les notificacions judicials almenys en territori comunitari, una cosa que ja s’ha fet però també s’estudia compensar amb «demandes mirall».
La visita del Rei, la seva trobada amb la comunitat espanyola i el seu missatge de suport als empresaris es consideren especialment significatius en aquest context turbulent i en un moment en què països com la Xina, Rússia o Turquia, però també altres com França, estan intensificant esforços per guanyar presència empresarial i comercial. En paraules de Berga abans del dinar, durant la recepció, «la Casa del Rei té una força i un potencial que no té cap president».
Llaços culturals
El viatge d’Estat del Monarca, a més, continua intensificant els llaços culturals i històrics. A la tarda, els Reis mantenien una trobada amb representants de la societat civil de Cuba, on el Noticiero Nacional de Televisión cubà està donant àmplia cobertura a totes les seves activitats. I a la nit oferien un sopar alPalacio de los Capitanes a què estava convidat el president cubà, Miguel Díaz-Canel, i on el Rei tenia previst oferir un altre discurs.
L’edifici del segle XVIII també havia sigut escenari d’una part de les activitats dels Reis al matí, més centrades en la celebració històrica dels 500 anys de l’Havana. A la Plaza de Armas van fer una visita acompanyats per Eusebio Leal, el veterà i reputat historiador de l’Havana, a qui han condecorat amb la Gran Cruz de Carlos III, que els va guiar pel Templete, la construcció erigida al lloc on es va fundar la ciutat a l’ombra d’una ceiba.
També van recórrer el Palacio de los Capitanes, a la façana del qual s’ha penjat el regal que els Reis han portat en aquest viatge, un reboster teixit per la Reial Fàbrica de Tapissos amb l’escut de l’Havana. Al jardí, al costat d’una de les escasses estàtues de Cristòfor Colom que hi ha a Cuba, Felip VI, que durant una hora va portar el bastó de comandament de l’Havana, va rebre la Giraldilla, la distinció més gran que entrega la ciutat.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia