RELACIONS DIPLOMÀTIQUES
El Rei defensa davant de Díaz-Canel la democràcia i els drets humans
Abans que s’iniciés el viatge de Felip VI i Letizia a Cuba, històrica primera visita d’Estat d’un monarca espanyol a l’illa, des del govern espanyols’insistia que «el Rei no fa política».Era una manera de respondre els qui criticaven la visita, així com que no inclogués a l’agenda trobades amb dissidents. Dimecres a la nit, no obstant, el Rei sí que va fer política amb un discurs inusualment contundent en el qual va realitzar, amb el president cubà Miguel Díaz-Canel assegut al seu costat, una encesa defensa de la democràcia i els drets humans. I les seves paraules, pronunciades al pati del Palau dels Capitans per obrir un sopar de gala que oferia als seus amfitrions, si més no van desarticular les denúncies dels qui asseguraven que la corona estava donant amb el seu viatge a l’Havana un reconeixement al règim cubà.
Dels20 minuts d’intervenció el Rei va dedicar gairebé una quarta part a llançar un missatge que sens dubte no era el que hauria desitjat sentir Diaz-Canel. Perquè després de parlar de la fundació de l’Havana que ara celebra el seu 500 aniversari i dels llaços comuns que emanen de la relació històrica, el monarca va passar a fer un discurs molt centrat en el missatge democràtic i de drets.
Frases d’alta càrrega
Sense citar la paraula ‘dictadura’, i assegurant que es pretén «acompanyar» Cuba en el seu procés de canvi «sobre la base del respecte i sobre la base de la mateixa experiència», el Rei va posar com a exemple la Constitució espanyola de 1978. «D’aquesta Constitució i de la nostra pròpia història, els espanyols hem après que és en democràcia com millor es representen i es defensen els drets humans, la llibertat i la dignitat de les persones i els interessos dels nostres ciutadans», va dir.
Ja abans Felip VI havia pronunciat frases de forta càrrega per al règim cubà, en alguns moments molt similars a les que va pronunciar Barack Obama quan va visitar Cuba el 2016 en una altra visita històrica que per un moment va descongelar les relacions entre Cuba i els EUA.«L’evolució, l’adaptació i el canvi són inevitables. Res queda congelat en el temps i qui es resisteix al seu pas perd l’oportunitat de col·laborar en el disseny d’aquell futur que ja està naixent; més encara, que ja està aquí», va dir el Rei.
«És necessària l’existència d’institucions que representen a tota la realitat diversa i plural que existeix dels ciutadans i que aquests puguin expressar per si mateixos les seves preferències i trobar, en aquestes institucions, l’adequat respecte a la integritat dels seus drets, incloent-hi, entre ells, la capacitatd’expressar lliurement les seves idees, la llibertat d’associació o de reunió», va assegurar també.
El Rei també va dir que el futur «és una cosa que ha de dilucidar el mateix poble cubà» i, reconeixent que «els canvis en un país no poden ser imposats» i «han de néixer de dinàmiques internes», va declarar que «el canvi no portarà consens i benestar si no representa la voluntat ciutadana».«Cap país pot permetre’s viure aïllat»,va assegurar també en la seva intervenció, en què va fer una crida a l’obertura, a donar accés a la població a les noves tecnologies i a «normes que permetin el ple desenvolupament de la creativitat en tots els àmbits, des de la creació cultural a la generació d’iniciatives empresarials».
La resposta de Díaz-Canel
Quan va concloure la intervenció del monarca, va prendre la paraula Díaz-Canel, tot i que inicialment no estava previst que el president cubà pronunciés un discurs en públic durant el viatge d’estat dels Reis. I va agrair les paraules de Felip VI dient: «Estic segur que seran apreciades per la majoria dels meus compatriotes».
El cubà, no obstant, també va fer la seva pròpia defensa del seu sistema de govern. «Som una societat que es renova, evoluciona i avança preservant alhora les seves tradicions i valors i defensant els seus drets», va declarar.
«Ens guien principis clars d’independència i sobirania amb la certesa d’un camí dirigit cap a un benestar més gran per al nostre poble», va continuar, remarcant també que es tracta d’un camí que els cubans han elegit «per voluntat pròpia».
Notícies relacionadesA Díaz-Canel li podia haver molestat part del missatge del Rei, però sap també com d’important és la relació amb Espanya, el seu tercer soci comercial, i aquest viatge d’estat del monarca en un moment en què els EUA, sota el mandat de Donald Trump, a més d’endurirl’embargament estan pressionant per elevarl’aïllament de l’illa. Per això, bona part de la seva inesperada intervenció va estar dedicada a agrair el «clar i públic suport d’Espanya»davant el que va definir d’«injustes sancions i mesures coercitives unilaterals amb caràcter extraterritorial» que representa el bloqueig.
En concret, va agrair les«posicions constructives»d’Espanya que han afavorit la relació de Cuba amb la Unió Europea, va reconèixer la «fidelitat i compromís» i va explicar a Espanya entre els«veritables amics al món de Cuba».
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Temor i dubtes sobre la gestió de Gaza, Síria i l’Iran
- El PPE mostra la seva "preocupació" per l’estat de dret a Espanya
- Feijóo i el risc de recolzar Mazón
- Sánchez lloa el socialisme de Page tot i les seves diferències
- Isabel Rodríguez: "Sense allotjaments turístics, l’augment de l’oferta contindrà els preus"