VISITA D'ESTAT
El Rei es reuneix amb Raúl Castro després del seu al·legat per la democràcia a Cuba
El Govern espanyol qualifica la «trobada privada» de «gest de deferència»
'Granma' publica la imatge quan els Reis marxen de l'illa
En les sempre complexes relacions bilaterals amb Cuba,cada paraula, cada reunió, cada gest i cada imatge són resultat d’un treball d’intensa orfebreria diplomàtica. Cada part té les seves circumstàncies internes, els seus objectius i els seus missatges. I les últimes hores del viatge del Rei a Cuba, la primera visita d’Estat d’un monarca espanyol a l’illa, han recordat aquesta realitat complicada i dual.
Hores després de pronunciar dimecres a la nit en un sopar de gala ofert als seus amfitrions i davant del president Miguel Díaz-Canel un discurs d’inèdit contingut polític durant el seu regnat amb un encès i contundent al·legat per la democràcia i el respecte als drets humans a Cuba, aquest dijous al matí Felip VI ha mantingut aquest a l’Havana una reunió amb Raúl Castro, que va ser president entre 2008 i 2018, als 88 anys segueix al capdavant del Buró Polític del Partit Comunista de Cuba i encara és el referent del poder a l’illa.
«Trobada privada» no agendada
La reunió no era a l’agenda del monarca i ha sigut una«trobada privada»segons ha explicat el titular d’Afers Exteriors, Josep Borrell, que ha participat en la cita, en què també ha sigut present l’ambaixador espanyol a Cuba, Juan Fernández Trigo. Borrell ho ha interpretat com a «exemple d’estima i de reconeixement a la importància de la visita»i com un«gest de deferència», i també ha assegurat que representa «la manera d’arrodonir els punts de vista de les relacions al màxim nivell».
Segons el ministre, va ser precisament després del sopar, «i després d’haver escoltat les paraules del Rei», quan «se’ns va demanar, se’ns va convidar, que abans de marxar de l’Havana el Rei tingués una trobada privada amb Raúl Castro». I el cara a cara ha sigut l’antepenúltim acte de Felip VI a l’Havana. Després, juntament amb la Reina, han fet una visita al Museu de Belles Arts, al qual el Prado ha deixat un autoretrat de Goya, i a un centre pioner d’investigació de càncer, abans d’embarcar cap a Santiago, on aquesta tarda retran homenatge a mariners i soldats morts el 1898.
La importància d’una imatge
La Casa del Rei, que no va donar informació sobre la durada, localització o el contingut de la trobada, tampoc en va compartir fotos. Però aquesta era una imatge massa important per als cubans. Poc després que els Reis abandonessin l’illa des de Santiago de tornada a Espanya, una instantània de la trobada va aparèixer obrint el web de ‘Granma’, el diari oficial del partit comunista, que no havia donat cobertura al discurs de la vigília del Rei però sí que col·locava en lloc prominent una breu nota sobre aquesta «visita de cortesia». La instantània d’Estudios Revolución en què també es veia els acompanyants i una altra d’un pla curt amb només Felip VI i Castro aviat va començar a córrer per Twitter. Així mateix, la imatge va aparèixer al noticiari de les vuit de la tarda a Cuba.
El Rey de #España, Su Majestad Felipe VI, realizó hoy una visita de cortesía al General de Ejército Raúl Castro Ruz, Primer Secretario del Comité Central del Partido Comunista de #Cuba. Lazos históricos y culturales distinguen las relaciones de ambos países.
— Yaima Puig Meneses (@yaima1984) 14 de noviembre de 2019
📸Estudios Revolución pic.twitter.com/44LN0uMd1f
Drets Humans en altres països
Notícies relacionadesBorrell assegura que en el discurs el Rei «va dir tot el que s’havia de dir», i de manera«cortesa i cooperativa».Ha definit la intervenció d’«unafita en el que es pot esperar d’un viatge d’Estat a Cuba». I assegura que en totes les reunions d’aquests dies s’han tractat«temes sensibles de manera molt directa i cordial»en un diàleg «obert, franc i sense condicions».
Borrell també ha volgut recordar que Cuba «no és l’únic país de partit únic al món» i ha remarcat que «la major part de la humanitat» viu en països amb aquests sistemes. Però ha esquivat la qüestió de per què Felip VI no ha fet un al·legat tan contundent com el que ha fet a Cuba al mantenir trobades amb líders d’altres països on també hi ha problemes de democràcia i drets humans, com ara la Xina, l’Aràbia Saudita i el Marroc. «Quan arribem al Marroc o a la Xina ja ho veurem» ha sigut la seva resposta. Els Reis van ser al Marroc en visita d’Estat el febrer d’aquest any.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació