NEGOCIACIONS D'INVESTIDURA
Sánchez fa picades d'ullet a ERC per aconseguir el seu aval a la investidura
El president reconeix una «crisi política» i aparca la reforma del Codi Penal
Els republicans exigeixen diàleg en una taula de partits per passar del 'no' a l'abstenció
undefined50897335 madrid 14 11 2019 politica el presidente del gobierno en f191114141036 /
Des que va convocar les eleccions, el febrer passat, Pedro Sánchez va situar com a objectiu prioritari no cedir a una coalició amb Pablo Iglesias i no tornar a dependre dels partits independentistes. Nou mesos després, no obstant, per tal de desfer un bloqueig que ha enervat l’opinió pública, ha assumit les dues realitats. I molt ràpid. Només dos dies després de les generals va tancar el preacord amb Unides Podem. Ara, el seu equip posa tot l’afany a aplanar l’abstenció d’ERC, indispensable per salvar la investidura. Després de diversos mesos amb missatges especialment durs cap al món sobiranista, Sánchez endolceix el seu discurs, amb una picada d’ullet per aconseguir l’aval imprescindible dels republicans. Admet que a Catalunya hi ha una «crisi política», promet «diàleg», i aparca la reforma per tipificar penalment els referèndums il·legals. ERC segueix amb el ‘no’ perquè vol garanties que el diàleg serà efectiu, però deixa la porta oberta per continuar negociant.
Els ponts entre el PSOE i ERC no s’han arribat a cremar mai, malgrat el clima d’incendi a Catalunya després de la reacció independentista a la sentència del procés. Els missatges de Sánchez, submergit en la campanya del 10-N, tampoc ajudaven. Aquesta interlocució sembla remar a favor de la possibilitat que s’arribi a un acord per salvar la investidura, un camí que les dues formacions volen transitar amb cautela i discreció. Aquest dijous, el portaveu parlamentari d’ERC, Gabriel Rufián, s’ha reunit amb la seva homòloga del PSOE, Adriana Lastra, per transmetre-li que, si bé el juliol es van poder abstenir en un exercici de generositat, ara el context és més complicat. Els republicans reclamen garanties que hi haurà un diàleg real per poder avalar Sánchez en la investidura que els socialistes volen celebrar abans de Nadal. En un comunicat després de la trobada, van al·legar que segueixen amb el ‘no’ perquè no veuen cap indici que l’Estat abandoni la «via de la repressió». Les dues parts es van comprometre a continuar parlant.
Guant de seda
A la mateixa hora que es produïa la reunió al Congrés, Sánchez mantenia una trobada a la Moncloa amb el president electe del Consell Europeu, Charles Michel. Immediatament després, va abordar una compareixença de premsa sense massa detalls de com havia anat la conversa entre Lastra i Rufián. El líder socialista va utilitzar un guant de seda. En un intent d’aplanar la negociació amb ERC, va abandonar el to dur.
El president es va referir al problema català com una «crisi política», un concepte que havia desterrat durant la campanya, quan només parlava d’«un problema de convivència». A més, va aparcar la proposta, llançada fa només una setmana i mitja, per reformar el Codi Penal i recuperar el delicte de referèndum, que el PSOE va derogar el 2015. Va demanar «generositat» i va provar de col·locar ERC en un dilema. «El PSOE i Podem som les dues úniques organitzacions a nivell nacional que aposten pel diàleg dins la Constitució per resoldre la crisi política a Catalunya. Els que s’oposen a aquest govern progressista, que és l’únic possible, ens hauran d’explicar quina alternativa proposen, quin govern volen», va assenyalar.
El vicepresident, Pere Aragonès, li havia reclamat poc abans una taula de partits estatals per al diàleg i tornar a l’esperit de la declaració de Pedralbes, que el Govern i la Generalitat van firmar el desembre passat, en què subscriuen que hi ha un «conflicte» que cal encarrilar mitjançant el «diàleg polític efectiu». Tot i que va assenyalar que primer calia «activar» una taula d’aquest tipus ja creada al Parlament, Sánchez no va tancar la porta a les dues peticions. I, avís per a navegants, la presidenta de la Diputació de Barcelona, Nuria Marín, del PSC, va apuntar que aquest text pot ser un bon «punt de partida».
Però al PSOE també comencen a aparèixer veus distants amb les negociacions del seu líder. Felipe González va criticar que Sánchez i Iglesias s’hagin repartit primer els «càrrecs», relegant les polítiques, i el president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, va carregar contra la possibilitat de «dependre» d’ERC. Dins la direcció socialista no donen importància a aquests missatges i asseguren que el partit està «unit».
PSOE ERC - Esquerra Republicana de Catalunya Pablo Iglesias Catalunya Govern Pedro Sánchez Podem
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Conferència a Brussel·les ¿Què ha trencat i què pot trencar Junts en la negociació amb el PSOE? Les claus de l’estratègia de Puigdemont
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034
- Així va l’Eurolliga La quarta victòria confirma la rehabilitació del Barça