L'espionatge rus va utilitzar Catalunya per desestabilitzar Espanya
El jutge García-Castellón investiga la presència d'una unitat del servei d'intel·ligència rus durant el procés
Els investigadors indaguen les connexions amb Rússia de Tsunami Democràtic, en una peça separada de la dels CDR
zentauroepp50817656 tsunami191109163134 /
L’Audiència Nacional no vol deixar caps per lligar a l’hora d’investigar la violència que es va viure als carrers catalans amb l’excusa de la sentència del procés i, en general, en relació amb el procés independentista. Per això, el jutge Manuel García-Castellón té obertes diverses línies d’investigació sota secret. L’última que s’ha conegut se centra en els moviments d’una unitat d’elit de l’espionatge rus a Catalunya.
A diferència d’altres connexions russes investigades, com la col·laboració de ‘hackers’ russos en les activitats de Tsunami Democràtic, les fonts jurídiques consultades desvinculen l’independentisme de la mateixa activitat de la unitat. Expliquen que de les indagacions es desprèn que la seva contribució al procés s’ha degut més al fet que Catalunya era la millor carta que van trobar per desestabilitzar Espanya, que a ser reclamats pels independentistes. La seva activitat en el procés s’assimila així a la desenvolupada en altres països, com amb els ‘armilles grogues’ a França.
La investigació oberta al mateix jutjat que aquest dimarts va tornar a enviar a presó als set CDR, per integració en organització terrorista, conspiració per cometre estralls i tinença d’explosius, se centra en la unitat 29155, del Departament Central d’Intel·ligència de Rússia (GRU), als agents del qual el ‘New York Times’ vincula en un reportatge amb greus casos d’enverinament al Regne Unit com que el 2018 va acabar amb l’exespia rus Serguéi Skripal i la seva filla.
El mitjà d’investigació ‘Bellingcat’ va explicar també que un agent rus anomenat Denis Sergeev va visitar Barcelona entre el 29 de setembre i el 9 d’octubre de l’any 2017, sota la identitat falsa de Sergéi Fedotov. Europa Press apunta que s’investiga just si aquest presumpte expert en sabotatges es va reunir amb algun dels membres dels Equips de Resposta Tàctica (ERT) presos per ajudar-los a preparar accions terroristes.
‘Hackers’
Les connexions russes són investigades per la Policia Nacional, incloses les relatives a la participació de ‘hackers’ russos per col·laborar amb Tsunami Democràtic sobretot a l’hora de convocar protestes.
Els seus serveis, també desenvolupats en altres països, com durant les eleccions a la presidència dels Estats Units, sí que haurien sigut buscats per l’independentisme. En aquesta peça s’ha constatat la rapidesa amb la qual Tsunami procedia a la substitució, fins i tot des de Malàisia de les desenes de pàgines web clausurades per ordre del jutge el 17 d’octubre passat.
En el que no s’ha vist presència directa russa és, segons les fonts consultades, en els disturbis viscuts a Catalunya després de la sentència, fets que el jutge estudia si han de ser investigats per terrorisme per reclamar-los i ajudar a investigar millor la seva estructura i promotors.
Connexió amb Puigdemont
Notícies relacionadesCom aquest diari va avançar, Carles Puigdemont va explorar el 25 i el 26 d’octubre del 2017 un pla per obtenir el recolzament de RússiaCarles Puigdemont i la Xina a la declaració unilateral d’independència (DUI) que el Parlament aprovaria el dia 27. El llavors president de la Generalitat va creuar aquells dies whatsapps amb Víctor Terradellas, antic responsable de Relacions Internacionals de Convergència (CDC) i en aquell moment president de la fundació nacionalista Catmón.
Aquesta trama russa de recolzament a la independència s’investiga pel jutge de Barcelona Joaquin Aguirre dins de les indagacions obertes per presumpta malversació de fons i altres delictes a la Diputació de Barcelona i la Secretaria d’Esports de la Generalitat.
- Aliat de Trump Matt Gaetz renuncia a ser fiscal general pels escàndols sexuals
- Guerra a l’est d’Europa Putin admet haver disparat un míssil balístic hipersònic contra Ucraïna
- La reacció del primer ministre d’Israel Un tribunal "antisemita" i "discriminatori"
- El conflicte del Pròxim Orient Netanyahu s’uneix a Putin en la llista de líders buscats per crims de guerra
- Valvanera Ulargui: "Les cimeres climàtiques haurien de ser més eficients"