Sánchez confia a rebaixar les condicions d'ERC per a la investidura
El Govern creu que els republicans aniran a la reunió de dijous en una posició de màxims per negociar
Els socialistes opinen que a Aragonès no li interessa una trobada bilateral entre el president i Torra
undefined48258201 graf5299 madrid 21 05 2019 el presidente del gobierno en 191125180726 /
El Govern resta transcendència a les exigències que ERC ha anat plantejant en els últims dies per facilitar la investidura de Pedro Sánchez i emmarca aquestes reivindicacions en l’avantsala d’una negociació que està a punt de començar. Els socialistes entenen que els republicans han agitat en aquests últims dies les seves posicions de màxims per reforçar-se davant de la consulta a les bases d’aquest dilluns i també per arribar amb la fortalesa més gran possible a la primera reunió dels equips, que previsiblement serà aquest dijous a Madrid. En aquest context, la Moncloa confia que el partit independentista rebaixi les expectatives inicials i admet que també el PSOE haurà de fer passos per aplanar el trànsit del ‘no’ a l’abstenció dels independentistes. Fonts dels dos partits reconeixen que són només a les portes de la primera reunió i que a partir d’ara hi haurà d’haver cessions dels dos costats.
El PSOE creu que tot forma part de la negociació. «Nosaltres hem dut a terme un inici garrepa, perquè la taula de negociació entre partits ni tan sols l’hem anunciat oficialment. I ells demanaran màxims. Hi haurà moviments pels dos costats», assenyalen fonts socialistes, que tot i així creuen que el camí fins a aconseguir l’abstenció republicana és pled’obstacles. «Però el més important ja s’ha aconseguit, que és la negociació per si mateixa. Fa res no estàvem en això. Fins i tot es veia impossible. A partir d’aquí, ens anirem movent», continuen els socialistes, que continuen apostant per celebrar la investidura a mitjans de desembre, però no tanquen la porta que es retardi, precisament a causa de la negociació amb ERC. «Mourem el que calgui moure», afegeixen fonts governamentals.
L’entorn de Sánchez ha assumit ja que els republicans necessiten blindar-se davant de les crítiques del mateix secessionisme, que provenen especialment de JxCat i la CUP, dues formacions que han anunciat el seu vot en contra a la investidura. Fonts de l’Executiu remarquen que la Moncloa «comprèn aquest context». «No ens posarem exquisits, però ara per ara no veiem una negociació bilateral entre dos ens sobirans», afirmen. Els col·laboradors de Sánchez estan convençuts que hi haurà cessions, però de moment descarten un diàleg d’alt nivell entre el president en funcions i Quim Torra.
Notícies relacionadesAl·leguen que abans de la investidura és impensable una reunió com la de Pedralbes, el desembre de l’any passat a Barcelona i asseguren que als republicans tampoc els interessa en el fons deixar el diàleg en mans del president, per la seva posició maximalista. Els socialistes creuen que, més enllà dels missatges durs habituals previs a qualsevol negociació, l’objectiu dels republicans és capitalitzar aquest ‘sit and talk’, presentant-se davant de l’electorat independentista com els que han aconseguit portar el Govern a la negociació, especialment davant del previsible avenç dels comicis catalans.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Conferència a Brussel·les ¿Què ha trencat i què pot trencar Junts en la negociació amb el PSOE? Les claus de l’estratègia de Puigdemont
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034
- Així va l’Eurolliga La quarta victòria confirma la rehabilitació del Barça