COMISSIÓ AL PARLAMENT

Carmena veu «desastrosa» la situació a Catalunya, però veu possible el diàleg

L'exalcaldessa de Madrid assegura que va demanar a Puigdemont i Junqueras que no convoquessin el referèndum de l'1-O, perquè el considerava «il·legal» i un error

zentauroepp51140691 pla mitj  de l exalcaldessa de madrid  manuela carmena  amb 191129174334

zentauroepp51140691 pla mitj de l exalcaldessa de madrid manuela carmena amb 191129174334 / Pol Sola

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

L’exalcaldessa de Madrid Manuela Carmena ha lamentat aquest divendres que la situació actual a Catalunya és «desastrosa», a diferència de la que hi havia el 2017, però ha confiat que és possible el diàleg amb l’Estat i que pot servir per resoldre el conflicte.

En la seva compareixença en la comissió d’estudi sobre Drets Civils i Polítics del Parlament, ha argumentat que el diàleg és possible «quan cap de les dues parts està d’acord amb la situació que s’està vivint», i creu que és el que passa actualment a Catalunya.

«Estic convençuda que, mitjançant el diàleg, es pot aconseguir el que ens sembla impossible», ha afirmat, i ha definit l’Estat com a plurinacional.

L’exalcaldessa de Madrid ha recordat una trobada que va tenir quan era alcaldessa amb el llavors president de la Generalitat Carles Puigdemont i el vicepresident Oriol Junqueras, en què els va demanar que no convoquessin el referèndum de l’1-O, perquè el considerava «il·legal» i un error.

Crítiques a la via unilateral

En aquest sentit, ha retret a l’independentisme que optés el 2017 per la via unilateral: «Aquest era un camí curt i dolent», i ho ha contraposat amb la seva lluita antifranquista, en la qual va renunciar a la violència per buscar un camí més llarg.

Notícies relacionades

Així mateix, ha afirmat que la Constitució no es pot saltar i, tot i que veu injust l’empresonament i la condemna dels presos sobiranistes, ha preguntat: «¿Què s’ha de fer quan algú se salta la Constitució? La Constitució s’ha de reformar, però no ens la podem saltar».

Sobre la sentència de l’1-O, ha opinat que el delicte de sedició és desproporcionat, sobretot per la pena que han tingut els presos, però que condemnar només per un delicte de desobediència quedava «massa aïllat».