NEGOCIACIONS

Sánchez ja se sent a prop de la seva reelecció

El Govern transmet el seu optimisme amb ERC i assenyala que el president «no anirà a una investidura fallida»

Els republicans insisteixen que el seu objectiu és «buscar una solució al conflicte», no la governabilitat

undefined50999401 el presidente del gobierno en funciones  pedro s nchez  dura191129183323

undefined50999401 el presidente del gobierno en funciones pedro s nchez dura191129183323 / Eduardo Parra

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Ningú s’atreveix a donar per fet l’acord, però l’Executiu comença a veure una tímida llum al final del túnel de la governabilitat. Un dia després de la crucial reunió entre el PSOE i ERC per abordar l’abstenció dels republicans en la investidura, els socialistes s’han armat d’optimisme.  En públic i en privat, a la Moncloa i a Ferraz, tots els dirigents han traslladat la seva esperança en el pacte. Tot i així, no hi ha res tancat. Els socialistes temen que les «diferents sensibilitats» dins d’ERC, la seva condició de partit «imprevisible» i la pressió de JxCat perquè voti en contra de Sánchez, amb les eleccions catalanes ben a prop, puguin espatllar-ho tot. I també hi ha els temps. El PSOE vol segellar l’acord com més aviat millor, perquè creu que com més es dilati més difícil serà, mentre que els republicans insisteixen que no tenen ni presses, ni compromisos amb la governabilitat d’Espanya.  

«No anirem a una investidura fallida», ha dit aquest divendres la portaveu de l’Executiu, Isabel Celaá. La frase té un doble vessant, han explicat a la Moncloa. D’una banda, significa que Sánchez no se sotmetrà al debat al Congrés, previst per a mitjans de desembre, si no té assegurat que la seva coalició amb Unides Podem comptarà amb el recolzament del PNB i els minoritaris no independentistes, i sobretot amb l’abstenció d’ERC, la part més complicada d’aquesta equació parlamentària. Però, alhora, Celaá, han continuat les mateixes fonts, ha volgut transmetre els bons auguris amb què treballa el Govern.

Pot ser que aquesta actitud tingui, com sospita ERC, una part de tàctica negociadora, amb els socialistes insistint que tot va bé per empènyer que tot vagi bé. Però en privat el discurs és el mateix. «Res indica que no es pugui arribar a un acord», ha assenyalat un alt càrrec del Govern. Els socialistes catalans comparteixen el diagnòstic. «L’inici de la negociació ha anat raonablement bé. Sembla que ERC vol un pacte. Però el final no està escrit», han explicat en la direcció del PSC.

Els senyals

Els símptomes són bons. Les dues parts van coincidir dijous en la necessitat d’encarrilar el «conflicte polític» a Catalunya, després d’una reunió que es repetirà el pròxim dimarts, també al Congrés. Si hi ha avenços, els socialistes es plantegen traslladar les converses a Barcelona, com vol la formació d’Oriol Junqueras.  

Els republicans, de moment, transmetenmés cautela. No amaguen que la primera trobada va anar bé, tot i que hi va haver truc: es va esquivar tota qüestió difícil i els negociadors no es van arremangar a debatre sobre les condicions que exigeix ERC: diàleg entre governs sense línies vermelles, un calendari de trobades i garanties per escrit. «El nostre objectiu és trobar una solució al conflicte, no una investidura», assenyalen en el partit.

La número 2 extramurs d’ERC, Marta Vilalta, va afirmar a TV-3 que va veure el PSOE «receptiu» i disposat a «escoltar», tot i que queda «moltíssim treball», perquè les posicions continuen «molt allunyades». Serà en la reunió de dimarts, se suposa, quan es comenci a teixir la necessària complicitat. Si el PSOE qualifica d’«imprevisible» ERC, els republicans no es fien dels socialistes. I no tenen pressa. Dilluns, part de la direcció d’ERC, encapçalada per Pere Aragonès, es reunirà al Congrés amb els grups republicans a les Corts. Serà un tancament de files en tota regla en la vigília de la cita negociadora.

To conciliador

Notícies relacionades

El Govern, mentrestant, diu que és conscient de la delicada situació d’ERC. Després d’uns mesos en què la duresa davant l’independentisme ha marcat la pauta, ara impera el bon to. «És esperançador que s’estiguin mantenint els ponts de diàleg», ha dit Celaá. Poc abans, Josep Borrell, que deixa el Ministeri d’Exteriors per incorporar-se a la Comissió Europea, havia lamentat a Onda Cero que la investidura depengués d’ERC, un partit que es troba en «els antípodes del progressisme». La portaveu s’ha desmarcat d’aquesta tesi. «No entrem en aquestes qualificacions», ha explicat. Alhora, la ministra ha evitat anunciar que acudiran al Tribunal Constitucional davant les resolucions aprovades dimarts passat pel Parlament, que insistien en l’autodeterminació i reprovaven de nou la monarquia. En altres ocasions, el Govern anunciava el recurs tot just produir-se la votació a la Cambra catalana. Però ara la conjuntura és diferent.

Entre altres motius, remarquen en el Govern, perquè no hi ha alternativa a una coalició entre el PSOE i Podem que depengui de l’aval d’ERC. Cs ja ha deixat clar que no el recolzarà i el PP cada dia es reafirma més en el seu vot en contra. «Ho mantindrem fins al final», va assenyalar la direcció conservadora, informa Pilar Santos. Tot i que suposi arribar a terceres eleccions.