Tensió a la reunió de Cs que ha elegit la gestora
Els àudios de les intervencions d'Igea i Prendes mostren les queixes per falta d'autocrítica
Villegas i Hervías segueixen en la direcció provisional, en què entra el crític Garicano
30/11/2019 LÃderes de Ciudadanos /
Ciutadans entronitzarà el successord’Albert Rivera el 15 de març. Aquest dissabte els membres del consell general, el màxim òrgan entre congressos, van decidir qui seran els 15 membres de la gestora que portarà les regnes de la formació fins aquesta data. La desfeta del 10N, quan els taronges van baixar de 57 a 10 escons en les eleccions generals, ha provocat la pitjor crisi mai viscuda en un partit que va néixer el 2006 a Catalunya i que va aconseguir expandir-se per tot Espanya en els comicis de 2015. La falta d’autocrítica, no obstant, després dels errors comesos amenaça d’augmentar el malestar intern que ja va començar amb el veto a Pedro Sánchez a l’abril. La reunió va ser àrida i hi va haver retrets i laments, sobretot de Francisco Igea, vicepresident de la Junta de Castella i Lleó, i Ignacio Prendes, exvicepresident de la Mesa del Congrés la legislatura passada i ara sense escó.
La direcció provisional de Ciutadans, proposada per Manuel García Bofill, president del consell general, és continuista, amb pesos pesants com José Manuel Villegas, Fran Hervíascom a secretari general, responsable d’organització i de finances, respectivament. Les tasques que han desenvolupat aquests últims anys en el partit.
Bofill, que per estatuts també presideix la gestora, va explicar que ha volgut comptar amb aquests dirigents per facilitar el «traspàs de poders». La seva proposta, que va obtenir el 91,4% de recolzaments dels membres del consell, va incloure Melisa Rodríguez com a portaveu. En la reunió, a porta tancada, alguns alts càrrecs van mostrar el seu malestar perquè la votació es fes abans que el debat. Segons diverses gravacions a què ha tingut accés aquest diari, Igea i Prendes van prendre la paraula per queixar-se de la falta d’autocrítica després de la patacada.
«Aquest país demanava que no hi hagués ni vermells ni blaus [...] i els hem defraudat [...] i després de les eleccions no hem fet una anàlisi», va afirmar Igea.
Prendes va remarcar el «mal missatge» que s’envia als espanyols i els afiliats per la composició de la gestora i per no donar «explicacions», com «si no hagués passat res» el 10N.
Carlos Carrizosa, diputat del Parlament, en canvi, es va mostrar segur que «el nou equip» sabrà «recollir totes les sensibilitats» i «escoltar» els afiliats. «No ens obrirem en canal davant els mitjans que estan desitjant agafar-nos de les vísceres... [aplaudiments]», va afirmar alertant sobre les conseqüències del debat.
Després d’aquesta tensa reunió, davant de la premsa, Rodríguez, que no va revalidar el seu escó a les Canàries, va assegurar que la gestora vol «fer una transició ordenada». No va aclarir si li agradaria seguir en un Ciutadans amb, probablement, Inés Arrimadas de presidenta. La cap de llista per Barcelona ha dit que lluitarà per dirigir el partit.
Ara per ara no se sap el dia en què els afiliats votaran els candidats que es presentin, com Arrimadas, a les primàries. Bofill només va apuntar que serà entorn de l’1 de març. Aquell dia, els aspirants se sotmetran a les urnes havent proposat ja els membres que vulguin incloure en la seva executiva. Dues setmanes després, el 15, els compromissaris designaran oficialment la nova direcció i debatran l’ideari.
El vot en la investidura
Crida l’atenció que a la gestora hagi entrat d’encarregat d’internacional el crític Luis Garicano, eurodiputat. Ningú té la responsabilitat d’economia, per la qual cosa es conclou que ell se n’encarregarà. El diputat Marcos de Quinto, que podria haver assumit aquesta àrea, ha quedat fora de la gestora així com un altre fitxatge estrella com Edmundo Bal.
La resta dels membres són: Joan Mesquida (portaveu adjunt), José María Espejo-Saavedra (institucional), Marina Bravo (programes), Guillermo Díaz (comunicació), Beatriz Pino (adjunta de comunicació), Begoña Villacís (política local), Ignacio Aguado (política autonòmica), Marta Rivera (relacions institucionals), Miguel Gutiérrez (formació) i Andrés Betancor (secretari jurídic).
Arrimadas, amb el Rei
Notícies relacionadesAquesta gestora serà l’encarregada de decidir què votar en la previsible investidura de Pedro Sánchez. Fins ara tant Villegas com Arrimadas han expressat la seva negativa a facilitar que segueixi a la Moncloa. El líder socialista està explorant el seu pla A, ambl’abstenció d’ERC, però si no té èxit, podria buscar el vot afirmatiu dels 10 diputats de Ciutadans i l’abstenció dels 89 del PP i els dos de Navarra Suma.
Segons Bofill, la decisió sobre aquesta votació la gestora l’acordarà amb Arrimadas, actual portaveu parlamentària. També serà ella qui «de manera natural», va apuntar, vagi a la ronda de Felip VI amb els grups per parlar de la investidura.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- El PPE mostra la seva "preocupació" per l’estat de dret a Espanya
- Feijóo i el risc de recolzar Mazón
- Sánchez lloa el socialisme de Page tot i les seves diferències
- Isabel Rodríguez: "Sense allotjaments turístics, l’augment de l’oferta contindrà els preus"
- Alexia salva el Barça de l’empat en l’últim minut a Bilbao