El calendari
Sánchez rebrà l'encàrrec del Rei després de la tercera reunió PSOE-ERC
Felip VI obrirà dimarts la ronda de consultes prèvia a la investidura
El Govern manté l'optimisme, però evita posar data a la reelecció
Entre dimarts que ve a les 9.30 del matí i dimecres a les 18.15, Felip VI es reunirà amb els líders dels partits amb representació al Congrés (tots, tret d’ERC, Bildu i la CUP, que rebutgen acudir al palau de la Zarzuela) per explorar l’horitzó de la governabilitat d’Espanya. El Rei rebrà en últim lloc Pedro Sánchez, el secretari general del PSOE, la formació més votada el 10 de novembre, i el procés culminarà, tret de sorpresa, amb l’encàrrec al president en funcions perquè intenti formar govern. El president en funcions arribarà a la trobada amb l’horitzó una mica més clar, per bé o per mal, un dia després de la tercera reunió oficial dels negociadors del PSOE i ERC. El calendari institucional, després de la constitució del Congrés i el Senat dimarts passat, va així tancant etapes, però encara falta el més important: la mateixa investidura, la data de la qual és una incògnita.
El desig dels socialistes continua sent que el debat tingui llocla tercera setmana de desembretercera setmana de desembre, amb la segona votació el 19. PeròSánchez no desitja exposar-se a un nou fracàsno desitja exposar-se a un nou fracàs, com el del juliol passat, i evitarà posar data a la investidura fins que no tingui asseguradal’abstenció d’ERC, la part més complicada d’una equació parlamentària que inclou, junt amb la coalició amb Unides Podem, el recolzament del PNB i dels minoritaris no independentistes. Els republicans, que tornaran a veure’s dimarts amb els negociadors socialistes, assenyalen que no tenen cap pressa, així que al PSOE comencen a contemplar el gener com el període més probable per a la reelecció del seu líder. Tan impredictible resulta assenyalar un dia per a la investidura, que la portaveu del Govern, Isabel Celaá, va fer broma aquest divendres dient que calcular aquesta data és com «encertar el número de la loteria».
Felip VI, en qualsevol cas, ha accelerat els temps de les consultes respecte a la fracassada XIII Legislatura, quan va esperar gairebé un mes i mig des de les generals del 28 d’abril per entrevistar-se amb els líders polítics. Però ara tot va més ràpid, sobretot en el camp del PSOE. La primavera passada, els socialistes van trigar més d’un mes a començar les converses, al·legant que primer calia veure com quedava el mapa dels comicis autonòmics i municipals de maig, i fins i tot van argumentar que no podien negociar fins que no rebessin l’encàrrec del Rei. Aquesta vegada, en canvi, Sánchez va trigar menys de 48 hores a segellar la seva coalició amb Pablo Iglesias i fa setmanes que els seus col·laboradors, des d’aleshores, es reuneixen amb altres partits.
Notícies relacionadesEn aquets punt de les converses, el Govern manté una actitudesperançada. Celaá va negar aquest dijous que Sánchez hagués donat per descomptat el pacte amb ERC, quan va garantir que l’acord serà constitucional i públic, però va oferir un horitzó d’il·lusió. «El pessimisme és un territori buit,l’optimisme construeix, i el pessimisme et porta gairebé al racó de pensar», va resumir.
En aquest mateix escenari d’optimisme, el secretari general de Podem, Pablo Iglesias, va defensar aquest divendres que el bloc «històric» de la moció de censura està cridat a dirigir l’Estat.